Előfizetés

A Szépművészeti százezreket kérne az Átlátszótól

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.03.01. 06:01
FOTÓ: Népszava
Az egész vita és a Szépművészeti Múzeum állítása meglehetősen nevetséges - reagálta Ligeti Miklós lapunk kérdésére. A Transparency International (TI) Magyarország jogi igazgatóját arról kérdeztük, hogy az Átlátszó olyan adatokat akart kikérni a Szépművészeti Múzeumtól, amelyeket amúgy is nyilvánossá kellett volna tenniük, de a múzeum szerint a kérés akár 600 ezer forintba is kerülhet.

A lap azt szerette volna megtudni, kinek adtak még kölcsön műtárgyakat, kinek adták bérbe a múzeum termeit és kiktől vettek 5 millió forintnál drágábban bármit. Az Átlátszó szerint furcsa, hogy 60-80 munkaóráért óránként 1500 forintot akarnak behajtani, mivel a vonatkozó törvény értelmében a nettó 5 millió forint feletti szerződéseik listáját nyilvánosságra kellene hozniuk a múzeum honlapján. Ezt nem tették meg, csak a 2010-2013 közötti szerződések találhatóak ott. A TI legutóbb tavaly nyáron hívta fel a figyelmet arra, hogy a közérdekű adatigénylés szabályai ahelyett, hogy gyorsítanák az információk kiadását, konzerválják a drága működést - emlékeztetett Ligeti, hozzátéve: a 600 ezer forint eltúlzottnak tűnik.

Megírtuk: a Szépművészeti több festményt is kölcsön adott a Brand Lab Kft.-nek, a cég pedig egy Habony Árpádhoz köthető lakásban akasztotta ki azokat a falra. A tíz kép három hónapig volt a budapesti Szerb utca 9. alatt található lakásban, darabonként havi 15 ezer forintért. Mindezt a múzeum jogosan tehette, hiszen 2013-ban olyan törvénymódosítást hoztak, amely szerint állami tulajdonban lévő műtárgyak magánszemélyekhez és gazdasági társaságokhoz is kerülhetnek. Ugyanakkor Baán László miniszteri hozzájárulás nélkül adta ki a festményeket, amiért Balog Zoltán humánminiszter írásbeli megrovásban részesítette. A múzeumigazgató a történtek ellenére korábban kijelentette: sem emiatt, sem barátja, Habony esküvője miatt nem fog lemondani. Ugyanis kiderült, 2007-ben a titokzatos tanácsadó ingyen tarthatta meg lakodalmát a Szépművészeti egyik termében. Baán szerint ezzel semmilyen kár nem érte a múzeumot, és az esemény "meghívotti köre" indokolta, hogy felajánlja a termet.

Nyertek a kopaszok az NVB ülésén

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.02.29. 21:54
Lukács Zoltán és Nyakó István sajtótájékoztatója az NVB ülése után. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Ahogyan várható volt, a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kormány kvótaellenes referendum-kezdeményezését. A testület többsége szerint a kérdéssel minden rendben van, Fábián László, a testület választott tagja viszont arra figyelmeztetett, az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés. Kicsit olyan ez "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. Az MSZP-s Nyakó Istvánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezése helyett viszont Erdösi Lászlóné kérdését hitelesítette az NVB. Pedig Patyi András elnök, ahogy a mostani ülésen más kérdésben is, a döntés ellen szavazott.

Zöld utat kapott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén a kormány kvótareferendum kezdeményezése. A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja. Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert véleménye szerint a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. Az elnök arról is beszélt, hogy a népszavazás valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. A szocialista delegált figyelmeztetett, nincs olyan döntéshozó testület, mint az Európai Unió, ezért a kérdés értelmezhetetlen. Bodolai szerint nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni, a testület választott tagja pedig azért mondott nemet, mert a kérdés "becsapós". Tagállami népszavazás ugyanis nem befolyásolhatja az EU működését. Kicsit olyan ez, "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián.

A testület ezt követően arról vitázott, választási alapelvekbe ütközött-e, ami a múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében történt. Öszvérdöntés született. A botrány kapcsán a többség úgy foglalt állást, az MSZP-s Nyakó István jogai ugyan sérültek, de a kopaszokkal érkező Erdősi Lászlóné nem használta ki a helyzetet. Az NVB tagjai megtekintették a balhét rögzítő felvételeket, de nem tudták, vagy nem akarták egyértelműen megítélni, hogy Nyakót akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételésben.

