Előfizetés

Patyi: Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták

Publikálás dátuma
2016.03.03. 10:43
Ülésezik a Nemzeti Választási Bizottság - Népszava fotó/Molnár Ádám
Az NVB vizsgálta a szocialisták által fekete keddként emlegetett, az NVI-nél történt esetet, köztük azt is, hogy követett-e el valamilyen mulasztást az iroda, például hogy nem igazoltatták az ott levőket. Patyi András szerint azonban az NVI-nek nincsenek ilyen jogkörei. Emellett a videofelvétel alapján azt állapították meg, hogy Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke erről az állami média reggeli műsorában beszélt. 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem rendőrség, nem bíróság - jelentette ki a testület elnöke a Kossuth Rádióban. Patyi András szerint  a szándékosság, gondatlanság különböző szintjét és mértékét csak rendkívüli óvatossággal vizsgálhatják, ezzel együtt úgy véli a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) múlt kedden történt rendkívül szokatlan helyzetre nagy megértéssel, de egy szigorú jogi választ próbált adni a testület.

Mint ismeretes a botrányos eset után az NVB hétfőn végül Erdősi Lászlónénak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését hitelesítette, az MSZP-s Nyakó István kérdését ugyanakkor - a párhuzamossági moratóriumra hivatkozva - elutasította. Az NVB 7-5 arányban döntött, a hitelesítő határozata ellen szavazott Patyi András is.

Az NVB elnöke a Kossuth Rádióban elmondta: a bizottság azzal érvelt, hogy az NVB már korábban is elfogadta személyes beadásnak, ha valaki nem egyedül érkezett,  ezt a döntést később a Kúria sem kifogásolta. Ráadásul - Patyi szerint - azért sem kifogásolható a kérdés hitelesítése, mert Erdősi Lászlóné a hivatalos beadáskor személyesen járt el. Beszélt arról is, hogy az NVI videofelvételéből kiderült, hogy az ottani tömeg feltehetően nem kérdés beadása céljából vannak ott, bár papírok ugye voltak a kezekben. Ez akkor bizonyosodott be, amikor a két beadvány (Erdősi Lászlóné és Nyakó István) beadását követően ők elhagyták az épületet. Az NVB vizsgálta a beadás körülményeit, köztük azt is, hogy követett-e el valamilyen mulasztást az NVI, például hogy nem igazoltatták az ott levőket. Patyi András ezzel kapcsolatban azt mondta: az NVI-nek nincsenek ilyen jogkörei. Emellett a videofelvétel alapján azt állapították meg, hogy Nyakó Istvánt "szándékosan, fizikailag" nem gátolták - tette hozzá.

"Az állam a fidelitasos tolvajokkal keménykedjen" - Akciózott az Együtt

Publikálás dátuma
2016.03.03. 10:01
Forrás: Juhász Péter, Facebook
A magyar állam a fidelitasos tolvajokkal szemben, ha adófizetői pénzt loptak, járjon el még sokkal keményebben, mint az ártatlan civilekkel szemben! - egyebek mellett erre szólította fel a hatalmat Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke reggel, amikor a párt aktivistái megszállták az Új Nemzedék Központ budapesti irodáját.
Forrás: Juhász Péter, Facebook

Forrás: Juhász Péter, Facebook

Szigetvári Viktor, a központ Bajza utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján a kettős mérce megszüntetését követelve emlékeztetett, hogy ha a norvég alap ügyében az Ökotárs Alapítvány dokumentumait a készenléti rendőrség karhatalmi kommandósai foglalták le, akkor a "fidelitasos lopást" is leplezze le a magyar állam, és a rendőrség azonnal foglalja le a dokumentumokat.

A helyszínre több egyenruhás és civil ruhás rendőr is érkezett, akiktől Juhász Péter, az Együtt alelnöke azt kérte, hogy foglalják le a központ dokumentumait, és azokat szállítsák át az Állami Számvevőszékhez. Juhász Péter a rendőrökkel történt egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a rendőrség jelentést készít az eseményekről, és ennek alapján dönti el a parancsnok, hogy milyen intézkedést tesz. Közölte azt is, hogy ha szükséges, akkor az Együtt feljelentést tesz az ügyben. Ezt követően az ellenzéki párt politikusai és aktivistái távoztak a helyszínről - közölte a hírt az akció lezárulta után az MTI.

