Előfizetés

„Az egymásnak való ártás fontosabb, mint az önérdek”

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.03.03. 06:03
Simicska Lajos FOTÓ: NÉPSZAVA
Jól látszik, hogy ez a konfliktus túlmegy a racionalitás határán: az egymásnak való ártás fontosabb, mint az önérdek – válaszolta a Népszavának Krekó Péter. A Political Capital igazgatóját arról kérdeztük, hogy a Népszabadság információ szerint Simicska Lajos Orbán Viktorral szembeni haragja az elmúlt időszakban csak nőtt, kész lesz segíteni a kormányfő leváltását, ha erre bármilyen esély mutatkozik. A miniszterelnök egykori jó barátja több ellenzéki szereplőt is támogathat, erre több jel utal – véli Krekó, aki szerint ez egyben önérdek is, mivel a vállalkozónak a Fideszben már nincs befolyása, így máshol keres.

Mint arról a vs.hu beszámolt, a Jobbik elnöke, Vona Gábor és Simicska tavaly november 27-én találkozott egy rendezvényen, amelyet a vállalkozó lapja, a Magyar Nemzet szervezett az A38-on. Simicska ismerősei szerint a vállalkozót a kíváncsiság vitte Vonához: figyelte a reakcióját, érdekli, milyen személyiség, miféle politikai képességei vannak. A Simicska-médiumok barátságosabbak a jobbikos politikusokkal, de ez részben annak a következménye, hogy a fideszesek bojkottálják azokat – reagálta a felvetésre Krekó. Az viszont érdekes, hogy a Jobbik képviselői látványosabban lépnek fel olyan ügyekben, amelyek Simicska érdekei lehetnek. A politikai elemző példaként hozta Sneider Tamásnak, a Parlament alelnökének kifakadását, miután az Országgyűlési Hivatal lemondta a Magyar Nemzet előfizetéseit. A Political Capital igazgatója kiemelte: logikus lehet, hogy Simicska jelenleg a Jobbikot tartja a Fidesz legnagyobb ellenfelének, de ez egyrészt bármikor változhat, másrészt a napokban derült ki az is, hogy a Demokratikus Koalíció meglepően kedvező áron hirdethetett a vállalkozó oszlopain. Krekó szerint ebben a játszmában épp ezért nincs ideológiai elkötelezettség.

Szerettük volna megtudni, hogy Simicska Lajosnak valóban vannak-e tervei a szélsőjobboldali párttal - vagy másokkal - Orbán megbuktatására, de a nagyvállalkozó egész nap elérhetetlen volt.

Vezetők rokonainak fizet a Jobbik
A nyolctagú jobbikos elnökség közül hétnek legalább egy közeli rokona pénzhez vagy valamilyen pozícióhoz jutott az elmúlt években a párttól vagy annak valamelyik szervezetétől – tárta fel a Direkt36.hu. Vannak, akik tanácsadók voltak, vagy éppen személyi titkárnak álltak. Újságírói munka is jutott több rokonnak. Az egyedüli kivétel a jelenlegi elnökségi tagok között Novák Előd, akinek felesége, Dúró Dóra szintén jobbikos parlamenti képviselő, de Novák állítja, hogy a kapcsolatuknak nem volt hatása egymás karrierjére.

A Sorsok Házán birkóznak

Publikálás dátuma
2016.03.03. 06:00
Milliárdokat költöttek el, de máig nem nyílt meg a Józsefvárosi pályaudvar helyén épült múzeum FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Korábban sok kritika érte a Terror Háza projektet. Ezért úgy gondolom, az államtitkár arra utalt nyilatkozatában, hogy új projektek megvalósítását megelőzően még az intézmény megnyitása előtt le kellene folytatni a társadalmi vitákat - mondta lapunknak Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, miután Schmidt Mária közleményben fakadt ki azon, hogy Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára egy berlini filmbemutatón úgy fogalmazott, a kormány a Terror Háza Múzeum kiállítási "narratívája" körüli viták elkerülése érdekében a Sorsok Házát csak a magyar zsidó közösség és a nemzetközi szakértők egyetértésével kész megnyitni.

