Előfizetés

Döntött a Kúria: akadályozták Nyakót az NVI-nél

Publikálás dátuma
2016.03.04. 10:26
FOTÓ: Népszava
A Kúria szerint akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában, ami sérti az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét. 

A Kúria honlapján csütörtök este nyilvánosságra hozott határozat szerint múlt kedden a Nemzeti Választási Irodában (NVI) tartózkodó ismeretlenek akadályozták az MSZP-s politikust jogai gyakorlásában. A Kúria ennyiben megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, egyebekben a határozatot helybenhagyta. 

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként Erdősi Lászlóné adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.

Hétfőn az NVB Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasította. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozat ellen szavazott Patyi András, a bizottság elnöke is.

A Kúria honlapján csütörtök este közzétett végzés szerint Nyakó István kifogásában előadta, hogy amikor az NVI székházához érkezett, már ott tartózkodott egy, nagyjából húsztagú, számára ismeretlen, erős testalkatú emberekből álló csoport, akik "fenyegető magatartást tanúsítottak". A kérelmező sérelmezte, hogy a választási iroda nem intézkedett annak érdekében, hogy kivizsgálja, a csoport tagjai valóban országos népszavazási kezdeményezés céljából voltak-e az épületben. Nyakó István csatolta a történtekkel kapcsolatban az Indexen február 24-én megjelent cikket, az MTI egy közleményét, a február 24-én benyújtott adatvédelmi kérelmének adatait, az Origón február 26-án megjelent cikket és a 444.hu oldalon található videófelvételt. Utóbbira alapozva kiemelte, hogy az NVB hiányos és téves mérlegelés alapján jutott következtetésére.

A Kúriának az NVI is megküldte a székháza előterében található biztonsági kamera február 23-ai, 3 órától 12 óráig terjedő időszakra vonatkozó felvételét. A Kúria megállapította: a felvételen jól látható, hogy február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadása után elindult az érkeztető berendezéshez. 11 óra 34 perckor egy sötét sapkában és sötét kabátban lévő férfi Nyakó István elé lépett, ezzel egy-két másodpercen keresztül akadályozta őt. A csoport többi tagja pedig - figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodók számára - jelenlétével akadályozta a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztetőhöz.

A Kúria álláspontja szerint mindezzel sérült az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is. A kérelmező előrejutását akadályozó csoport tagjai - az NVB határozatában foglaltaknak megfelelően - nyilatkozatukkal ellentétben nem nyújtottak be semmilyen beadványt, ezért magatartásuk visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül - tette hozzá a bírói testület.

A Kúria szerint tettlegesség "nem írható a csoport tagjai terhére", és azt sem találta megalapozottnak, hogy Erdősi Lászlóné a csoport tagjaival "szándék- és akarategységben tevékenykedett".   Az NVI ellenőrzési jogköre nem terjed ki arra, hogy a székháza előterében várakozó személyek rendelkeznek-e húsz támogató választópolgár aláírásával, aláírásgyűjtő ív mintapéldányával és az adatkezelés nyilvántartásba vételéről szóló határozattal - állapította meg - az NVB-hez hasonlóan - a Kúria.

Az akadályoztatás ügyében hozott végzés ellen jogorvoslatnak helye nincs. A Kúria álláspontja szerint további következtetések levonására ebben a nem peres eljárásban nincs lehetőség. Erdősi Lászlóné országos népszavazási kezdeményezésének megsemmisítése, az általa előterjesztett kérdés hitelesítésének megtagadása kérdésében akkor dönthet - a népszavazási törvény szerinti - másik eljárásban a Kúria, ha bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő az ügyben.

Vajna az egyik legbátrabb magyar - Orbán szerint

Publikálás dátuma
2016.03.04. 10:15
FOTÓ: Getty Images
A kormány péntek reggeli rádióinterjújában nem csak a kvótáról szóló népszavazásról és a menekültválságról beszélt, de a Saul fia nemzetközi sikeréről is. Orbán lényegében agyon dicsérte Andy Vajna munkáját a magyar film Oscar-díjával kapcsolatban, Nemes Jeles László rendezőről viszont nem tett külön említést, csupán úgy általánosságban gratulált az alkotóknak.

A kormányfő első szava a Saul fiával kapcsolatban azonban nem a dicséret volt - azaz nem az alkotók dicsérete -: nagyon mélyről indult a magyar filmipar, 2010-ben teljes volt a káosz, mindenki úgy érezte, hogy be van csapva, tartoznak neki, és nem tehet semmiről. "Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni, aki az egyik legbátrabb magyar, aki vállalta azt a munkát, hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni" - fogalmazott, majd közölte: az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban. "Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia" - mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.

Orbán Viktor rádióinterjújáról bővebben ide kattintva olvashat!

Orbán üzent Brüsszelnek: "harcba hívjuk Magyarország polgárait"

Publikálás dátuma
2016.03.04. 09:05
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor legutóbb egy hónapja adott interjút a Kossuth Rádió műsorában, így már várható volt, hogy a kormányfő véleményt mond a kvótáról és a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazásról, de a menekültválságot és Görögország hibáztatását - ahogy azt Lázár János tette a Kormányinfón -  sem hagyta ki az interjúban. A miniszterelnök úgy üzent Angela Merkel német kancellárnak, hogy jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek maradni, majd a népszavazással kapcsolatban megjegyezte: ezzel küldjük harcba Magyarország polgárait.

Angela Merkel korábban úgy nyilatkozott, hogy Európának együtt kell lépni a válságban. A kormányfő szerint az Európai Unió tétlen, a nemzetállamok közül pedig Magyarország volt az első nemzetállam, amely önállóan cselekedett, ezért ma Magyarország a legvédettebb állama az EU-nak. 

