Előfizetés

Bakival indult Orbán és Seehofer sajtótájékoztatója

Publikálás dátuma
2016.03.04. 14:43
Korábbi felvétel Seehofer és Orbán miniszterelnökökről. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Orbán Viktor  Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tárgyalt Budapesten. Közös sajtótájékoztatójukon a magyar kormányfő azt mondta, hogy Magyarország egy erős német kormányban és kancellárban érdekelt. Kisebb baki rondított bele azonban a tájékoztató menetébe, amikor valami probléma történt a tolmácsgéppel, így a bajor kormányfő nem értette, mit mond Orbán. A miniszterelnök hirtelen angolra váltott, majd jött a megmentő Balog Zoltán miniszter, aki odaszaladt Seehoferhez, hogy fordítson neki.

Nem Merkel ellen jöttek össze

Orbán Viktor azzal kezdte a köszöntőjét, hogy elmondta, mit nem csináltak a találkozón. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy még a találkozó kezdete elején voltak olyanok, akik megírták, miről tárgyaltak. Ehhez hozzáfűzte: "nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze", "nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt". Szerinte ugyanis Magyarország egy erős német kormányban és kancellárban érdekelt, és nem kíván részt venni a német választási kampányban. "Amit mondunk, azt nem befolyásolja a német belpolitika" - tette hozzá a magyar kormányfő. 

Orbán egy történelmi példával okított a sajtótájékoztatón: szerinte a magyar történelem azt tanította meg hazánknak, hogy az okos magyar mindig Münchenen keresztül megy Berlinbe. Ez jól mutatja, hogy a bajor–magyar kapcsolatoknak mindig is nagy jelentőségük volt - mondta, arra is utalva, hogy első magyar királyunk is egy bajor nőt vett feleségül.

A kormányfő megköszönte Horst Seehofernek, hogy a migránsválságban Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország problémáit, és próbálta megérteni mindazt, amit a magyarok tesznek. 

Itt egy kis baki történt a tolmácsgéppel, de az incidens után Orbán úgy folytatta: Németországon belül Bajorországgal kereskedünk a legtöbbet, az export folyamatosan növekszik, Magyarországon ma 2300 bajor cég működik - ismertette Bajorország és Magyarország kapcsolatát az ismét magyarra váltó kormányfő. Orbán hozzátette: a magyar kormánynak négy nagy bajor céggel van stratégiai megállapodása. A találkozón a két miniszterelnök abban egyezett meg, hogy továbbra is fenntartják ezeket a jó kapcsolatokat. 

Horst Seehofer gratulációval kezdte beszédét, dicsérve a magyar gazdaság teljesítményét. Szerinte a párbeszéd mellett nem létezik jó alternatíva az európai politikában. A bajor kormányfő reményét fejezte ki, hogy siker lesz a hétfői török-magyar csúcs, és Merkelnek is sok sikert kívánt a tárgyalásokhoz. Hosszú távú megoldást kell találni a menekültválságra - fogalmazott, majd meghívta Orbánt szülővárosába, Ingolstadtba. 

Nulla az elfogadható szám

Orbán Viktor megerősítette, hogy anyagilag is hajlandóak vagyunk támogatni a törököket, a vízummentességről ugyanakkor kifejtette: a magyar álláspont szerint ezt először az ukránoknak kellene megadni. Hozzátette, hogy semmilyen olyan megállapodást nem támogatunk, amely Magyarországra szállítana át migránsokat Törökországból. "Ha valaki ezt szeretné, persze megteheti, de nekünk csak a nulla az elfogadható szám" - mondta a magyar miniszterelnök.

A kormányfő a hétfői török-EU-csúccsal kapcsolatban előrejelezte, hogy a törökökkel való megegyezés nem pótolja saját határaink megvédését, ami továbbra is szükséges. "Nem adhatjuk fel a törekvésünket, hogy Európa külső határait, ha kell, saját erőből megvédjük" - tette hozzá.

Seehofer sikert kíván Merkelnek

Horst Seehofer a Reuters hírügynükség kérdésére azt mondta: teljes szívéből sikert kíván Angela Merkel kancellárnak a  menekültügy kezeléséhez. A sikerhez ugyanakkor azt is hozzátartozik, hogy a migránsok számát hosszú távon csökkenteni tudják, ezért az EU határait meg kell erősíteni. Amíg ez nem történik meg, addig viszont a bajor kormány támogatja a határok védését biztosító nemzeti döntéseket - tette hozzá. 

Európa sírját ássuk

Az EU-ban két kultúra él egymás mellett: az egyik a szerződések betartásának kultúrája, a másik pedig a szerződések félretolásának kultúrája - válaszolta az ARD kérdésére Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint azonban ez nem csak a menekültválságra igaz. "Ha az Európai Unióban engedjük, hogy tovább terjedjen a szerződések be nem tartásának kultúrája, azzal megássuk Európa sírját" -fogalmazott Orbán, aki szerint azért olyan jó a kapcsolatuk Bajorországgal, mert mindketten be akarják tartani a szerződéseket. 

A kormányfő szerint Seehofer látogatása megerősítette: nincs egyedül a véleményével, miszerint amikor Európa nem tartotta be a szerződéseket, abból mindig nagy baj lett. 