Patyi szerint az "ismeretlen személyek" magatartása látszólag ugyan arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtsanak be, de utóbb kiderült hogy ez nem igaz, így megsértették a választás tisztaságának alapelvét, illetve az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az elnök kimondta volna, hogy a csoport magatartása "láthatóan az Erdősi Lászlóné kísérőjét támogató volt", ami szintén jogellenes, de a bizottság többsége ezt nem támogatta. Az NVI-t viszont senki nem akarta elítélni a történtekért. A határozatot megismerve a másik MSZP-s, Lukács Zoltán, visszavonta panaszát.

Ezt követően döntött arról a testület, hogy a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése helyett Erdősiné kezdeményezését hitelesítik. Patyi az Index szerint eredetileg ennek az ellenkezőjét javasolta, végül Litresitssel, Bodolaival és a Jobbik által a testületbe delegált Borbély Andreával együtt az elnök is az NVB határozata ellen szavazott.

Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? Ezt a parlamentben kérdezte Orbán Viktortól az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József arról beszélt, az emberek másfél éve nem tudnak szavazni a vasárnapi boltbezárásról, szakemberek szerint pedig egy hete az NVI-nél bűncselekmény történt. A miniszterelnök erre úgy reagált: az MSZP beadta a kérdését, és azt befogadták. Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, ha vita van, arról majd az arra jogosult alkotmányos szervek döntenek.

A valódi Magyarország döntött vasárnap, óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban és vele a demokraták együttműködése a salgótarjáni emberekkel. Tóbiás ezzel nyitotta tegnapi napirend előtti felszólalását a Házban. A politikus szerint az ellenzék sikerei azt a hitet hordozzák, hogy akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, azokat reménykedhetnek. Az embereket ugyanis sem megfélemlítéssel, sem zsarolással nem lehet eltántorítani, ha a saját sorsukról szabadon dönthetnek. A választók pontosan tudják, hogy a Fidesz által benyújtott törvények csak a kormánypárt hatalmát szolgálják. A Fidesz vesztett, a salgótarjániak döntöttek, építkezni szeretnének, és azt várják el a kormánytól, annak képviselőjétől, hogy segítse a várost. Ha erre képtelen a Fidesz, akkor Salgótarján 2018-ban majd olyan jelöltet keres, aki képviseli őket - figyelmeztetett. A pártelnök szerint Orbán évértékelője nem a valódi Magyarországról szólt. Hatalmas szakadék van a valóság és a miniszterelnök beszéde között. A valóság az, hogy a hét magyar régióból négy benne van az unió húsz legszegényebbje között.

Rogán Antal a vasárnapi időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta -, hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. Az akkori miniszterelnök a választások idején eltitkolta a valódi költségvetést és Salgótarjánban sem nyújtották még be a város büdzséjét, a szocialista vezetős arról mélyen hallgat. A hírek szerint azért, mert egymilliárd forintos lyuk tátong abban. Nem tartható, hogy a törvényeket megszegve nem adják be a büdzsét - közölte, majd hozzátette: ha ez így van, akkor a szükséges vizsgálatokat le kell folytatni az Állami Számvevőszéknek és a kormányhivatalnak. A Fidesz frakcióvezetője később ehhez azt is hozzátette, a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel, így várják a választ, hogyan sikerült ezt összehozni.

Schiffer András a miniszterelnök által ígért polgári berendezkedést kérte számon napirend előtt. Egyebek mellett azt, miért nem történt még meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása. A Fidesz szerint az a polgári stílus, hogy egy titokzatos tanácsadó potom pénzért hazaviszi a Szépművészeti Múzeum képeit, amihez ráadásul törvényt is módosítottak, vagy az, ami az NVI előtt történt - kérdezte az LMP társelnök-frakcióvezetője, aki parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki, milyen kapcsolatban áll a kormánypárt a verőemberekkel.

"Minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön" - hangzott a Miniszteri Kabinetiroda vezetőjének válasza. Rogán kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán, és nem az IMF mentőövén.

Nyertek a kopaszok az NVB ülésén

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.02.29. 21:54
Lukács Zoltán és Nyakó István sajtótájékoztatója az NVB ülése után. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Ahogyan várható volt, a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kormány kvótaellenes referendum-kezdeményezését. A testület többsége szerint a kérdéssel minden rendben van, Fábián László, a testület választott tagja viszont arra figyelmeztetett, az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés. Kicsit olyan ez "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. Az MSZP-s Nyakó Istvánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezése helyett viszont Erdösi Lászlóné kérdését hitelesítette az NVB. Pedig Patyi András elnök, ahogy a mostani ülésen más kérdésben is, a döntés ellen szavazott.

Zöld utat kapott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén a kormány kvótareferendum kezdeményezése. A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja. Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert véleménye szerint a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. Az elnök arról is beszélt, hogy a népszavazás valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. A szocialista delegált figyelmeztetett, nincs olyan döntéshozó testület, mint az Európai Unió, ezért a kérdés értelmezhetetlen. Bodolai szerint nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni, a testület választott tagja pedig azért mondott nemet, mert a kérdés "becsapós". Tagállami népszavazás ugyanis nem befolyásolhatja az EU működését. Kicsit olyan ez, "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián.

