Lebukott a doppingoló világbajnok - Eltiltásra számíthat

A laboratóriumi B próba is pozitív eredménnyel zárult, így doppingolás miatt eltiltásra számíthat és nem indulhat a riói olimpián Alekszej Lovcsev, az oroszok ólomsúlyú világbajnok súlyemelője az orosz R-Sport hírügynökség közlése szerint.

Lovcsev versenyzési jogát még karácsonykor ideiglenesen felfüggesztették, miután a novemberi, egyesült államokbeli vb-n a plusz 105 kilogrammosok kategóriájában világcsúcsokkal, így összetettben 475 kilogrammos abszolút rekorddal győzött, a montreali laboratóriumban elvégzett mintaelemzés szerint azonban doppingolt. A vizsgálat a 26 éves sportolónál tiltott listás növekedési hormon - ipamorelin - használatát mutatta ki. A doppingeset következményeként az orosz sportminisztérium elmozdította állásukból a férfi és női súlyemelő-válogatottak vezetőedzőit.

Szerző

Kikaptak a magyarok a birkózó Eb-n

A szerdaihoz hasonlóan a csütörtöki versenynap is rosszul indult magyar szempontból a rigai birkózó Európa-bajnokságon, ugyanis a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában szereplő Molnár Bálint, illetve a nők 55 kilós súlycsoportjában érdekelt Galambos Ramóna és a 75 kilós Németh Zsanett is kikapott első meccsén.

Kezdésként az első párban szólították szőnyegre az újonc Molnár Bálintot, aki a lengyel Andrzej Sokalskival csapott össze a selejtezőben. A magyar szakvezetés nem sokat tudott a lengyelről, aki a látottak alapján nagyjából egy szintet képviselt Molnárral. A meccs első három percben kevés érdemleges dolog történt, a szünetre a lengyel mehetett 1-0-ás előnnyel a magyar intése miatt, ennek ellenére volt ok a bizakodásra. A pihenő után tovább gyűrték egymást a felek, kevés akciót próbáltak indítani, s mivel Sokalski volt kicsit passzívabb, ő is megkapta az intését. A lengyel a rendelkezésére álló fél percben sem volt eredményes, így 50 másodperccel a vége előtt 1-1 volt az eredmény, ami Molnárnak kedvezett.

A magyar sportoló közel volt a sikerhez, de 20 másodperccel a vége előtt a lengyel le tudta őt rántani, majd mögé ment, s ugyan Molnár ebből visszafogott és riválisa fölé került, ám Sokalski kétpontos akciójával szemben az övé csak egyet ért, s ezt a döntést a - magyar kérésre elvégzett - visszanézést követen is fenntartották a bírák. A meccset így 4-2-re veszítette el Molnár Bálint.

Rögtön utána következett a mindössze 20 éves Galambos Ramóna, akinek a nagyon masszív és zömök Irina Ologonova volt az ellenfele. A meccs esélyese egyértelműen az orosz volt, ám Galambos óriásit küzdött, keményen harcolt. Ennek ellenére nem igazán tudta kimozgatni rendkívül stabil riválisát, aki az első és a második menetben is mögé tudott kerülni, így végül 4-0-ra nyert.

"Erősebb volt az orosz Ramónánál, de látni kell, hogy ő még nagyon fiatal" - mondta röviden Gulyás István szövetségi kapitány, akinek nem sokkal később Németh Zsanett vereségét is tudomásul kellett vennie. Németh kudarca gyors volt, mégis váratlan, az ukrán Alla Cserkaszova ellen ugyanis remekül kezdett, erősebbnek tűnt riválisánál, akit alig több mint fél perc után a földre vitt, s ezzel 2-0-ra vezetett. "Nem állunk meg Zsani, nem állunk meg!" - üvöltött ekkor Gulyás.

A 22 éves magyar ment is előre, s úgy tűnt, kézben tartja a meccset, ám egy perccel később egy rossz összekapaszkodásnál riválisa be tudta fogni a jobb kezét, majd alulról lábra támadott, s gyönyörűen megdobta a magyart, aki ráadásul továbbra sem tudta kihúzni karját riválisa szorításából, így tusveszélybe került, s hiába küzdött hosszú másodpercekig, benne is ragadt.

"Lemalmozta" - mondta keserűen Gulyás, míg Nagy Lajos edző indulatosan értetlenkedett, hogy miért nem erőből rángatta riválisát Németh, miért állt oda, ahol eldobhatják. A csütörtöki magyar trió tagjai már csak abban bízhatnak, hogy legyőzőik döntőbe jutnak, s így a vigaszágra viszik őket.

Szerző

Lemaradt a bronzról a magyar birkózó

Nem sikerült a bravúr Sleisz Gabriellának, aki a nők 60 kilogrammos kategóriájában bronzmérkőzésen léphetett szőnyegre a Rigában zajló birkózó Európa-bajnokság szerdai versenynapján. Az éremért vívott csatában ugyanis 8-0-ra kapott ki az orosz Julija Proncevicstől.

Sleisz ugyan rögtön első meccsén vereséget szenvedett a vb-ezüstérmes, olimpiai kvótás Petra Ollitól, aki meg is nyerte a viadalt, ám mivel a 60 kilós, nem ötkarikás kategóriában csak tízen indultak, a negyeddöntőben elszenvedett vereség Olli döntőbe jutásával nem vigaszágat, hanem rögtön bronzmeccset ért. Az 53 kilogrammban szereplő Dénes Mercédesz a vigaszágon a román Estera Dobre ellen lépett szőnyegre. Dénes már az összecsapás elején nagyot hibázott, hagyta riválisát maga mögé kerülni, aki lent kétszer is átforgatta, tusba fogta őt, így hamar véget ért a találkozó.

A nap harmadik magyarja, a szabadfogású Lukács Norbert (65 kg) első meccsén veszített és kiesett.

Szerző