Előfizetés

Ismét a közutakon tiltakoznak a taxisok

Újabb forgalomkorlátozó taxis demonstráció kezdődik ma reggel a Hősök terén. A tüntetés szervezőinek előzetes tervei alapján a gyülekező után öt helyszínre vonulnak át, célba veszik az NFM-et, a BKK-, az NKH- és a BRFK központját, és demonstratív jelleggel az Egyesült Államok nagykövetségét is.

Útjuk közben mindenütt átadnak egy petíciót, amiben többek között az ellenőrzést végrehajtó szervek összehangolt munkájának betartatását, szigorúbb ellenőrzést és bírságolást követelnek, s több rendszám levételét is el akarják érni. Céljuk az, hogy azonnali hatállyal függesszék fel az Uber applikáció működését, ami szerintük összhangban van a szabályokkal, rendeletekkel és törvényekkel.A kérvények átadása után a demonstrálók visszatérnek majd januári tüntetésük fő helyszínére, a Bajcsy Zsilinszky út, Andrássy út és József Attila utca sarkára. Tárgyalási szándék hiányában első körben holnap estig, de elmondásuk szerint akár több napig is tüntetnének. Erre szerintük azért van szükség, mivel utcai meglátásaik alapján a meghozott szabályok végrehajtása a januári sztrájkot követő időszakban elakadtak.

Horacsek Róbert, a demonstráció főszervezője a Hír TV-nek elmondta: a lakosság minél kisebb akadályozásával próbálnak majd tüntetni, "a sávszűkítés úgy lesz megoldva a Bajcsy–Andrássy kereszteződésben, hogy minél kevesebb fennakadást okozzanak a forgalomban”.

Mindeközben kiderült, új nyomozást indítottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az Uber ellen. Indoklásuk szerint ugyanis az adóellenőrzéseken olyan információk kerültek a kockázatelemzők birtokába, amiket azonnal továbbítottak az illetékes bűnügyi főigazgatóságának. Az ügyészségre február elején már érkezett feljelentés nagy összegű költségvetési csalás miatt, de ahogyan arról lapunk is beszámolt, később bűncselekmény hiányában a vádat elutasították.

Segítség a legkisebbek életesélyeinek javításához

Publikálás dátuma
2016.03.10. 06:12
A bank adománya olyan gépek vásárlását tette lehetővé, amelyek jelentősen javítják a koraszülöttek életesélyeit FOTÓ: THINKSTOCK
Szó szerint a legkisebbek, vagyis a kis súllyal világra jött, koraszülött babák életének első heteit segítik azok a műszerek, amelyeket a Szent Margit kórháznak és a Péterfy Sándor utcai kórháznak vásárolt az UniCredit Bank csaknem 1,6 millió forintértékben. Az adományozást az ADRA-Vitium Esélyegyenlőségi Alapítvány koordinálta.

A koraszülött babák rendszerint nagyon kis súllyal jönnek a világra. Az életben maradásuk sok esetben a kórházak felszereltségétől függ – nem véletlenül kezelik őket speciális kórházi osztályokon. Az ellátásukhoz szükséges műszerek viszont általában nagyon drágák. Az 1500 grammos, vagy annál kisebb súlyú babák gyakran besárgulnak az első napokban. A szakszerű kezeléshez rendszeres véranalízis szükséges – azonban a tőlük levehető pár csepp vért a hagyományos műszerek nem tudják kezelni. Ezen segít az a mikrocentrifuga, amely már ebből a minimális mennyiségből is képes előállítani az elemzéshez szükséges mintákat. Ennek a berendezésnek a segítségével nem kell a minimális mennyiségénél több vért levenni, így a kritikus időszakban nem veszélyeztetik a babák fejlődését a vizsgálatok. Az UniCredit Bank ilyen mikrocentrifugát vásárolt a Szent Margit Kórháznak.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház csecsemőosztálya olyan, több funkciós monitort kapott, amely az általános műszereknél lényegesen érzékenyebb, így a koraszülöttek életfunkcióit az eddigieknél sokkal pontosabban lehet ellenőrizni. A műszer minden rendellenességet, funkcionális zavart a hagyományosoknál korábban jelez – vagyis az orvosi beavatkozás is időben érkezhet. Az adományozást az ADRA-Vitium Esélyegyenlőségi Alapítvány koordinálta. Az idén 16 éves alapítvány „Egészséges nemzedékért” elnevezésű programja az igen kicsi súlyú koraszülöttek életbentartását, korai fejlődésének elősegítését tűzte ki céljául.

- Ma Magyarországon minden kilencedik gyermek koraszülöttként jön világra. Ahhoz, hogy az igen kicsi súlyú újszülöttekből egészséges gyermekek legyenek, komoly szakmai munka és nagyon sok pénz szükséges – mondta Kováts Ákos főorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – Programunk keretében inkubátorokkal, lélegeztető gépekkel és egyéb műszerekkel segítettük Budapest és az ország több megyéjének koraszülött osztályait. A bank adománya olyan gépek vásárlását tette lehetővé, amelyek jelentősen javítják a koraszülöttek életesélyeit.

Az UniCredit a legutóbb a Szent Márton Alapítvány számára adományozott akkora támogatást, amiből a gyermekmentők egy évig fedezhetik az égési sérülések ellátására szolgáló, speciális fájdalomcsökkentő kötszerek beszerzését.

ORÖ: Farkas visszatér?

Egy nappal azután, hogy az Oktatási Hivatal közérdekű adatigénylésre válaszolva közölte, hogy a Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat nyilvántartásában nem szerepel az országgyűlési képviselő Farkas Flórián neve, helyreigazítási kérelemmel fordultak az Indexhez, mert: állításuk szerint megtalálták az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt vezetőjének érettségijét. A fideszes politikus számára a Budakalász Gimnáziumban 2001. június 27-én állítottak ki érettségi bizonyítványt.

Közben az ORÖ körül folytatódik a szokásos szappanopera: még két hete sincs, hogy – a miniszterelnöki biztos személyes harcának és közbenjárásának köszönhetően – az ORÖ elnökévé választották Balogh Jánost, de máris rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek a testület tagjai, hogy méltatlansági eljárást indítva elmozdítsák a pozíciójából; fegyelmivel mondanának fel Farkas másik bábjának tartott hivatalvezetőnek is – írta a RomNet. A lap idézte a szervezet volt elnökét, aki „nem látja rózsásnak a helyzetet” az ORÖ-ben. Farkas Flórián azt is kilátásba helyezte, hogy visszatérhet az ORÖ élére, amelyet - mint fogalmazott -, a kormányzat segítségével jelenleg is „lélegeztetőgépen tart”, hogy „semmi ne menjen oda”. „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”. A hatályos szervezeti és működési szabályzat értelmében az elnöknek 15 napon belül össze kell hívnia testületet.