Előfizetés

Matolcsy "luxusingatlanokra" költötte a közpénzt

Publikálás dátuma
2016.02.29. 19:35
FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Unióhoz fordul a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény tervezett módosítása miatt - közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök hétfőn

A DK politikusa, EP-képviselője bírálta, hogy a jegybank alapítványaihoz juttatott közpénzek már nem számítanának közpénznek. "A jegybankelnök eddig is úgy költötte a magyarok adóforintjait műtárgyakra, csodazongorákra és luxusingatlanokra, mintha a sajátja lenne, de eddig legalább pereskedéssel megtudhattuk, mire ment el a pénz" - fogalmazott, hozzátéve: felháborítónak tartják, hogy a "fideszes kevesek" a saját zsebpénzüknek nézik a sokak keservesen befizetett adóforintjait. Molnár Csaba szóvá tette azt is, hogy az ügyészség elutasította az MNB alapítványainak "luxuskiadásai" miatt tett feljelentését.

Lásd még: Orbánéknak ugrott az ellenzék - Terítéken az MNB-törvény

Kapcsolódó
Megduplázhatják Matolcsy fizetését

Új menekülttáborok épülhetnek - Riogat a Fidesz

Háromszáz-ötszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás a következő napokban Körmenden, és hasonló létesítését tervezik Szentgotthárd mellett is - mondta Körmend polgármestere hétfőn. Nem sokkal ezután Szentgotthárdról jött a hír, hogy ott pedig egy szintén háromszáz ember befogadására alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás létesítését tervezik.

Bebes István (Fidesz-KDNP) elmondta, a hétvégén már kaptak információkat a kialakult helyzetről, hétfőn pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesei rendkívüli testületi ülésen tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a tervezett lépésekről. A polgármester hangsúlyozta: egyelőre csak a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén létesítendő sátortábor felépítéséről esett szó, arról továbbra sincs információjuk, hogy migránsok mikor érkeznének a Rába-parti városba. Hozzátette, inkább egyfajta felkészülés zajlik.

Tompa László (Pro Körmend) önkormányzati képviselő közleményében úgy fogalmazott: a helyi polgárok biztonságérzete miatt fontosnak tartják a polgárőrség megerősítését, a migránsok rossz egészségi állapota miatt a rövidesen elkészülő körmendi kórház ágyszámainak növelését, valamint azt is, hogy a körmendi befogadópontot egy nyugati határhoz közelebb eső területre helyezzék át. Szentgotthárdon délután kezdődik rendkívüli testületi ülés, amelyen szintén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai adnak tájékoztatást.

 A polgármester úgy tudja, az ideiglenes táborok csak nyitott intézményként működhetnek, a közbiztonság fenntartását a rendőrség szavatolja. Hasonló létesítmény már korábban is volt Körmenden.

Szentgotthárdon is épülne

Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármestere szerint ha megépítik Szentgotthárdon és Körmenden is az ideiglenes migrációs befogadóállomást, akkor a két tábor kapacitása együttesen sem haladja majd meg a 600-700 főt, azok nem lesznek nagyobbak, mint amekkorát tavaly szeptemberben létesítettek. "Arra kértem Vas megye jelen lévő rendőrfőkapitányát, hogy csakúgy mint tavaly szeptemberben, mindent tegyenek meg a közrend és közbiztonság fenntartása érdekében" - mondta. Hozzátette: szükség lesz arra is, hogy az önkormányzat nagyobb létszámban vehessen igénybe közmunkásokat a keletkező hulladék összegyűjtésére, valamint központi forrásból bővíteni kellene a városban már meglévő köztéri kamerarendszert is.

Lázár szexista megjegyzést tett Szél Bernadettre

Publikálás dátuma
2016.02.29. 18:36
FOTÓ: Népszava
A paksi atomerőmű bővítésére kérdezett rá Szél Bernadett LMP-s képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén az interpellációk során. A politikus azt a kérdést tette fel, hogy a kormány fapados erőművet vesz-e Oroszországtól. Lázár János a képviselő kérdéseire úgy reagált, hogy lenyűgözi a műveltsége, majd a tőle megszokott "vicceskedő" hangulatban válaszolt Szélnek.

Szél Bernadett szerint a tervezett paksi bővítés vargabetűi is jelzik, a kabinet egyre kevésbé tudja fenntartani a látszatot, hogy még ad a nukleáris biztonságra. Az ellenzéki képviselő hivatkozott olyan Európai Bizottságtól származó anyagokra, miszerint a megvalósítási megállapodásba a plusz biztonsági berendezéseket elfelejtették beemelni. Úgy látta, nem tettek meg mindent, hogy biztonságos és korszerű atomerőműre szerződjenek. Azt firtatta, megrendelték-e ezeket a berendezéseket, ha igen, a szerződésekben ezek miért nem szerepeltek? Felülvizsgálták-e a szerződéseket, s ha megtették, mennyibe kerül a magyar adófizetőknek? 

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter erre úgy reagált: "lenyűgözi" a képviselő műveltségével, "egy reneszánsz hölgy képe bontakozik ki", aki az atomenergiától egy egészen széles spektrumon át képes képviselni minden ügyet, sőt olyan kérdéseket tesz fel, ami szavai szerint a miniszter "szerény képességeit meghaladja". Azt kérte, részletezze a képviselő, mit ért a passzív biztonsági rendszereken egy atomerőmű esetében, és a független elsőkörös nyomásleeresztő kialakítása mit jelent. A miniszter a leghatározottabban visszautasította, hogy a paksi atomerőmű akár most, akár a jövőben bármiféle biztonsági kockázatot jelent. Szerinte amikor az LMP-s politikus kétségbe vonja a magyar nukleáris ipar teljesítményét, akkor több ezer ember szakértelmét vonja kétségbe. Lázár János rögzítette: a legmagasabb biztonsági követelményeknek felel meg a paksi erőmű, és kulcsra kész atomerőművet fognak vásárolni az orosz féltől. Annak minden hazai, uniós és nemzetközi biztonsági sztenderdnek meg kell felelnie, ha ez nem így lesz, nem fogják átvenni. Jelezte: a különböző technológiák versenyére az orosz partner ezután hirdet tendert.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 106 igen, 13 nem és 22 tartózkodással jóváhagyta.

Az Országgyűlésen történtekről bővebben itt olvashat!