Előfizetés

Orbánt figyelmeztették: "neked is el kell mozdulnod"

Publikálás dátuma
2016.03.04. 11:37
Seehofer és Orbán. - Weber szerint a politikai kapcsolatok ápolásának szokványos formája lesz a találkozó. FOTÓ: Sean Gallup/Get
Horst Seehfoer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke budapesti látogatása a politikai kapcsolatok ápolásának teljesen megszokott, európai formája - mondta Manfred Weber CSU-s politikus, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője pénteken a Phoenix német országos közszolgálati televízióban.

 Az EP legnagyobb létszámú politikai csoportjának vezetője kiemelte, hogy Horst Seehofer budapesti látogatása "normális", szokványos dolog, ugyanakkor "az üzenet is világos". Manfred Weber hangsúlyozta, hogy Európa lényege a kompromisszum, és a magyar miniszterelnöknek, "Orbán Viktornak szóló üzenet úgy hangzik, hogy ha európai megoldást akarunk (a menekültválságra), akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz".

Ez "egész konkrétan azt jelenti, hogy részt kell vennie a tehermegosztásban, és nem lehet, hogy erődöt építünk Európából". Ezt az üzenetet "nagyon-nagyon világosan közvetíteni kell Orbán Viktornak, és Horst Seehofer ezt fogja tenni" - mondta Manfred Weber.

Arról, hogy mit vár a hétfői EU-Törökország csúcstalálkozóról, az EP jobbközép irányzatú frakciójának vezetője mindenekelőtt kiemelte, hogy biztosítani kell az EU külső határát. Hozzátette: őszintén meg kell mondani, hogy ez "kemény fellépést" is jelent.

Bátor cselekedet lenne az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfőitől az is, ha megállapodnának az ostromlott szíriai Aleppóból menekülő emberek befogadásában - hangsúlyozta Manfred Weber. Elmondta, hogy az aleppói menekülteket előre meghatározott létszámú csoportokban, kontingensekben kellene befogadnia az uniós tagországoknak. Ehhez szükséges, hogy Orbán Viktor is, Robert Fico szlovák miniszterelnök is és a lengyelek is "meghaladják saját magukat és azt mondják, hogy segíteni kell a bajba került embereknek" - mondta a bajor politikus.

A külső határ biztosítása és a segítőkészség összetartozik, mindkettőre szükség van a menekültválság megoldásához - húzta alá. Manfred Weber a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság Inforadio nevű hírrádiójának is nyilatkozott Horst Seehofer pénteki budapesti látogatásáról. Egyebek között elmondta: az uniós állam-, illetve kormányfők azt kockáztatják, hogy olyan politikai nemzedékként írják bele magukat a történelemkönyvekbe, amely "sok mindent eljátszott abból, amit az elődök felépítettek", ezért komoly és kompromisszumra kész hozzáállással meg kell előzniük a "visszaesést a nemzeti egoizmusok" Európájába. Többek között hozzátette, hogy Horst Seehofer egyeztette Angela Merkel német kancellárral budapesti tárgyalásának témáit.

Gyémántbányákra csapott le az államfő

Publikálás dátuma
2016.03.04. 11:13
FOTÓ: Diego Azubel-Pool/Getty Images
Újabb frontot nyitott a gazdaság mélyrepülése miatt ingatag helyzetben lévő Robert Mugabe. A veterán, 92 éves zimbabwei államfő tegnap bejelentette, hogy kormánya saját kezébe vesz minden gyémántbányászati tevékenységet, mivel – úgymond – a jelenleg tevékenykedő gyémántvállakozásoktól nem jut elegendő bevételhez. 

Ezek a cégek megfosztják az országot vagyonától – vádolta a bányászati cégeket az autokrata hatalomgyakorlásáról elhíresült politikus. A tegnapi bejelentést megelőzte a hararei kabinet múlt heti intézkedése, mellyel elrendelte a bányászati munkák leállítását az egyik leggazdagabb lelőhelyen, a marange-i régióban. A hivatalos indoklás szerint az érintett vállalkozások elmulasztották a megfelelő formában megújítani bányászati engedélyeiket.  „Állami monopóliumra van szükség e téren” – nyilatkozta az állami ZBC tévének nyilatkozva az elnök.

Az érintett vállalkozások manipulált, átlátszó fogásnak tartják a kormány lépését. A legbefolyásosabb, érintett marange-i cég, a Mbada Diamonds azonnal perbe fogta a hararei kormányt, s hasonlóan járt el a kínai hátterű Anjin Investments vállalat – jelentette a Reuters hírügynökség. Tény, hogy a gazdasági és ellátási problémákkal küszködő Zimbabwe minden korábbinál jobban rászorulna a gyémántbányászatból származó bevételekre. Az afrikai állam a világ nyolcadik legnagyobb gyémántkitermelője, 2014-ben 4,7 millió karátnyit hoztak felszínre.

Hadseregnyi egyenruhát csempésztek volna az ISIS-nek

Publikálás dátuma
2016.03.04. 11:05
Illusztráció: Sean Gallup/Getty Images
A spanyol rendőrség 20 ezer katonai egyenruhát kobozott el, a szállítmányt az Irakban és Szíriában működő terrorista csoportoknak akarták eljuttatni – tette közzé a hírt a brit Guardian napilap. 

Az uniformisokat még a múlt hónapban foglalták le Valencia és Alicante kikötőjében. Hét embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatosan. A gyanúsnak bizonyult szállítmányra egy, az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front logisztikai tevékenységét felgöngyölítő akció keretében bukkantak rá.

A szállítólevélen az állt, hogy a konténerek „használt ruhát” tartalmaznak, s a terroristákkal üzletelők azt remélték, hogy ez a felirat nem szúr majd szemet a hatóságoknak. Ám végül egy egész hálózatot lepleztek le, amelynek fő célja az IS és az an-Nuszra ellátásának biztosítása volt. „A 20 ezer egyenruhával és a hozzátartozó kiegészítőkkel egy egész hadsereget fel lehetett volna szerelni” – hangsúlyozta a spanyol rendőrségi közlemény. Ráadásul a hálózat nemcsak ruhákat, hanem pénzt, elektronikus eszközöket, fegyvereket, robbanószerek készítésére alkalmas anyagokat is szállított volna, emellett nőket is toboroztak dzsihadistafeleségnek Irakba és Szíriába.