Előfizetés

Lázár: méltatlan volt a kopaszok balhéja az NVI előtt

Publikálás dátuma
2016.03.03. 14:51
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 40 - 2016. február 18-án. MTI Fotó: Illyé
Ellenünk vannak a görögök - vagyis Athén is beleavatkozott abba az uniós szinten zajló perbe, amelynek során Magyarország azért küzd, hogy ne legyen migráns-kvóta, és hát nem a "mi" oldalunkon - ezzel a drámai hírrel indította a 41. kormányinfót Lázár János. A miniszter a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosításról szólva azt mondta: a kormánynak nem joga és tisztje azt véleményezni. Lázár beszélt még a Klik-ről, Fazekas és Balog állítólagos leváltásáról, valamint az NVI épülete előtti balhéról is. Az állami televízió élő közvetítése egyébként többször is akadozott vagy megszakadt.

Menekültkérdés

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívül hosszasan taglalta az egyre nehezebbé váló "migránshelyzetet", Magyarország - az EU által is - fenyegetettségét, beszélt a görög-macedón határon kialakult valóban drámai ( leginkább az ott feltorlódott menekülők számára - a szerk.)  helyzetről, és miközben rendre ismétlésekbe bocsátkozott, erőteljesen hangsúlyozta a "migránsok" egyre "erőszakosabb" fellépését.

De a vadászatot és a szállodai luxust sem megvető Lázár János összevont szemöldökkel és pattogóan kemény hangon ostorozta azokat a "migránsokat", akiknek van képük egy jobb élet reményében dörömbölni Európa kapuján. Ahogy fogalmazott:  ezeknek az embereknek 70-80 százaléka illegális, a megélhetés vonzza a többségüket. A miniszter azt is hozzátette, hogy amíg Szíriában 50 dollárt lehet keresni egy hónapban, míg Németországban 500 eurót is. Lázár szerint komoly kockázatot és fenyegetést jelentenek az egyre agresszívabb illegális bevándorlók, ezért a jövőben is igénybe veszik a honvédség segítségét is a határvédelemben. Ám a kormány jószívű is: a miniszter bejelentette, hogy Magyarország segélyprogramokat is finanszíroz, Szíriában például a britekkel közösen épít egy kórházat.

A vélhetőleg várható kérdést is megelőzve, Lázár János  beszélt a korábban Orbán Viktor miniszterelnök által közölt  100 ezer ukrajnai befogadásának ügyére, a miniszter szerint mintegy 100 ezer kárpátaljai magyar hagyta el otthonát, ennyien azért nem kértek menekültstátust.

Orbánt ismétli

Magyarország érdekelt abban, hogy az EU-val vagy anélkül Szíriában a rendezés irányába mozduljanak a dolgok - mondta Lázár. Megismételte a korábban a kormányfő által is mondottakat: a konfliktus okát Szíriában, a helyszínen kell megoldani. "Ha ott támogatjuk őket, ott maradnak, ha pedig itt, akkor idejönnek" - ilyen egyszerű az elv Lázár szerint is.

Terrorveszély - nem nyújtották be a módosítást

Lázár elmondta: azért nem nyújtotta még be a kormány a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó hatodik alaptörvény-módosítást, mert nem alakult ki ebben ötpárti konszenzus.

Magyar Nemzeti Bank

Serceghettek az újságírói pennák vagy inkább laptopok, ( a kérdésekre készülve)  amikor Lázár János a Magyar Nemzeti Bank ügyéről kezdett el beszélni, a történetet ugyanis a miniszter pillanatok alatt rövidre zárta: a kormánynak nincs dolga ezzel - gyakorlatilag ezt közölte. A magyar kormánynak nem joga és tisztje véleményezni a Magyar Nemzeti Bank státusával kapcsolatban meghozott törvénymódosítást - jelentette ki Lázár, bár azt is jelezte: a jegybank alapítványainak vagyonáról szóló vita végére egyelőre még nem lehet pontot tenni. Ha kell - fogalmazott - Trócsányi László igazságügyi miniszteren keresztül a kabinet kész közreműködni a probléma megoldásában. De a kormány tiszteletben tartja, hogy a parlament milyen jogszabályokat fogad el a központi bank működéséről. Azt, hogy "ami nem magánpénz, az közpénz" Lázár elismerte, de szerinte a közpénzre vonatkozó szabályok lehetnek különbözőek. Az ország pénzügyi biztonsága érdekében igenis lehet korlátozni a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát - jelentette ki. Később a miniszter egy újságírói kérdésre hozzátette: a közvagyon jelleg megmarad, de a közvagyon jelleg ettől még korlátozható.

