Vádemelés Simon ellen

Előfordulhat, hogy nem kell majd börtönbe vonulnia Simon Gábornak - vélekedett az Origónak Nagy István. A korábbi MSZP-elnökhelyettes ügyvédje szerint ugyanis a 2-8 év közötti büntetés korlátlanul enyhíthető, amennyiben a vádlott a vádirat megírása előtt megtéríti a kárt. Ezt Simon megtette, aki ellen most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője elmondta, főügyészség letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozza az egykori politikusra, akit hamis magánokirat nyolc rendbeli felhasználásának vétségével, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is vádolnak. A főügyész a költségvetési csalásról azt mondta: Simon ismeretlen forrásból 267 millió forint bevételt szerzett, ami után nem tett eleget a személyi jövedelemadóra és az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozó fizetési kötelezettségének, ezzel 120 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A másodrendű vádlottat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolják és pénzbüntetést indítványoznak vele szemben. A vád szerint ugyanis egy kimutathatóan hamis adatokat tartalmazó útlevelet készíttetett és azzal egy kereskedelmi bankban eljárt.

Simonról még 2014 elején derült ki, hogy több száz milliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amit nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és jövedelemadót sem fizetett utána. A volt szocialista képviselő az eljárás során befizette a több mint 128 millió forint adóhátralékot, de az osztrák pénz eredetéről nem vallott érdemben. Tavaly decemberben ahhoz sem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák egy ottani bankban tárolt vagyonáról a magyar ügyészséget. Simont 2015. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. A nyomozást tavaly decemberben zárták, a vádemelési időszak most zárult le.

Szerző

Orbán: nem csinálunk Európát Magyarországon

Publikálás dátuma
2016.03.05. 06:07
A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Egy hónapnyi szünet után tegnap reggel ismét interjút adott a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. A kormányfő sokadszorra megismételte a magyar kormány álláspontját menekültkérdésben, mondván: "ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból". A bajor kormányfőt a menekültkérdésről tárgyaló hétfői uniós-török csúcs előtt fogadták a magyar fővárosban. Látogatását élesen kritizálták Németországban, mondván: Orbán "kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja".

Magyar-bajor férfisors

Orbán Viktor "kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja" - mondta Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egy pénteki lapinterjúban Horst Seehofer bajor kormányfő budapesti látogatásával kapcsolatban. Gabriel a Stuttgarter Zeitungban kiemelte, az a "paradox helyzet állt elő, hogy jelenleg csak az SPD garantálja Merkel asszony cselekvőképességét". Bírálta Seehofer budapesti látogatását az SPD főtitkára is. Katarina Barley a Passauer Neue Presse című lapnak megjegyezte: "akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre". Ugyancsak bírálta a bajor miniszterelnököt az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Anton Hofreiter, aki a Passauer Neue Pressének azt mondta, Seehofer látogatása "gyengíti a szövetségi kormány tárgyalási pozícióját a hétfői EU-csúcson", és ezzel "a CSU sérti a német érdekeket". A kritikus hangokkal szemben Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője úgy nyilatkozott: Seehofer budapesti látogatása a politikai kapcsolatok ápolásának szokványos formája, ugyanakkor "az üzenet is világos". ha európai megoldást akarunk, akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz". Ez "egész konkrétan azt jelenti, hogy részt kell vennie a tehermegosztásban, és nem lehet, hogy erődöt építünk Európából". Hozzátette, Seehofer egyeztette Merkellel budapesti tárgyalásának témáit.

A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A bajor és a magyar kormányfő: Merkelnek drukkolnak, miközben fúrják FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A két kormányfő tegnapi közös sajtótájékoztatóján Orbán azt mondta: nem Merkel ellen jöttünk össze, nem azért, hogy gyengítsük a német kormányt. És nem is azért, hogy a választásokon induló jobboldali pártszövetséget gyengítsük. Állítása szerint mindketten a CSU és a CDU sikerében, egy erős kancellárban, egy erős kormányban érdekeltek. Két férfi összejön, és mindenki arra kíváncsi, mi a véleményük egy jelen nem lévő hölgyről. De ezt ismerjük, ilyen a férfisors - mondta. Horst Seehofer udvarias frázisokra szorítkozott: gratulált Magyarország stabil pénzügyi helyzetéhez, és ő is megtette a maga hűségesküjét Merkelnek és a kancellár törekvéseinek: kívánjuk, hogy a Törökország részvételével zajló hétfői uniós csúcs sikeresen záruljon - mondta. A bajor kormányfő meghívta "barátját" a szülővárosába, Ingolstadtba, de a magyar miniszterelnök ezt a meghívást csak úgy fogadta el, ha látogatást tehet az Audi-gyárban, illetve ellátogatnak majd a futball-Eb-re is.

Uniós menedékesek
Rekordszámú, legalább 1,25 millió menedékkérő érkezett a tavalyi évben Európába, ez több mint kétszerese a 2014-ben regisztrált számoknak - derült ki az Eurostat által pénteken közzétett jelentésből. Az Unió 28 tagállamában 2015-ben 1 255 600 menedékkérelmet nyújtottak be, míg az azt megelőző évben "csak" 562 680-at. A legtöbben a polgárháború sújtotta Szíriából érkeztek az EU-ba, a vizsgált időszakban 363 ezer szíriai állampolgár ért partot a dél-európai országokban. A közel-keleti országot a jelentés szerint Afganisztán (178 200) és Irak (121 500) követi, de sokan érkeztek Koszovóból, Albániából, Pakisztánból és Eritreából is.

