Előfizetés

Nyertek a kopaszok az NVB ülésén

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.02.29. 21:54
Lukács Zoltán és Nyakó István sajtótájékoztatója az NVB ülése után. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Ahogyan várható volt, a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kormány kvótaellenes referendum-kezdeményezését. A testület többsége szerint a kérdéssel minden rendben van, Fábián László, a testület választott tagja viszont arra figyelmeztetett, az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés. Kicsit olyan ez "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. Az MSZP-s Nyakó Istvánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezése helyett viszont Erdösi Lászlóné kérdését hitelesítette az NVB. Pedig Patyi András elnök, ahogy a mostani ülésen más kérdésben is, a döntés ellen szavazott.

Zöld utat kapott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén a kormány kvótareferendum kezdeményezése. A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja. Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert véleménye szerint a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. Az elnök arról is beszélt, hogy a népszavazás valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. A szocialista delegált figyelmeztetett, nincs olyan döntéshozó testület, mint az Európai Unió, ezért a kérdés értelmezhetetlen. Bodolai szerint nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni, a testület választott tagja pedig azért mondott nemet, mert a kérdés "becsapós". Tagállami népszavazás ugyanis nem befolyásolhatja az EU működését. Kicsit olyan ez, "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián.

A testület ezt követően arról vitázott, választási alapelvekbe ütközött-e, ami a múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében történt. Öszvérdöntés született. A botrány kapcsán a többség úgy foglalt állást, az MSZP-s Nyakó István jogai ugyan sérültek, de a kopaszokkal érkező Erdősi Lászlóné nem használta ki a helyzetet. Az NVB tagjai megtekintették a balhét rögzítő felvételeket, de nem tudták, vagy nem akarták egyértelműen megítélni, hogy Nyakót akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételésben.

Patyi szerint az "ismeretlen személyek" magatartása látszólag ugyan arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtsanak be, de utóbb kiderült hogy ez nem igaz, így megsértették a választás tisztaságának alapelvét, illetve az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az elnök kimondta volna, hogy a csoport magatartása "láthatóan az Erdősi Lászlóné kísérőjét támogató volt", ami szintén jogellenes, de a bizottság többsége ezt nem támogatta. Az NVI-t viszont senki nem akarta elítélni a történtekért. A határozatot megismerve a másik MSZP-s, Lukács Zoltán, visszavonta panaszát.

Ezt követően döntött arról a testület, hogy a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése helyett Erdősiné kezdeményezését hitelesítik. Patyi az Index szerint eredetileg ennek az ellenkezőjét javasolta, végül Litresitssel, Bodolaival és a Jobbik által a testületbe delegált Borbély Andreával együtt az elnök is az NVB határozata ellen szavazott.

Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? Ezt a parlamentben kérdezte Orbán Viktortól az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József arról beszélt, az emberek másfél éve nem tudnak szavazni a vasárnapi boltbezárásról, szakemberek szerint pedig egy hete az NVI-nél bűncselekmény történt. A miniszterelnök erre úgy reagált: az MSZP beadta a kérdését, és azt befogadták. Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, ha vita van, arról majd az arra jogosult alkotmányos szervek döntenek.

A valódi Magyarország döntött vasárnap, óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban és vele a demokraták együttműködése a salgótarjáni emberekkel. Tóbiás ezzel nyitotta tegnapi napirend előtti felszólalását a Házban. A politikus szerint az ellenzék sikerei azt a hitet hordozzák, hogy akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, azokat reménykedhetnek. Az embereket ugyanis sem megfélemlítéssel, sem zsarolással nem lehet eltántorítani, ha a saját sorsukról szabadon dönthetnek. A választók pontosan tudják, hogy a Fidesz által benyújtott törvények csak a kormánypárt hatalmát szolgálják. A Fidesz vesztett, a salgótarjániak döntöttek, építkezni szeretnének, és azt várják el a kormánytól, annak képviselőjétől, hogy segítse a várost. Ha erre képtelen a Fidesz, akkor Salgótarján 2018-ban majd olyan jelöltet keres, aki képviseli őket - figyelmeztetett. A pártelnök szerint Orbán évértékelője nem a valódi Magyarországról szólt. Hatalmas szakadék van a valóság és a miniszterelnök beszéde között. A valóság az, hogy a hét magyar régióból négy benne van az unió húsz legszegényebbje között.

