Előfizetés

A fideszes alelnök milliói - Eljárás indulhat

Az Együtt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Bánki Erik fideszes politikus ellen, átláthatatlan cégügyei és részben eltitkolt vagyona miatt. Az Együtt tudni szeretné, miből futja Bánki tevékenységet nem végző bt-inek arra, hogy egy év alatt 52 millió forintot vegyen ki belőlük - írták sajtóközleményükben.

Bánki Erik, a kétszázötven milliárdos jegybanki költéseket titkosító törvény benyújtója, a gazdasági bizottság fideszes alelnöke tavaly 52 millió forintot vett ki két olyan betéti társaságából, amelyeknek a hozzáférhető cégadatok szerint nincs tevékenységük – írja a 444. A lap kiderítette azt is, hogy Bánkinak – aki a Fideszben gyógyfürdőügyi szakpolitikusként ismert – van egy németországi cége, aminek az ügyvezetője egy olyan ember, aki magyar cégeivel rendszeres nyertese budapesti gyógyfürdők közbeszerzéseinek, és amely vállalatot korábban kifelejtette a vagyonnyilatkozatából.

Az Együtt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Bánki Erik ellen, átláthatatlannak tűnő cégügyei és részben eltitkolt vagyona miatt. Az Együtt tudni szeretné, miből telik két olyan betéti társaságnak, amelyeknek se honlapjuk, se látható tevékenységük nincsen, arra, hogy a fideszes titkolózási törvény atyja ötvenmillió forint fölötti összeget vegyen ki belőlük.

"Gyilkos poén" - Adásban esett egymásnak Bencsik és Farkasházy

Publikálás dátuma
2016.03.10. 10:22
FOTÓ: Népszava
Az ATV stúdiójában esett egymásnak Farkasházy Tivadar humorista és Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője. Farkasházy elhozta a Csatt műsorába és fel is olvasta azt a cikket, amit Bencsik korábban írt arról, hogy egy nemzeti kommandóval ki kellene végezni a Heti Hetes tévéműsor néhány szereplőjét. Bencsik már nem is emlékezett az írásra, utólag csak gyilkos poénnak titulálta az írást, majd méltatlannak nevezte, hogy a humorista ilyen helyzetbe hozta. 

Bencsik András a cikk kapcsán nem volt hajlandó elhatárolódni saját gondolataitól, miután végighallgatta Farkasházy felolvasását, csak gyilkos poénnak nevezte az írást, azzal magyarázva, hogy feldúlt állapotában vethette papírra a gondolatait.

Bencsik utólag sem kért bocsánatot. FOTÓ: Népszava

Bencsik utólag sem kért bocsánatot. FOTÓ: Népszava

A műsorban Kerényi Imre miniszteri biztos és Kukorelly Endre író is helyet kapott, aki úgy próbálta bocsánatkérésre bírni Bencsiket, hogy megjegyezte: ha ki is csúszik az ember száján ez az, még mindig mondhatja azt, hogy elnézést.

A Magyar Demokrata főszerkesztőjének azonban esze ágában sem volt bocsánatot kérni, sőt az irományt azzal tetézte, hogy a Heti Hetest ma is egy rendkívül kártékony műsornak tartja, majd méltatlannak nevezte, hogy Farkasházy ilyen kellemetlen helyzetbe hozta.

A Csatt felvételét ide kattintva nézheti meg!

Taxisok tüntetnek az Uber ellen - Sávlezárások a Deák térnél!

Publikálás dátuma
2016.03.10. 10:06
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Taxisdemonstráció kezdődött csütörtök reggel a fővárosban, a januári demonstráció után ismét az Uber közösségi személyszállító működése ellen tiltakoznak. Délelőtt a Deák téren folytatódott az akció, ahol 18 gépkocsival zárták le a parkolósávot, a buszsávot és a kerékpársávot.

