Előfizetés

Vérciki, botrányos - Fideszeseket is kiborított a "kopaszok akciója"

Publikálás dátuma
2016.03.01. 09:56
Népszava fotó
A VS.hu keresett meg a szocialisták által csak "fekete keddként" emlegetett eset kapcsán fideszes politikusokat, érdeklődve: hogy tetszett nekik, ami a Nemzeti Választási Irodánál történt.  

A portál beszámolója szerint gyalázatos, vérlázító, vérciki, botrányos, mindennek a legalja -féle jelzőkkel fejezték ki nemtetszésüket a megkérdezettek. De - írja a vs.hu - olyan is akadt aki azért nem akarta elmondani, mit gondolt, mert az nem tűrt volna nyomdafestéket.

( ezen egyébként, hogy fideszes politikusok "felháborodnak", meg "mindennekalegaljáznak" még gondolkozom kicsit, hogy sokatmondóan mosolyogjak-e vagy inkább sírjak egy sort - a szerk.)

Többen is azt mondták - így a vs.hu -  irigylik a párttal más ügyekben is kritikus Bencsik János bátorságát, aki már múlt héten, rögtön az eset után azt írta Facebook-oldalán, hogy a történtekkel fordulóponthoz érkezett a Fidesz. Bencsik arról is írt, hogy bárki is áll a megmozdulás mögött, a következmények nem maradhatnak el. E kijelentésével elvben minden megkérdezett egyetértett, ám abban sem volt véleménykülönbség közöttük, hogy a Fidesz szervezeti kultúráját ismerve aligha indul majd vizsgálat a felelősök felderítésére. Vagy ha mégis, annak nem lesz következménye.

Clinton e-mailjei 22 kivétellel nyilvánosak

Közzétette Hillary Clinton e-mail üzeneteinek utolsó részletét a washingtoni külügyminisztérium. A volt külügyminiszter magán e-mail rendszerét használta a hivatalos helyett, de utólag átadta a State Departmentnek a dokumentumokat archiválásra. Clintont támadások érték, hogy államtitkok kerülhettek nem megfelelően védett otthoni szerverére.

A külügyminisztérium átvizsgálta és 14 részletben nyilvánosságra is hozta a több mint 52 ezer e-mailt, ezek közül 2 ezerből töröltek ki érzékeny, több esetben utólag titkosnak minősített információkat. John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője közölte, több levelet tévesen minősítettek államtitokká. Az egyik például tartalmazott egy Top Secret feliratú mellékletet, de abban Clinton egyik munkatársa belső pletykákat osztott meg a külügyminiszterrel. Összesen 22 olyan e-mailt találtak, amelyet egyáltalán nem fognak nyilvánosságra hozni. Ezek közül egyiknek a tartalmát sem minősítették államtitoknak a küldés idején. Clinton és Obama 19 levelet váltott, ezeket majd az elnöki levelezés részeként teszik közzé.

A brit Munkáspárt tanácsadója lesz a görög pénzügyi fenegyerek

Publikálás dátuma
2016.03.01. 09:38
Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője egy gyűlésen Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
A brit Munkáspárt tanácsadója lesz Janisz Varoufakisz volt görög pénzügyminiszter – erősítette meg a pártvezér, Jeremy Corbyn. Az első Ciprasz-kormány motoron száguldozó, macsó tárcavezetője vezette Athén tárgyalásait a hitelezőkkel, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap trojkájával. A Sziriza egykori sztárja váratlan leköszönése óta az Európai Unió demokratikus reformjával foglalkozik, Democracy in Europe – Movement 2025 néven mozgalmat indított. Varoufakisz korábban brit egyetemeken tanított.

A Blair-Brown tandem idejében középutas Labourt balra húzó Corbyn választókerülete lapjában, az Islington Tribune-ban erősítette meg, hogy tanácsadónak kérték fel Varoufakiszt. Corbyn szerint a volt görög pénzügyminiszter tapasztalatai érdekesek lehetnek, hiszen nagyon kemény tárgyalásokon kellett helytállnia. A munkáspárti vezér szerint Görögországgal nem bánt kesztyűs kézzel Európa, s úgy véli, lefaragásokkal nem, csak növekedéssel lehet gazdasági prosperitást elérni. Corbyn szerint ugyanakkor Athén problémái nem indokolják, hogy Nagy-Britanniának távoznia kellene az Európai Unióból.