Politikai akció?

A jegybank ellen politikai akció zajlik, mert Magyarország gazdasági sikereiben az MNB-nek nagy szerepe van - mondta Lázár, aki szerint a politika egy része az ország gyengítése érdekében most éppen a jegybankot támadja. Szerinte az MNB dolga, hogy az ország pénzügyi biztonságával összefüggő feladatai egy részét gazdasági társaságon keresztül végzi-e, vagy sem. Az pedig, hogy a jegybank műkincseket vásárol, nem különleges, mert az osztrák jegybank ezerdarabos, hasonló értéktárral rendelkezik, mint az MNB - tette hozzá. De ugyanez van Amerikában is, a FED-nek több ezer darabos műkincsgyűjteménye van - hangzott el.

NVB - Lázár nem kommentál

Jogalkalmazóként az NVB-nek joga van arra, hogy kezdeményezze a vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatát, ami pedig a Nemzeti Választási Iroda épületében történt, a kopaszok és a szocialista beadványozó között, az méltatlan Lázár szerint, ezt - mint mondta - senki nem vitatja. A balhé ellenére az NVB által hozott döntést - miszerint Erdősi Lászlóné kérdését hagyták jóvá Nyakó Istváné ellenében - a továbbiakban nem kommentálta. Később azért azt hozzátette, hogy az NVI-nél történtekhez a kormánynak nincsen köze, ezzel kapcsolatban nem fognak egyeztetni Kubatov Gáborral, akihez köthetőek lehetnek azok a kopaszok, akik múlt hét elején megakadályozták, hogy Nyakó István elsőként adhassa le a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdését.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Klik

Igen, lesznek változások - ismételte meg a pedagógusok lázongása, vagy inkább öntudatra ébredése óta már többször hangoztatott ígéretet a  miniszter, de ezt  ő is a Köznevelési Kerekasztal ülésein elhangzottak alapján tartja megvalósíthatónak. Tájékoztatása szerint hat munkacsoportban zajlik a köznevelés rendszerének átalakítása. Lázár azt is elmondta, hogy biztosan változik az iskolaigazgatók döntési kompetenciája, de még nincs végleges döntés.

Balog és Fazekas veszélyben?

Lázár reagált a Figyelő hírére, miszerint Balog Zoltán és Fazekas Sándor miniszterek pozíciója nem biztos a kormányban. A kancelláriaminiszter szerint fel sem merült a távozásuk, hozzátéve, hogy Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

Inog Balog és Fazekas széke?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt - írja a Figyelő. A lap tudomása szerint a tárcavezetővel informálisan egy éve közölte Orbán, hogy sürgősen tegyen rendet a Klikk háza táján.

Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapocs miatt maradhat még a posztján, annak ellenére, hogy őt is sok kritika éri a vidékfejlesztési tárca támogatás elosztási mechanizmusa miatt.  Azonban Fazekas egy időben nagy szolgálatot tett Orbánnak, amit a miniszterelnök - szokásához híven - nem felejt - emlékeztet a Figyelő.

Paks - Lázár értékeli Jávort

Az Európai Bizottság nem akarja megakadályozni a paksi atomerőmű kapacitásbővítését, a magyar kormány már megegyezett Brüsszellel a beruházás nyilvánosságával kapcsolatban, a projekttörvény rövidesen az Országgyűlés elé kerül - jelentette a miniszter. Szerinte az elmúlt hetekben felgyorsultak a tárgyalások a tiltott állami támogatásra és a kereskedelempolitikai szerződéskötési jogra vonatkozóan. Beszámolt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós keret pályázatainak 46 százalékát már meghirdették, s 2017. július 1-jéig valamennyit kiírják. Mindezek ellenére Lázár azt is megjegyezte, hogy nagyra értékeli például Jávor Benedek irodalmi vagy "szélmalomharcát az ügyben."

Gratulált Salgótarjánnak

Gratulált az időközi választási eredményhez Salgótarjánnak a miniszter, és kíváncsian várja, hogy az új polgármester hogyan faragja le a város másfél milliárd forintos adósságát. Azt is mondta, még nem tudni, belefér-e Orbán Viktor programjába, hogy a Modern Városok Program részeként Salgótarjánba is ellátogasson, de nem kizárt. A kormányfő roadshowjával kapcsolatban megjegyezte: Orbán március végén a szocialista Botka László vezette Szegedre látogat majd, az egyeztetést Lázár János személyesen készíti elő - hangzott el.

