Előfizetés

Választási csalás a VI. kerületben?

A fővárosi MSZP a VI. kerületi önkormányzat rendkívüli ülésének összehívását, a képviselő-testület önfeloszlatását és új választások kiírását követeli - közölte az ellenzéki párt fővárosi elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Kunhalmi Ágnes a terézvárosi önkormányzat épülete előtt azt mondta: ügyészségi bizonyíték van arra, hogy 2014-ben választási csalás történt a helyhatósági választáson, és az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy megismételjék a választást, mert "meg lettek vezetve". Hozzátette: az ügyészség azt állapította meg, hogy 148 olyan aláírás van, amely egyaránt szerepel Fidesz, illetve a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ajánlóívein. A fideszes gyűjtőíveket aláírók azonban nem tudják, hogyan kerültek adataik, aláírásuk a másik párt ajánlóíveire - közölte.

Az ellenzéki politikus szerint ezek után Schmuck Andornak, a Szociáldemokraták elnökének nincs helye a közéletben. Azon véleményének is hangot adott, hogy Schmuck Andor nem tudta volna ezt a választási csalást, a hamisítást egyedül, a Fidesz nélkül elkövetni. Szerinte a hamisított aláírások nagy száma arra enged következtetni, hogy előre megfontoltan, bűnszövetségben követték el a bűncselekményt.

A fővárosi MSZP-elnök arra kérte az ügyészséget, hogy más kerületekben is indítson vizsgálatot, azokon a helyeken, ahol Schmuck Andor pártja egyedül indult, illetve vizsgálják meg a párt szerződéseit. Példaként a III., az V., a XI. és a XIX. kerületet említette. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett arra, hogy a választás előtt új választójogi törvényt fogadtak el, amely nem követeli meg minden aláírás hitelességének ellenőrzését.

Hatvani Csaba, a szocialisták kerületi elnöke, az Együtt-PM-MSZP-DK önkormányzati képviselője elmondta, már a választások előtt feltűnt nekik, hogy a szociáldemokraták rendkívül gyorsan összegyűjtötték a szükséges aláírásokat majdnem az összes körzetben. A választási bizottsági delegáltjuk megvizsgálta az aláírásokat - folytatta - és azt tapasztalta, hogy az azonos személyek ellenére az aláírások különbözőek. 

A szocialista politikus közölte, az ügyben feljelentést tettek, a rendőrség pedig az utolsó pillanatban, a választási ívek megsemmisítése előtt egy nappal indított nyomozást. A rendőrség felfüggesztette a nyomozást, mert nem tudta az elkövető kilétét megállapítani, az ügyészség azonban az MSZP panaszára a nyomozás folytatására utasította a rendőrséget - ismertette Hatvani Csaba.

Szerinte fontos tisztázni a nyomozás során, hogy a Szociáldemokraták a Fidesztől kapták-e meg az adatokat. Kérdésre elmondta: az aláírásokat legnagyobb számban önkormányzati képviselők ajánlóívén találták több körzetben is. A sajtótájékoztatón a párt aktivistái a kék cédulás választásokra utalva kék színű papírlapokat osztogattak, rajta a többi között azzal a felirattal: Csal a Fidesz. Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére közölt a nyomozásról részleteket, egyben azt is jelezte: a nyomozás határidejét 2016. május 25-ig hosszabbították meg, de befejezésének időpontja jelenleg még nem határozható meg.

Polthoz fordulnak az MNB-alapítványok milliárdjai miatt

Az Együtt Polt Péter legfőbb ügyészhez fordul és törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank négy alapítványa ellen - közölte csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Pápa Levente indoklásként azt mondta, az Átlátszó által szerdán nyilvánosságra hozott, 2013-2014-es igazgatósági jegyzőkönyvekből kiderül, hogy ehhez a négy alapítványhoz úgy került negyven milliárd forintnyi tőkejuttatás, hogy az MNB kikötötte, ezeket a tőkeelemeket csak az ő hozzájárulásával lehet felhasználni és nem lehet alapítványi célokra fordítani.

A politikus szerint ez nem csak a Fidesz kommunikációjának mond ellent, amely szerint az alapítványhoz kerülő pénz az alapítványé, de a polgári törvénykönyv alapvetéseinek is. Matolcsy György jegybankelnök egy államot épít az államban, saját "testőrségével", saját költségvetéssel, úgy, hogy erre senki nem hatalmazta fel - mondta Pápa Levente.

Válsághelyzetet jelentett be Pintér

Publikálás dátuma
2016.03.09. 12:34
FOTÓ: Molnár Ádám
A kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet - jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter, aki azt is elmondta, hogy a szomszédos országok ma hajnali döntéseinek következtében a kormány úgy döntött, hogy megerősítik Magyarország határait is.

Pintér elmondta: szerdán 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük. Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak - indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

Megerősítik a határokat

Egy kérdésre válaszolva Pintér Sándor jelezte: a most lezárt országokban körülbelül tízezer ember van, aki nem rendelkezik ott-tartózkodási engedéllyel. "Nem tudjuk, hogy melyik irányba indulnak el, ezért fel kell készülni, hogy meg tudjuk védeni" az országhatárokat - riogatott tovább a belügyminiszter, aki hozzátette, hogy kormány úgy döntött, megerősíti Magyarország határait és az egész ország területére kihirdetik a migrációs válsághelyzetet. Hangsúlyozta: megítélése szerint továbbra is tudják a magyar állampolgárok biztonságát garantálni. 

Mozgolódás a zöldhatárnál?

