Egy év felfüggesztett Szilvásy testvérének

Egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ egykori főigazgatóját. Az ügy két másik vádlottjának négyszáz-négyszázezer forintot kell fizetnie, de ha nem ezt választják, a büntetést leülhetik – négyszáz nap alatt. 

A verdikt nem jogerős, mert a vádlottak és az ügyész egyaránt fellebbeznek. A vádhatóság Szilvásy esetében végrehajtható szabadságvesztés kiszabását kezdeményezte. Az ügyészség szerint Szilvásy – akit 2010 júniusában menesztett Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter – 2007 októberében fiktív megbízási szerződést kötött egy tanácsadó céggel, majd pár hónappal később alkalmazott egy orvost, aki érdemi munkát nem végzett, s állítólag be sem járt a kórházba. A nyomozás 2010 nyarán indult, s a volt főigazgató és két társa, K. Sándor, valamint V. Zoltán ellen 2013 őszén emeltek vádat. Az általuk okozott kár kevéssel meghaladta az ötmillió forintot.

Mindazonáltal tisztelt bíróság, töredelmesen bevallom, védencemnek egy bűne valóban van: a neve – állította kedden lapunkban megjelent publicisztikájában Szilvásy védője, Kende Péter. Mindezek után hidegzuhanyként érte a vádlottakat az ítélet – fogalmazott a Népszabadságnak Kende. Úgy látja, a bíróság – az ügyészséghez hasonlóan – meglehetősen szabadon szelektált a bizonyítékok között, és csak azokat vette figyelembe, amelyek alkalmasak voltak legalább látszólag a vád alátámasztására. A per másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik. Egy-másfél év múlva várható jogerős ítélet, nagyjából hét év után.

Szerző

LMP: Orbán hozzájárult az EU tehetetlenségének mélyítéséhez

Az LMP szerint tovább mélyíti az Európai Unió tehetetlenségét a menekültügyben az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az EU-Törökország csúcstalálkozón nem vázolt megoldási javaslatokat, csupán annak adott hangot: mit nem támogat. 

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője kedden az MTI-vel azt közölte: az LMP már tavaly nyáron kiadott 24 pontos javaslatcsomagjában a közös európai megoldás szükségességére hívta fel a figyelmet, amelynek létjogosultsága szerinte már rég bebizonyosodott.

Azonban a hétfői csúcstalálkozó is eredménnyel zárult, köszönhetően többek között a magyar miniszterelnöknek - vélekedett a szóvivő, hangsúlyozva: ez tovább mélyíti az unió tehetetlenségét és még nagyobb teret ad kívülről jövő zsarolásoknak és a "jobb egyedül cselekedni, mint együtt semmit nem csinálni" Orbáni politikának.

A magyar miniszterelnök azt mondta a csúcstalálkozót követően kedd hajnalban, hogy vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni. Az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet - fűzte hozzá.

Szerző

Füstölt a 3-as metró - Kiürítették az állomást

Publikálás dátuma
2016.03.08. 15:14
FOTÓ: Népszava
Füstölt a 3-as metró a Ferenciek terénél kedden kora délután, pótlóbuszok járnak a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között - tájékoztatott a katasztrófavédelem és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: egy Kőbánya-Kispest felé tartó szerelvényen a Ferenciek terén vették észre, hogy füst szivárog az egyik kocsiszekrény alól. Kiürítették a szerelvényt és az állomást, nem sérült meg senki. A tűzoltók hőkamerával keresik a meghibásodás helyét, füstszagot lehet érezni - tette hozzá. A BKK honlapján közölte, hogy a 3-as metró helyett pótlóbuszok járnak a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között járműhiba miatt.

Szerző
Témák
3-as metró