Az Együtt alelnöke a Klubrádiónak reggel, az akció idején nyilatkozva elmondta: az általuk kihívott rendőrség megérkezéséig  biztosítják a helyszínt. Ez - Juhász elmondása szerint - azt jelentette: kamerázták a bejáratot, hogy onnan senki ne tudjon kivinni semmilyen dokumentumot. Az irodában tartózkodókat felszólították, hogy ne tüntessék el a bizonyítékokat, mert az bűncselekmény. 

Juhász Péter is emlékeztetett, hogy a norvég pénzekből transzparens, vagyis átlátható módon gazdálkodó civilekre kommandósokat küldött a hatalom , ám a sokmilliónyi közpénz felhasználását a fideszes szervezet gond nélkül titkolhatja. Mint a Milliárdok az állami propagandára c. cikkben még tavaly decemberben a Népszava is megírta:  a kormány a napokban tízmilliárdokat csoportosított át a büdzsé megtakarításaiból, ezek sorában most plusz 127 millió jut az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.-nek.

A 444.hu pedig tegnap írta meg, hogy nem adta ki a kért adatokat és dokumentumokat és ezzel gyakorlatilag megtagadta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzését az Új Nemzedék Központ Kft. Az ÁSZ közleménye szerint a nonprofit állami cég 2011 és 2014 közötti gazdálkodási tevékenységéről szóló dokumentumokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alá rendelt kft.-től, de hiába van minden állami tulajdonban lévő gazdálkodó szerv ellenőrzésére törvényi felhatalmazásuk, megtagadták kérésüket. A számvevőszék feljelentette ezért a központot az ügyészségen.

Az Új Nemzedék Ifjúsági Központ hivatalosan (elvileg) turizmus, oktatás, szabadidős, egészségturisztikai-rehabilitációs, sport- és rekreációs programok, szakképzéshez és felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatások területén tevékenykedik. Ehhez képest 2014-ben 4 milliárdos veszteséggel zárta az évet, amit úgy sikerült visszarántani a szakadék széléről, hogy a szervezet elnyert egy Átfogó ifjúsági szolgálatfejlesztésre kiírt uniós tendert, ami egyáltalán nem illeszkedik a kft. tevékenységi körébe.

A Klubrádió beszámolója szerint az Új Nemzedék Ifjúsági Központ azt közölte: nem titkolnak el semmit, de bizonyos dokumentumaik a tavaly augusztusi időjárás viszontagságai miatt megsérültek, így használhatatlanná váltak, de egyébként elektronikus formában már átadtak 3500 oldalt.

ÁSZ: továbbra is fenntartják, hogy a szervezetet a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni. 
Nincs törvényi lehetősége az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy egy ellenőrzés meghiúsulásakor figyelembe vegye a körülményeket, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik ilyen esetekben az ügy tisztázását - tudatta az ÁSZ az Új Nemzedék Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki közleményére reagálva az MTI-vel. A központ - miután a számvevőszék szerdán tudatta, hogy az ügyészséghez fordult, mert nem tudta ellenőrizni a szervezet gazdálkodását elégtelen adatszolgáltatás miatt - azt írta: több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adtak át elektronikus formában a számvevőszéknek, a fennmaradó bekért iratok azonban károsodtak, amiről írásban tájékoztatták az ÁSZ-t, és kérték a leadási határidő meghosszabbítását. Az ÁSZ azt közölte: továbbra is fenntartják, hogy a szervezetet a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni. 

Meghalt Czeisler Ferenc

Publikálás dátuma
2016.03.03. 08:48
Forrás: Fővárosi Nagycirkusz
Életének századik évében elhunyt Czeisler Ferenc, művésznevén Tihany. A magyar származású cirkuszművész, illuzionista Las Vegasban halt meg március 2-án - közölte a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.

Czeisler Ferenc 1916-ban született Magyarországon. Különös életpályája 13 éves korában kezdődött, amikor kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazájába, és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. Családjával 1953-ban Brazíliában telepedett le, majd megalapította a Tihany Bűvész cirkuszt, amely több mint ötvenéves fennállása alatt a dél-amerikai kontinens legszebb és egyik legismertebb cirkuszává vált. Tihany 1984-ben vonult vissza, az Egyesült Államokban telepedett le.

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

A művész 1996-tól a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja, 2004-től pedig örökös elnöke volt. Munkája, személyisége és szaktudása méltán lehet példa az ifjú artistanövendékek számára - olvasható a közleményben.