Görögország a hibás

A kormányfő az interjúban érthetetlennek nevezte, hogy Görögország miért tűrte, hogy Törökország felől milliószám lépjenek át a területére ellenőrzés nélkül. Eszközök lettek volna, de ezeket Görögország nem használta ki, pedig onnan jönnek be azok, akik később bajt okoznak. Az is érthetetlen szerinte, hogy a szigetekre érkezőket a görögök miért szállították tovább a szárazföldre. "Kérdés, hogy ki volt a protektor? Ki az, aki dacára annak, hogy Athén nyakunkra küldte a menekülteket, folyamatosan védelmükbe vették a görögöket?" - tette fel a kérdést Orbán, majd úgy összegzett: Görögország megsértette a schengeni megállapodást, mégis "valakik" - például a németek, de "vannak a függöny mögött mások is" - állandóan megvédték.

Oroszország, Törökország

Arra a felvetésre, hogy a NATO európai erőinek főparancsnoka szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot, Orbán úgy reagált: ezt nehéz az oroszok nyakába varrni. Miközben csapatokat küldenek európai országok ázsiai területekre, onnan tömegével engedünk be menekülteket. Pedig ehhez nem kell atomtudósnak lenni, hogy tudjuk, onnan jön a baj. Magyarországon ez nem fordulhat elő, nem csinálunk Európát Magyarországból ebből a szempontból, az ország biztonságos hely marad.

Kitért Törökország és az EU viszonyára is, így például a törökök vízummentes utazásának kérdésére. Erre a magyar kormány azt mondja: "ha bárkinek meg fogjuk adni a jövőben (...) mi, magyarok a vízummentes belépést, első Ukrajna kell, hogy legyen". A magyar külpolitika támogatja, hogy az EU megállapodjon Törökországgal, de ez önmagában kevés, nem váltja ki a saját védekezést - közölte.

Népszavazás

 A kormány által kezdeményezett kvótareferendumról a kormányfő azt mondta, hogy a népszavazás a jövőről szól, március közepén lesz egy újabb uniós csúcs, ott előterjesztenek majd egy javaslatot, amely a migránsok állandó szétosztási rendszeréről szól. Ez ellen küldjük harcba Magyarország polgárait a népszavazással - fogalmazott, megismételve az évértékelőjében elmondottakat, hogy a magyaroknak meg kell állítaniuk Brüsszelt. A kormányfő reagált Martin Schulz európai parlamenti elnök kritikus szavaira: "Schulz úr is úgy tesz, mintha nem tudná, amit egyébként mindenhol elmondtunk", hogy Magyarország a betelepítési kvótáról - a 120 ezer ember szétosztásáról - szóló korábbi döntés ellen bírósághoz fordult. "Nem írtam alá semmit, és nem is fogok aláírni semmit, ami kötelező kvótára vonatkozik, legyen az állandó vagy egyszeri" - tette egyértelművé.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyarország készen áll kvótaügyben arra, hogy megvédje az álláspontját, arra is, hogy javaslatokat tegyen Brüsszelnek. Az ország elég erős ahhoz, hogy megvédje magát. Elindultunk a saját utunkon, a gazdasági növekedés jobb az uniós átlagnál, csökkent a munkanélküliség, az ország fejlődik - legalábbis a kormányfő szerint, szerinte pedig ezt, a jobb jövőt és a fejlődés lehetőségét veszélyezteti Brüsszel tétlensége.

Utasította Pintért

A kormányfő ismét - szinte szóról szóra elismételte múlt heti mondókáját: Magyarország nem enged be a területére senkit ellenőrzés nélkül. "Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra" - fogalmazott Orbán Viktor. Közölte, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha ilyesminek akárcsak a jelét látják, akkor azt csírájában el kell fojtani, meg kell torolni. "Ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad" - mondta.

Új kerítés épülhet

Ha a macedónok nem tudják tartani az állásaikat, ha átszakad a gát, és újra özönlenek majd a menekültek, akkor Magyarországnak meg kell védeni a határait. A mostani fizikai akadály jó, de meg kell erősíteni a kerítésrendszert, és miután nem zárható ki, hogy Románia felé is fordulnak a menekültek, ezért fel kell készülni arra, hogy 2-3 hét alatt a teljes magyar–román határszakasz védelmét meg kell tudni oldani - mondta Orbán.

Szlovákia választ

A rádióinterjúban szóba került a hétvégi szlovákiai parlamenti választás is, amelyről Orbán Viktor - kérve a felvidéki magyarokat a választási részvételre - úgy foglalt állást: egy stabil, kiegyensúlyozott Szlovákia, amellyel Magyarország szövetségben lehet - mint az elmúlt években -, az európai színtéren való közös fellépés lehetőségét adhatja meg. Megjegyezte, az elmúlt hónapokban tartott más európai választások "nem vidítanak fel", mert instabil helyzetek alakultak ki. Szerinte mindez Európát is gyengítette.

Vajna az egyik legbátrabb magyar

A kormányfő a Saul fia sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott: nagyon mélyről indult a magyar filmipar, 2010-ben teljes volt a káosz, mindenki úgy érezte, hogy be van csapva, tartoznak neki, és nem tehet semmiről. "Andy Vajna nevét nem tudjuk megkerülni, aki az egyik legbátrabb magyar, aki vállalta azt a munkát, hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni" - fogalmazott, majd közölte: az új rendszerben készült magyar filmek az elmúlt években 130 elismerést kaptak a világban. "Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia" - mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.