A miniszter jelezte: azt tapasztalják, hogy a zöldhatáron felállított kerítésnél "lényegesen nagyobb a mozgás", ezeket figyelemmel kísérik. Emellett azt tapasztalják, hogy a zöldhatárok mentén felállított, menedékkérelmet fogadó állomások megteltek. Miután megteltek, várható, hogy itt ismételten tumultus fog kialakulni - jegyezte meg. 

1500 katona + határ-menti rendőrök

Arra a kérdésre, hogy a válsághelyzet elrendelése milyen konkrét intézkedéseket jelent, kifejtette: a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek "a reagáló képesség növelésére" is. Mint mondta, a honvédség részéről 1500-an vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz "nagyobb létszámban". 

Megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, és megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák. Ez azt jelenti, bárhol a határ mentén megjelennek illegális migránsok, "el tudjuk őket fogni" - mondta. Hozzátette: az elfogottakat "megfelelő emberi körülmények között" el tudják helyezni, ha kell, ilyen tábor épül. A miniszter elmondta: a szükséges forrás rendelkezésre áll, az útépítés például 7,3 milliárd forintba kerül, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött. 

 MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kérdésre válaszolva közölte azt is: egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát. Arra a kérdésre, hogy épül-e a román határon is kerítés, azt mondta, nem tapasztalják, hogy Románia felől érkeznének illegális migránsok, de felkészülnek a lehetőségre, ezért megtisztítják a határvonal környékét és szállítanak kerítésanyagot is, hogy ha szükséges, tíz napon belül kerítést építsenek. Jelezte: a román belügyminiszter arról tájékoztatta, Románia garantálja, hogy az országon keresztül nem fognak illegális migránsok érkezni.

Orbán kezdte a riogatást

Legutóbb Orbán Viktor az Országgyűlés tavaszi ülésszakát megnyitó beszédében jelentette be, hogy elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. A kormányfő akkor úgy fogalmazott, hogy a 2016-os év legnagyobb kihívása nem gazdasági természetű lesz, hanem a migránskérdés.

Ezt a gondolatát erősítette februári évértékelője is, amiben már úgy riogatott: Veszély fenyegeti a pénzügyi stabilitást, az éppen csak megindult felzárkózást, a gondosan felépített külpolitikát és a terrormentes közbiztonságot, valamint a nemzeti kultúránkat is, emellett veszélybe kerültek gyermekeink éppen kibontakozó európai életlehetőségei is. A veszély neve népvándorlás" - mondta február 28-án a kormányfő, aki úgy folytatta: ma sem tudjuk, hogy ki terrorista, ki a gazdasági bevándorló és ki a menekült, ezért minden eshetőségre fel kell készülni, meg kell erősíteni a védelmi vonalakat is, ami egyébként igen költséges: eddig 85 milliárd forintot költöttek a kerítésekre.  

Eddig készenléti szolgálat volt

A kormányfő évértékelőjén azt is közölte: új katonai egységeket küldött a határra, készenléti szolgálatot rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és utasította a honvédelmi, valamint a belügyminisztert, hogy készítsék elő védvonalak építését a magyar-román határon. Ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig teljes hosszúságban védekezünk - nyomatékosította. Magyarország szuverén ország, ide csak úgy lehet belépni, ha betartják a törvényeket, és engedelmeskednek az egyenruhásoknak - mondta.

Módosítanák az alaptörvényt

Ahogy a Népszava korábban már beszámolt róla: módosítaná a kormány az alaptörvényt a terrorveszély-helyzet kihirdetésével kapcsolatban, melynek elfogadásával a kormány a parlament megkerülésével rendkívüli felhatalmazást kaphatna. Ilyen helyzetben a kabinet, saját döntése alapján legkevesebb 60 napra akár sarkalatos törvényben rögzített szabályokat is felfüggeszthetne és a katonákat is bevethetné az országon belül.

Akik elutasítják a terrortörvényt

Az MSZP nem támogatja a Fidesz alaptörvény-módosító javaslatát. A párt frakciója viszont még februárban úgy döntött, hogy a kormánypártok elutasító magatartása miatt, korábban ismertetett, saját alternatív törvénymódosító csomagjukat is visszavonják. 

Szekeres Imre volt szocialista honvédelmi miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány pontosan meg nem határozható esetekben belpolitikai eszközként használhassa a terrorveszélyt.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint ha a Fidesznek fontos lenne a terrorveszély kezelése, akkor olyan embert állítottak volna ki sajtótájékoztatót tartani, aki legalább elolvasta az MSZP koncepcióját. A tények ismeretére persze nincs szüksége annak, aki csak felmondja a kormány hisztériakeltő és az ellenzéket démonizáló sablonszövegét - reagált Németh szavaira a szocialista politikus.

- Az LMP elfogadhatatlannak tartja a kormány terrorveszéllyel kapcsolatos, alaptörvény-módosító elképzeléseit ezért saját javaslatcsomagot állított össze, amelyben a rendvédelmi szervek megerősítését szorgalmazza - közölte Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője korábban.

Hack Péter, alkotmányjogász elképesztőnek nevezte a kormány újabb alaptörvény-módosító javaslatát az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte elfogadhatatlan, hogy úgy akarják megfosztani a lakosságot az alapjogaitól, hogy azt sem tudjuk, miről van szó. "A hazáért felelősséget érző, komoly emberek látják, hogy a terrorvészhelyzet nem más, mint egy műbalhé, nem a megoldáskeresés a kormány szándéka" - figyelmeztetett az alkotmányjogász.