Előfizetés

Tóbiás: világméretű botránnyá vált az NVI előtti akció

Az MSZP elnök-frakcióvezetője felkérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy haladéktalanul hívja össze a testület ülését és a szolgálatok vezetőinek részvételével tisztázzák a Fidesz érintettségét a múlt hét kedden a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében.

Tóbiás József pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, arra kérte Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnököt, vizsgálják meg, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök kapcsolati hálója érintette-e az NVI-nél történt bűncselekményben. A Fidesz kapcsolatba hozható-e az Erdősi Lászlóné által beadott a népszavazási kérdéssel, illetve az NVI-nél történtekkel? - sorolta azt, milyen kérdésre várnak választ a nemzetbiztonsági bizottságtól.

A szocialista politikus szerint "világméretű botránnyá" vált az, ami február 23-án az NVI előtt történt. A Kúria ezzel kapcsolatos döntését úgy értékelte: bebizonyosodott, hogy "a hatalom verőemberei" akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt a vasárnapi zárvatartás eltörlését célzó népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

Tóbiás József elfogadhatatlannak nevezte, hogy a hatalom bárkit erőszakkal akadályozzon meg állampolgári jogainak gyakorlásában. Szerinte tisztázni kell, hogy az elmúlt tíz napban miért nem léptek a kormány illetékes szervei pedig bűncselekmény történt. Hozzátette: Kubatov Gábornak tisztáznia kell magát, és a Fidesznek is, hogy milyen kapcsolatban áll Erdősi Lászlónéval.

Szavai szerint Orbán Viktor megijedt a valódi népszavazástól, attól, hogy az emberek dönteni szeretnének saját sorsukról. Tóbiás József szerint joggal merül fel a kérdés, hogy 2018-ban ilyen választásra kell készülni, vagy a hatóságok képesek lesznek érvényt szerezni a demokratikus választójognak.

Az ellenzéki pártelnök arra is javaslatot tett, hogy parlamenti vizsgálóbizottság nézze meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmúlt évekbeli költéseit. Tóbiás József szerint a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter rendelkezhet arról, hogy a jegybanki alapítványoknak adott 250 milliárd forint a központi költségvetésbe kerüljön, majd onnan sürgős segítségként az oktatásra és az egészségügyre fordítsák. Kérdésre kifejtette: a jegybank független, de közvetett módon a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik, ezért a miniszternek mint egy részvénytársaság tulajdonosi képviseletét ellátónak joga van a nyereségről dönteni.    

Tóbiás Józsefet kérdezték arról, mit szól ahhoz, hogy vádat emeltek a párt volt elnökhelyettese, Simon Gábor ellen. Válaszában közölte: Simon Gábor nem tagja az MSZP-nek, az igazságszolgáltatás tegye a dolgát, "amelyet örömmel venném, ha más területeken is ilyen intenzitással tenné".

Kiöntött a Balaton - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.03.04. 13:14
MTI Fotó: Varga György
Elárasztotta a víz a balatonfenyvesi szabadstrandot, miután a Balaton magas vízállása és a viharos szél miatt hatalmas hullámok alakultak ki a parton. 

A Balaton magas vízállásáról már pár hete is írtunk, az ingatlantulajdonosok ugyanis már február elején attól féltek, hogy a víz elönti a partközeli telkeket.

Február 24-én a Balaton átlag vízállása elérte a 130 centimétert, ezért harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a vízügy a Balaton térségére. Február 5-én 123 centinél nyitották ki a siófoki Sió-zsilipet, melynek azonban korlátozott a kapacitása, másodpercenként 40 köbméter víz folyik át rajta. 

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

Matolcsyt találó montázzsal cikizi a Kettős Mérce - Videó!

Publikálás dátuma
2016.03.04. 12:43

Ahogy lapunk kedden írta, a parlament kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét, az intézmény vezetőinek fizetését pedig megduplázta az Országgyűlés, amikor fideszes javaslatra módosították a jegybanktörvényt. Tóth Bertalan szerint a Fidesz-kormány "paravántörvényekkel" akarja eltakarni a lopásalapú kormányzás bizonyítékait.

A Kettős mérce annak örömére, hogy az MNB elnökének ezen túl nem kell havi 2 377 360 forintos fix bruttó bérből tengődnie, a törvényjavaslat elfogadásával ugyanis 5 millió forintra ugrik a fizetése, egy szenzációs összeállítást készített a Matolcsyról, ismerjük meg Európa legjobban kereső jegybankelnökét címmel.

Azt már nem is árulnánk el, milyen felvételek vannak a montázsban, inkább csak jó szórakozást kívánunk hozzá!

Ismerjük meg Európa legjobban kereső jegybankelnökét: röhögjünk a Matolcsy iszonyaton három és fél percben!

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. március 2.