Megvédte Kósát

Lázár szerint mindannyiunknak van annyi problémája a magyar nyelvvel, mint Kósa Lajos frakcióvezetőnek.

Kitüntetik a Saul fiát?

A miniszter a Saul fiával kapcsolatos újságírói kérdésre közölte: a kormánynak március 15-e alkalmából nincs felterjesztési joga kitüntetés adományozására, de mindazonáltal rendkívüli nemzeti sikernek tartja a kormány a magyar film Oscar díját. Lázár hozzátette: akinek van felterjesztési joga, az viszont ki szeretné tüntetni a Saul fia alkotóit.

Meghalt Tokay György politikus

Életének 77. évében súlyos betegség következtében csütörtökön hajnalban elhunyt Tokay György aradi politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori parlamenti képviselője, Románia volt kisebbségügyi minisztere, majd vilniusi nagykövete - közölte az RMDSZ.

Tokay György 1939. március 27-én született Kolozsváron. Szülővárosában, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogászdiplomát. Újságíróként, majd 1976-tól ügyvédként tevékenykedett Aradon, az 1989-es romániai rendszerváltozás után tért politikai pályára. 1990 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselője volt. 1996 és 1999 között a Victor Ciorbea- majd Radu Vasile-kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszteri tisztségét töltötte be. 2005-ben Románia litvániai és lettországi nagykövetévé nevezték ki. Egészségi állapota megromlása miatt azonban már a mandátuma lejárta előtt lemondott a tisztségről. Ő volt az első romániai magyar, aki 1989 után fontos diplomáciai megbízást kapott Romániában. 

Tokay György az RMDSZ egyik meghatározó politikusa volt. 1990-ben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy Aradon magyar iskola jöhessen létre. 1993-ban egyike volt azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik amerikai közvetítéssel a tengerparti Neptun üdülőhelyen titkos tárgyalásokba kezdtek a román hatalom képviselőivel a magyarság jogainak a kiterjesztéséről. Ion Iliescu elnök 2002-ben a román érdemrend tiszti fokozatát adományozta neki. Az RMDSZ 2015-ben Ezüst Tulipán-díjjal ismerte el több évtizedes munkásságát.

"A parlamentben olyan természetességgel állt ki a mikrofon elé, és úgy beszélt román nyelven, hogy mindenki elhallgatott, és mindenki odafigyelt rá. Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment" - idézte a politikustársak méltatását a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett nekrológ.

Meghalt Tokay György politikus

Életének 77. évében súlyos betegség következtében csütörtökön hajnalban elhunyt Tokay György aradi politikus, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egykori parlamenti képviselője, Románia volt kisebbségügyi minisztere, majd vilniusi nagykövete - közölte az RMDSZ.

Tokay György 1939. március 27-én született Kolozsváron. Szülővárosában, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogászdiplomát. Újságíróként, majd 1976-tól ügyvédként tevékenykedett Aradon, az 1989-es romániai rendszerváltozás után tért politikai pályára. 1990 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselője volt. 1996 és 1999 között a Victor Ciorbea- majd Radu Vasile-kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszteri tisztségét töltötte be. 2005-ben Románia litvániai és lettországi nagykövetévé nevezték ki. Egészségi állapota megromlása miatt azonban már a mandátuma lejárta előtt lemondott a tisztségről. Ő volt az első romániai magyar, aki 1989 után fontos diplomáciai megbízást kapott Romániában. 

Tokay György az RMDSZ egyik meghatározó politikusa volt. 1990-ben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy Aradon magyar iskola jöhessen létre. 1993-ban egyike volt azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik amerikai közvetítéssel a tengerparti Neptun üdülőhelyen titkos tárgyalásokba kezdtek a román hatalom képviselőivel a magyarság jogainak a kiterjesztéséről. Ion Iliescu elnök 2002-ben a román érdemrend tiszti fokozatát adományozta neki. Az RMDSZ 2015-ben Ezüst Tulipán-díjjal ismerte el több évtizedes munkásságát.

"A parlamentben olyan természetességgel állt ki a mikrofon elé, és úgy beszélt román nyelven, hogy mindenki elhallgatott, és mindenki odafigyelt rá. Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment" - idézte a politikustársak méltatását a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett nekrológ.