Nyomoznak a kopaszok után

Nyomozást rendeltek a népszavazási irodánál megjelent kopaszok ügyében – közölte Nyakó István. Az MSZP-s politikust erről a hatóságok tájékoztatták, mint feljelentőt. Azt nem tudni, hogy a döntés összefüggésben van-e a Kúria döntésével. A Kúria csütörtökön úgy döntött, hogy az NVB határozatát megváltoztatja, és „megállapítja, az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét – a határozatban foglaltakon túl – az is sérti”, hogy a székházban lévő „ismeretlen személyek” Nyakót „akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában”. De egyebekben a Kúria az NVB határozatát helybenhagyja. Az NVB szerint a kopaszok fizikailag nem akadályozták Nyakót, bár megsértették a választási alapelveket, de Erdősiné és kísérője ezt nem használták ki, és a NVI sem követett el mulasztást."A Kúria megállapította, a felvételen jól látható, hogy 2016. február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadását követően elindult a bal oldalon lévő érkeztetőhöz. 11 óra 34 perc 01 másodperckor egy sötét színű sapkában és sötét színű kabátban lévő másik személy a haladását 1-2 másodpercen keresztül akadályozta azzal, hogy elé lépett. Ezt meghaladóan a csoport többi tagja – figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodó személyek számára – jelenlétükkel akadályozták a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztető géphez" - áll a Kúria közleményében. Múlt hét kedden az MSZP-s Nyakó István elment a NVI-hez, hogy beadja a boltzárról szóló kérdését. A hivatalnál azonban tucatnyi kopasz, kigyúrt ember várta, akik sorfalat állva az épület aulájában, megnehezítették a képviselőt abban, hogy elsőként érjen a blokkolóhoz. Erdösi Lászlóné szintén azért érkezett, hogy a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban nyújtson be kérdést. A herceghalmi polgármester felesége a kopaszok segítsége révén 4 másodperccel előbb ért a blokkolóhoz, így az NVB az ő beadványát hitelesítette.

Az egykor fideszes, most független herceghalmi polgármester egyébként nem mondott le, de meg sem tudják buktatni - írta a Vs.hu. Felmerült, hogy a képviselő-testület ez esetben feloszlatja magát, és így váltják le a polgármestert, de ez se jött össze, mert nem mindenki értett egyet az ötlettel. Erdősit azért akarták lemondatni, mert szerintük felesége akciója rossz fényt vetett a településre.

Szerző

7-en a 7-ről - Mit venne még, ha ön lenne a nemzeti bank?

Arató András Klubrádió

Olyasmit mondott a Kövér, hogy a férfivá válás érdekében hasznos lenne a sorkötelezettség (a nővé váláshoz meg nyilván az oszlopkötelezettség). Még azt is mondotta, hogy ha anno a szava és a becsülete nem kötelezi, az uniós csatlakozás ellen szavaz - titkosan… Ezt nem abban a házban mondta, ahova való (a mondandó), mert azt bezárták hétköznapra is, hanem az ország házában. MNB elnökként pedig mást nem vennék, csak egy nagy levegőt, és bejelenteném: a krumplileves legyen krumplileves és a közpénz is.

Avar János újságíró

Mi közük hozzá?! Toronyórát aranylánccal. Elegem van ebből a folytonos kutakodásból, hogy így közpénz, meg úgy közpénz. A párt és a kormány kész annyi új törvényt hozni, amennyi csak kell. Ideje lenne módosítani az alaptörvényt, s belefoglalni a már bevált elvet a párt(unk) vezető szerepéről, s akkor aztán semmi okvetetlenkedés, annyit kötünk a zemberek orrára, amennyi nekünk tetszik. Közpénzköltésről például keveset.

Bolgár György rádiós újságíró

Az ehetit. Tudják, az eheti öttalálatos lottószelvényt. Jaj, mit beszélek? Hát az már megvan, nem is egyszer, legalább százszor. Annyiszor megütöttem a főnyereményt, hogy már fáj neki. Úgyhogy kösz, nem vennék semmit, mindenem megvan, még az a 112 pisztoly is 200 ezer lőszerrel. Orbáni üdvözlettel, M. Gy.

Friss Róbert újságíró

Matolcsy György jól csinálja. Ha én lennék a Magyar Nemzeti Bank, először én is megvenném magamnak a Magyar Nemzeti Bankot.

Horváth István hírlapíró

Kis piros pöttyöket Matolcsy fenekére. Simlicity.

Horváth Zoltán újságíró

Leginkább pénzváltót vennék jó helyen - például a Parlamentben. Ahol aztán a közpénzt dugipénzzé válthatnám.

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

Ha nem csak az orromig látnék, akkor egy jó tágas haciendát az egész kormányzati garnitúrának egy olyan országban, ahonnan nincs kiadatás. Esetleg megvenném azt az országot is. Nekem egyébként csak az gyanús, hogy azóta van ennyi elkölteni való százmilliárd forintja a jegybanknak, mióta közvetlenül Matolcsy felügyeli a pénzjegynyomdát is.

Szerző