A testület ezt követően arról vitázott, választási alapelvekbe ütközött-e, ami a múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében történt. Öszvérdöntés született. A botrány kapcsán a többség úgy foglalt állást, az MSZP-s Nyakó István jogai ugyan sérültek, de a kopaszokkal érkező Erdősi Lászlóné nem használta ki a helyzetet. Az NVB tagjai megtekintették a balhét rögzítő felvételeket, de nem tudták, vagy nem akarták egyértelműen megítélni, hogy Nyakót akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételésben.

Patyi szerint az "ismeretlen személyek" magatartása látszólag ugyan arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtsanak be, de utóbb kiderült hogy ez nem igaz, így megsértették a választás tisztaságának alapelvét, illetve az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az elnök kimondta volna, hogy a csoport magatartása "láthatóan az Erdősi Lászlóné kísérőjét támogató volt", ami szintén jogellenes, de a bizottság többsége ezt nem támogatta. Az NVI-t viszont senki nem akarta elítélni a történtekért. A határozatot megismerve a másik MSZP-s, Lukács Zoltán, visszavonta panaszát.

Ezt követően döntött arról a testület, hogy a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése helyett Erdősiné kezdeményezését hitelesítik. Patyi az Index szerint eredetileg ennek az ellenkezőjét javasolta, végül Litresitssel, Bodolaival és a Jobbik által a testületbe delegált Borbély Andreával együtt az elnök is az NVB határozata ellen szavazott.

Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? Ezt a parlamentben kérdezte Orbán Viktortól az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József arról beszélt, az emberek másfél éve nem tudnak szavazni a vasárnapi boltbezárásról, szakemberek szerint pedig egy hete az NVI-nél bűncselekmény történt. A miniszterelnök erre úgy reagált: az MSZP beadta a kérdését, és azt befogadták. Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, ha vita van, arról majd az arra jogosult alkotmányos szervek döntenek.

A valódi Magyarország döntött vasárnap, óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban és vele a demokraták együttműködése a salgótarjáni emberekkel. Tóbiás ezzel nyitotta tegnapi napirend előtti felszólalását a Házban. A politikus szerint az ellenzék sikerei azt a hitet hordozzák, hogy akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, azokat reménykedhetnek. Az embereket ugyanis sem megfélemlítéssel, sem zsarolással nem lehet eltántorítani, ha a saját sorsukról szabadon dönthetnek. A választók pontosan tudják, hogy a Fidesz által benyújtott törvények csak a kormánypárt hatalmát szolgálják. A Fidesz vesztett, a salgótarjániak döntöttek, építkezni szeretnének, és azt várják el a kormánytól, annak képviselőjétől, hogy segítse a várost. Ha erre képtelen a Fidesz, akkor Salgótarján 2018-ban majd olyan jelöltet keres, aki képviseli őket - figyelmeztetett. A pártelnök szerint Orbán évértékelője nem a valódi Magyarországról szólt. Hatalmas szakadék van a valóság és a miniszterelnök beszéde között. A valóság az, hogy a hét magyar régióból négy benne van az unió húsz legszegényebbje között.

Rogán Antal a vasárnapi időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta -, hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. Az akkori miniszterelnök a választások idején eltitkolta a valódi költségvetést és Salgótarjánban sem nyújtották még be a város büdzséjét, a szocialista vezetős arról mélyen hallgat. A hírek szerint azért, mert egymilliárd forintos lyuk tátong abban. Nem tartható, hogy a törvényeket megszegve nem adják be a büdzsét - közölte, majd hozzátette: ha ez így van, akkor a szükséges vizsgálatokat le kell folytatni az Állami Számvevőszéknek és a kormányhivatalnak. A Fidesz frakcióvezetője később ehhez azt is hozzátette, a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel, így várják a választ, hogyan sikerült ezt összehozni.

Schiffer András a miniszterelnök által ígért polgári berendezkedést kérte számon napirend előtt. Egyebek mellett azt, miért nem történt még meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása. A Fidesz szerint az a polgári stílus, hogy egy titokzatos tanácsadó potom pénzért hazaviszi a Szépművészeti Múzeum képeit, amihez ráadásul törvényt is módosítottak, vagy az, ami az NVI előtt történt - kérdezte az LMP társelnök-frakcióvezetője, aki parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki, milyen kapcsolatban áll a kormánypárt a verőemberekkel.

"Minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön" - hangzott a Miniszteri Kabinetiroda vezetőjének válasza. Rogán kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán, és nem az IMF mentőövén.