Horacsek Róbert, a szervezők szóvivője elmondta, a demonstráció során a Hősök teréről indulva a Budapesti Közlekedési Központnál, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál petíciókat adtak át a demonstráció résztvevői, amelyben a taxisok számára január óta kedvezően megváltozott jogszabályok betartatását követelik. A taxisok egy csoportja megállt a budapesti amerikai nagykövetségnél, ám ott nem adtak át petíciót. 

Amit követelnek

A petíciókban többek között az ellenőrzést végrehajtó szervek összehangolt munkájának betartatását, szigorúbb ellenőrzést és bírságolást követelnek, s több rendszám levételét is el akarják érni. Céljuk az, hogy azonnali hatállyal függesszék fel az Uber applikáció működését, ami szerintük összhangban van a szabályokkal, rendeletekkel és törvényekkel.

A taxisok szerint az Uber ellehetetleníti a taxitársaságokat, mivel ugyanolyan személyszállítási szolgáltatást végeznek, mint ők, miközben nem felelnek meg a taxisokra vonatkozó szabályoknak, és az adózásuk is átláthatatlan a számlázás nélküli online fizetés miatt. 

Péntek estig tiltakoznak

A szervezők egyébként péntek este 8 óráig kértek és kaptak engedélyt a demonstrációra, ám nem zárják ki, hogy ezt meghosszabbítják. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a demonstráció nem okozott különösebb forgalmi fennakadást a Deák téren. 

A Főtaxi már korábban már közölte, hogy a cég gépjárművei nem vesznek részt a tüntetésben. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Horacsek Róbert, a demonstráció főszervezője a Hír TV-nek korábban elmondta: a lakosság minél kisebb akadályozásával próbálnak majd tüntetni, "a sávszűkítés úgy lesz megoldva a Bajcsy–Andrássy kereszteződésben, hogy minél kevesebb fennakadást okozzanak a forgalomban”.

Az előzmények

A taxisok először január 18-án kezdtek be nem jelentett demonstrációt a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében az Uber ellen. A tiltakozást január 21-én fejezték be, miután a szervezők elérték céljukat: megállapodtak a kormánnyal, hogy tárgyalásokat kezdenek a taxistörvényről, illetve az Uber működéséről. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bejelentette, hogy zéró toleranciát alkalmaz az uberesekkel szemben és tájékoztatót tett közzé honlapján, amelyben leírta, mi a teendője a magyar adótörvények alapján az ilyen tevékenységet végző sofőrnek. 

Ezekre reagálva az Uber kidolgozta akciótervét, és február elsejétől csak az a sofőr dolgozhat az Ubernek, aki az adószámát és adatait feltöltötte a cég platformjára, és az Uber rendszere minden utazásról a magyar előírásoknak megfelelő elektronikus áfás számlát állít ki az autóspartner nevében. 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára február közepén bejelentette: március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó uberesek gépkocsijáról egy esetleges ellenőrzés során az intézkedő levegye a rendszámot, vagyis a gépkocsit kivonja a forgalomból. A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint azonban az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye.

Mindeközben kiderült, új nyomozást indítottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az Uber ellen. Indoklásuk szerint ugyanis az adóellenőrzéseken olyan információk kerültek a kockázatelemzők birtokába, amiket azonnal továbbítottak az illetékes bűnügyi főigazgatóságának. Az ügyészségre február elején már érkezett feljelentés nagy összegű költségvetési csalás miatt, de ahogyan arról lapunk is beszámolt, később bűncselekmény hiányában a vádat elutasították.

Az Uberről

Az Uber Hungary Kft. 2014 novemberében kezdte meg magyarországi működését, a cégnek 26,203 millió forint nettó árbevétele és 4,071 millió forint vesztesége volt tavaly a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint. Az okostelefonokra letölthető utazásmegosztó alkalmazással az autósok és az utasok online találhatnak egymásra, és a viteldíj rendezése is a rendszeren keresztül történik. Budapesten 1200 Uber-sofőr dolgozik, az utazásmegosztó alkalmazás felhasználóinak száma Magyarországon mintegy 110 ezer.