Előfizetés

Végre! Nyomozás indult a kopaszok NVI-s akciója miatt

Publikálás dátuma
2016.03.04. 14:21
FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Megindult a nyomozás a Nemezti Választási Irodánál történtek miatt -  tájékoztatta a rendőrség Nyakó Istvánt. A szocialista politikus az Indexnek elmondta, hogy pár nappal ezelőtt a BRFK meghallgatta őt a kopaszok balhéja miatt, de akkor csak adatot gyűjtött a hatóság.

A rendőrség pénteken közölte a kopasz verőlegények gyűrűjébe keveredett Nyakó Istvánt, hogy elindult a nyomozás.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, múlt hét elején verőlegények akadályozták meg Nyakó Istvánt, hogy elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

Az ügyben egészen mostanáig nem indított vizsgálatot a rendőrség, pedig mint kiderült, március 1-ig mintegy húsz feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez az ügy kapcsán, és több fideszes - köztük Lázár János, és a feljelentőbajnok Tényi István is elítélte a történteket, sőt a vs.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok egyenesen gyalázatosnak, vérlázítónak, vércikinek, botrányosnak, mindennek a legaljának nevezték a történteket. Múlt héten a kopaszok akciója után a rendőrség sajtóosztálya úgy nyilatkozott lapunknak, azért nem indult nyomozás, mert a helyszínre érkező rendőrök nem tapasztaltak semmit, ami miatt intézkedniük kellett volna.

Mint később kiderült, több szálon is Kubatovhoz köthetők a kopaszok, Erdős Lászlóné egyik "testőre" például egy osztályba járt a Fidesz alelnökének titkárával, az FTC kommunikációs vezetőjével. Emellett több kigyúrt "referendumőr" is a Ferencvárosnál dolgozik, és van köztük börtönviselt is.

A Kúria egyébként csütörtök este hozta nyilvánosságra határozatát, amelyben kijelentik, hogy Nyakó István MSZP-s politikust  akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában.

A Kúria azonban döntésében egyetértett a Nemzeti Választási Bizottság határozatában foglaltakkal. Vagyis:  az NVI  a testület szerint sem követett el jogsértést, amikor az előtérben tartózkodó emberek nyilatkozata után nem végezte el a náluk lévő iratok részletes átvizsgálását és minősítését. 

Tóbiás: világméretű botránnyá vált az NVI előtti akció

Az MSZP elnök-frakcióvezetője felkérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy haladéktalanul hívja össze a testület ülését és a szolgálatok vezetőinek részvételével tisztázzák a Fidesz érintettségét a múlt hét kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében.

Tóbiás József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, arra kérte Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnököt, vizsgálják meg, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kapcsolati hálója érintette-e az NVI-nél történt bűncselekményben. A Fidesz kapcsolatba hozható-e az Erdősi Lászlóné által beadott a népszavazási kérdéssel, illetve az NVI-nél történtekkel? - sorolta azt, milyen kérdésre várnak választ a nemzetbiztonsági bizottságtól.

A szocialista politikus szerint "világméretű botránnyá" vált az, ami február 23-án az NVI előtt történt. A Kúria ezzel kapcsolatos döntését úgy értékelte: bebizonyosodott, hogy "a hatalom verőemberei" akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt a vasárnapi zárvatartás eltörlését célzó népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Tóbiás József elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatalom bárkit erőszakkal akadályozzon meg állampolgári jogainak gyakorlásában. Szerinte tisztázni kell, hogy az elmúlt tíz napban miért nem léptek a kormány illetékes szervei pedig bűncselekmény történt. Hozzátette: Kubatov Gábornak tisztáznia kell magát, és a Fidesznek is, hogy milyen kapcsolatban áll Erdősi Lászlónéval.

Szavai szerint Orbán Viktor megijedt a valódi népszavazástól, attól, hogy az emberek dönteni szeretnének saját sorsukról. Tóbiás József szerint joggal merül fel a kérdés, hogy 2018-ban ilyen választásra kell készülni, vagy a hatóságok képesek lesznek érvényt szerezni a demokratikus választójognak.

Az ellenzéki pártelnök arra is javaslatot tett, hogy parlamenti vizsgálóbizottság nézze meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmúlt évekbeli költéseit. Tóbiás József szerint a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter rendelkezhet arról, hogy a jegybanki alapítványoknak adott 250 milliárd forint a központi költségvetésbe kerüljön, majd onnan sürgős segítségként az oktatásra és az egészségügyre fordítsák. Kérdésre kifejtette: a jegybank független, de közvetett módon a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik, ezért a miniszternek mint egy részvénytársaság tulajdonosi képviseletét ellátónak joga van a nyereségről dönteni.    

Tóbiás Józsefet kérdezték arról, mit szól ahhoz, hogy vádat emeltek a párt volt elnökhelyettese, Simon Gábor ellen. Válaszában közölte: Simon Gábor nem tagja az MSZP-nek, az igazságszolgáltatás tegye a dolgát, "amelyet örömmel venném, ha más területeken is ilyen intenzitással tenné".

Kiöntött a Balaton - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.03.04. 13:14
MTI Fotó: Varga György
Elárasztotta a víz a balatonfenyvesi szabadstrandot, miután a Balaton magas vízállása és a viharos szél miatt hatalmas hullámok alakultak ki a parton. 

A Balaton magas vízállásáról már pár hete is írtunk, az ingatlantulajdonosok ugyanis már február elején attól féltek, hogy a víz elönti a partközeli telkeket.

Február 24-én a Balaton átlag vízállása elérte a 130 centimétert, ezért harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a vízügy a Balaton térségére. Február 5-én 123 centinél nyitották ki a siófoki Sió-zsilipet, melynek azonban korlátozott a kapacitása, másodpercenként 40 köbméter víz folyik át rajta. 

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György