Rogán Antal a vasárnapi időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta -, hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. Az akkori miniszterelnök a választások idején eltitkolta a valódi költségvetést és Salgótarjánban sem nyújtották még be a város büdzséjét, a szocialista vezetős arról mélyen hallgat. A hírek szerint azért, mert egymilliárd forintos lyuk tátong abban. Nem tartható, hogy a törvényeket megszegve nem adják be a büdzsét - közölte, majd hozzátette: ha ez így van, akkor a szükséges vizsgálatokat le kell folytatni az Állami Számvevőszéknek és a kormányhivatalnak. A Fidesz frakcióvezetője később ehhez azt is hozzátette, a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel, így várják a választ, hogyan sikerült ezt összehozni.

Schiffer András a miniszterelnök által ígért polgári berendezkedést kérte számon napirend előtt. Egyebek mellett azt, miért nem történt még meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása. A Fidesz szerint az a polgári stílus, hogy egy titokzatos tanácsadó potom pénzért hazaviszi a Szépművészeti Múzeum képeit, amihez ráadásul törvényt is módosítottak, vagy az, ami az NVI előtt történt - kérdezte az LMP társelnök-frakcióvezetője, aki parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki, milyen kapcsolatban áll a kormánypárt a verőemberekkel.

"Minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön" - hangzott a Miniszteri Kabinetiroda vezetőjének válasza. Rogán kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán, és nem az IMF mentőövén.

Csoda? Gyerekre hajazó cukorbeteg robotot fejlesztettek

Publikálás dátuma
2016.02.29. 18:57
A gyerekeken akarnak segíteni a kutatók. Illusztráció: Thinkstock
A gyermekkori cukorbetegség tüneteit szimuláló roboton dolgoznak brit szakemberek: a fejlesztés célja, hogy a fiatalok megtanulják felismerni a betegség tüneteit és azt, miként lehet segíteni a diabéteszeseknek.

Az 5800 font (2,3 millió forint) értékű robot "személyiségét" megtervező Lola Canamero és Matthew Lewis szerint Robint 7-12 éves kor közötti fiataloknak szánták. "Azt kérjük a gyerekektől, hogy gondoskodjanak Robinról, játsszanak vele és miközben így tesznek, a robot a cukorbetegség tüneteit produkálja, amelyeket a gyerekeknek fel kell ismerniük és gondolkodniuk kell azon, hogy miként segíthetnének" - idézte Lola Cabónamerót a BBC News. A robot úgy viselkedik, mint egy kisgyerek: körbejárkál, nézegeti a képeket, a játékokat, táncol, unatkozik és ölelést kér. Canamero szerint a gyerekek szeretik a robotokat és nagyon gyorsan kötődni kezdenek hozzájuk, ami növeli az önbizalmukat a cukorbetegségre vonatkozó ismereteikkel és kezelésével kapcsolatban.

"Ez itt az én hazám..." - Cziffra György, a példakép

Publikálás dátuma
2016.02.29. 07:24
MTI Fotó: Mohai Balázs

Cziffra György fesztivált, hangszerbemutatót és hangszerválasztót rendeztek ifjú zeneszeretőknek a fővárosi MOM Kulturális Központban. Cziffra cigányzenész családból származott, apja cimbalmos volt. A romantikus zongorairodalom elismert mestere lett, improvizációs képessége a legnagyobb zongoraművészek közé emelte. Nyolcéves korától a Zeneakadémián tanult, már fiatalon sikert sikerre halmozott, mint ahogyan remélhetőleg a fesztivál ifjú hallgatói között is akadnak majd követői. Ehhez többek között Devich Gergely csellóművész és Nozomu Szugavara zongorista előadása próbált kedvet csinálni ifjú hallgatóinak.