Kérdésünkre Heisler kifejtette, a párbeszédet nem lehet megtakarítani, de ismeretei szerint tavaly ősz óta nem változott a Sorsok Háza helyzete, így változatlanul"a kormány oldalán pattog a labda". Hozzátette, nem tudnak arról, hogy bármiféle előrelépés történt volna a projekt kapcsán, de mint fogalmazott: "a háttérben bármi történhet". Ezzel kapcsolatban a Mazsihisz-elnök cselekvésre sarkallja a kormány illetékeseit, hiszen Sorsok Háza épülete gyakorlatilag készen van, rengeteg pénz fekszik benne. Emellett Heisler tartja magát korábbi kijelentéséhez: a Terror Háza főigazgatójának nemzetközi reputációja a holokauszt-történészek körében igen alacsony, ami a projekt megvalósítását mindenképpen megnehezíti. Schmidt szerint egyébként Latorcai nyilatkozatával a kabinet elhatárolódott az első Orbán-kormány által alapított intézménytől. "Súlyosbító körülmény, hogy a helyettes államtitkár szerint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által működtetett múzeum elhallgatja a magyar állam szerepét a holokausztban" - írta Schmidt hozzátéve, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy a Terror Háza kiállítása a régió népeinek történelmi tapasztalatára építve mutatja be a náci önkény bűneit is, és sosem hallgatta el a magyar állam szerepét e bűncselekmények elkövetésében.

Schmidt már korábban is botrányt kavart a jobboldali értelmiségiek között a Sorsok Háza kapcsán: tavaly márciusban a projekt megnyitásának akadályozásával vádolta meg Lázár János kancelláriaminisztert, a zsidó szervezeteket pedig azzal, hogy csupán saját politikai játszmáikban használják fel az intézményt. A Terror Háza főigazgatója szerint 2013-ban, amikor az általa vezetett közalapítvány felkérést kapott a Sorsok Háza szakmai koncepciójának kialakítására, azonnal munkához láttak, a támadások miatt azonban nem tudnak dolgozni. "A zsidó szervezetek pedig, miközben megelégedéssel álltak fel a tárgyalóasztaltól, és elismerően nyilatkoztak a projektről, másnap nem átallották ennek az ellenkezőjét hangoztatni" - fogalmazott Schmidt, aki érezhetően megsértődött, mert több fórumon a fejére olvasták a szakmai koncepció "állítólagos" hiányát. Értetlenségének adott hangot amiatt is, hogy a Miniszterelnökség a Sorsok Házáról 2013 őszén készített belső munkaanyagot végleges koncepciónak beállítva hozta nyilvánosságra, pedig jelezték, hogy nem végleges koncepcióról van szó. Mindenesetre a zsidó szervezetek szerint nem volt megfelelő az anyag szakmaisága.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Schmidt vádjaira korábban reagálva leszögezte: Magyarországon holokauszt-múzeumot, holokauszt-emlékhelyet a magyarországi zsidóság képviselői, a magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem lehet létrehozni, ebből pedig nem enged. Később a Terror Háza főigazgatója azt mondta, a Mazsihisz már-már politikai szerepbe lavírozta magát, "utasítgatja a kormányt", és szerinte a szervezet ellenérdekelt a Sorsok Háza megvalósulásában.

A Sorsok Házának koncepciója 2011-ben készült el, a kormány ötmilliárd forintot adott, hogy a volt józsefvárosi pályaudvar helyén 2014 tavaszára felépüljön a holokauszt gyermekáldozatainak múzeuma, ami egyben oktatóközpont is. A Sorsok Házának koncepciójáról tartalmi vita támadt, azt a magyarországi zsidó szervezetek nem fogadták el.

Csütörtök délutántól kiadós eső jöhet

Publikálás dátuma
2016.03.02. 21:52
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön kezdetben nyugaton, északnyugaton, délutántól pedig a keleti, északkeleti tájak kivételével egyre többfelé várható eső, helyenként kiadós eső.

Az Alpokalja legmagasabb csúcsain átmenetileg havas eső, kisebb havazás is lehet hajnalban és este. Élénk, nyugaton erős lesz az északi, északkeleti szél. Hajnalban -2, +4°C, délután általában 7-13°C várható, de nyugaton csak 4-6°C valószínű.
Kettősfronti hatás várható.