Bírálta az EB-t

Seehofer megerősítette, hogy a jog helyreállítása a legfontosabb feladat, erről fog az Andrássy-egyetemen tartott előadásán is beszélni. A bajor kormányfő azzal folytatta: "soha nem értettem meg, miért nem nyújtottunk már korábban sokkal több segítséget azoknak az országoknak, amelyek Európa külső határait védik" - mondta, majd az Európai Bizottságot kritizálta, mivel csak most márciusban döntenek majd a Görögországnak nyújtandó logisztikai segítségről. 

Végre! Nyomozás indult a kopaszok NVI-s akciója miatt

Publikálás dátuma
2016.03.04. 14:21
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Megindult a nyomozás a Nemezti Választási Irodánál történtek miatt -  tájékoztatta a rendőrség Nyakó Istvánt. A szocialista politikus az Indexnek elmondta, hogy pár nappal ezelőtt a BRFK meghallgatta őt a kopaszok balhéja miatt, de akkor csak adatot gyűjtött a hatóság.

A rendőrség pénteken közölte a kopasz verőlegények gyűrűjébe keveredett Nyakó Istvánt, hogy elindult a nyomozás.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, múlt hét elején verőlegények akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

Az ügyben egészen mostanáig nem indított vizsgálatot a rendőrség, pedig mint kiderült, március 1-ig mintegy húsz feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez az ügy kapcsán, és több fideszes - köztük Lázár János, és a feljelentőbajnok Tényi István is elítélte a történteket, sőt a vs.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok egyenesen gyalázatosnak, vérlázítónak, vércikinek, botrányosnak, mindennek a legaljának nevezték a történteket. Múlt héten a kopaszok akciója után a rendőrség sajtóosztálya úgy nyilatkozott lapunknak, azért nem indult nyomozás, mert a helyszínre érkező rendőrök nem tapasztaltak semmit, ami miatt intézkedniük kellett volna.

Mint később kiderült, több szálon is Kubatovhoz köthetők a kopaszok, Erdős Lászlóné egyik "testőre" például egy osztályba járt a Fidesz alelnökének titkárával, az FTC kommunikációs vezetőjével. Emellett több kigyúrt "referendumőr" is a Ferencvárosnál dolgozik, és van köztük börtönviselt is.

A Kúria egyébként csütörtök este hozta nyilvánosságra határozatát, amelyben kijelentik, hogy Nyakó István MSZP-s politikust  akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában.

A Kúria azonban döntésében egyetértett a Nemzeti Választási Bizottság határozatában foglaltakkal. Vagyis:  az NVI  a testület szerint sem követett el jogsértést, amikor az előtérben tartózkodó emberek nyilatkozata után nem végezte el a náluk lévő iratok részletes átvizsgálását és minősítését. 

Tóbiás: világméretű botránnyá vált az NVI előtti akció

Az MSZP elnök-frakcióvezetője felkérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy haladéktalanul hívja össze a testület ülését és a szolgálatok vezetőinek részvételével tisztázzák a Fidesz érintettségét a múlt hét kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében.

Tóbiás József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, arra kérte Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnököt, vizsgálják meg, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kapcsolati hálója érintette-e az NVI-nél történt bűncselekményben. A Fidesz kapcsolatba hozható-e az Erdősi Lászlóné által beadott a népszavazási kérdéssel, illetve az NVI-nél történtekkel? - sorolta azt, milyen kérdésre várnak választ a nemzetbiztonsági bizottságtól.

A szocialista politikus szerint "világméretű botránnyá" vált az, ami február 23-án az NVI előtt történt. A Kúria ezzel kapcsolatos döntését úgy értékelte: bebizonyosodott, hogy "a hatalom verőemberei" akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt a vasárnapi zárvatartás eltörlését célzó népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Tóbiás József elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatalom bárkit erőszakkal akadályozzon meg állampolgári jogainak gyakorlásában. Szerinte tisztázni kell, hogy az elmúlt tíz napban miért nem léptek a kormány illetékes szervei pedig bűncselekmény történt. Hozzátette: Kubatov Gábornak tisztáznia kell magát, és a Fidesznek is, hogy milyen kapcsolatban áll Erdősi Lászlónéval.

Szavai szerint Orbán Viktor megijedt a valódi népszavazástól, attól, hogy az emberek dönteni szeretnének saját sorsukról. Tóbiás József szerint joggal merül fel a kérdés, hogy 2018-ban ilyen választásra kell készülni, vagy a hatóságok képesek lesznek érvényt szerezni a demokratikus választójognak.

Az ellenzéki pártelnök arra is javaslatot tett, hogy parlamenti vizsgálóbizottság nézze meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmúlt évekbeli költéseit. Tóbiás József szerint a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter rendelkezhet arról, hogy a jegybanki alapítványoknak adott 250 milliárd forint a központi költségvetésbe kerüljön, majd onnan sürgős segítségként az oktatásra és az egészségügyre fordítsák. Kérdésre kifejtette: a jegybank független, de közvetett módon a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik, ezért a miniszternek mint egy részvénytársaság tulajdonosi képviseletét ellátónak joga van a nyereségről dönteni.    

Tóbiás Józsefet kérdezték arról, mit szól ahhoz, hogy vádat emeltek a párt volt elnökhelyettese, Simon Gábor ellen. Válaszában közölte: Simon Gábor nem tagja az MSZP-nek, az igazságszolgáltatás tegye a dolgát, "amelyet örömmel venném, ha más területeken is ilyen intenzitással tenné".