Előfizetés

Meglepte? Az NVB hitelesítette a kvótáról szóló népszavazást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén hitelesítette a kormánynak a kötelező betelepítési kvóta ügyében benyújtott népszavazási kérdését.

A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"  A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A népszavazási kezdeményezésről bővebben ide kattintva olvashat!

Orbánéknak ugrott az ellenzék - Terítéken az MNB-törvény

Publikálás dátuma
2016.02.29. 16:59
Schiffer András, Mirkóczki Ádám, Novák Előd, Z. Kárpát Dániel és Staudt Gábor. MTI Fotó: Illyés Tibor
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta hétfői ülésén, hogy az Országgyűlés vegye tárgysorozatba Bánki Erik (Fidesz) önálló képviselői indítványát a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló 2013. évi törvény módosításáról. Az ellenzék élesen bírálta a módosítás javaslatát, megemlítve Matolcsy György jegybankelnök alapítványokból befolyt "zsebpénzét".  A DK az Európai Unióhoz fordul a törvény tervezett módosítása miatt. Napirend előtt a polgári berendezkedésről, az állami földek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazásról, a salgótarjáni választásról és Orbán évértékelőjéről is szó volt a Ház ülésén.

Habony, népszavazás

Az LMP-s Schiffer András a polgári berendezkedés kormányzati tervének megvalósítását kérte számon, sorolva azokat az eseteket, amelyek szerinte nem illeszkednek abba. Szólt Habony Árpád tanácsadói szerepéről és – a nagyobbik kormánypárt egy szlogenjére utalva – arról, hogy szerinte népszavazást is csak a Fidesz kezdeményezhet. Hangsúlyozta, hogy az Országgyűlésnek kellene feltárnia, milyen kapcsolat fűzi a Fideszt alvilági csoportokhoz.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter úgy felelt: „minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön”. Kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán és nem az IMF mentőövén.

Harrach Péter (KDNP) a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazás kapcsán egyetértett azzal, hogy módosítani kell a népszavazási törvényt, hogy ne alakuljon ki az elmúlt napokban tapasztalt méltatlan helyzet. Ugyanakkor a frakcióvezető azt a kérdést tette volna fel: egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelemben dolgozó 200 ezer embertől elvegyük az egyetlen közös pihenőnapot? Ez elsősorban szociáldemokrata kérés, de ilyen párt hiányában a keresztényszociális párt is megteheti ezt - mondta. Harrach Péter ennél sokkal fontosabb tartotta a kvótareferendumot, amellyel súlyt adnának a nemzeti törekvéseknek.  

Salgótarjáni választás, Saul fia

Tóbiás József (MSZP) szerint minden közvélemény-kutatásnál beszédesebb, hogy vasárnap nagy fölénnyel nyerte meg a salgótarjáni időközi polgármester-választást az MSZP-s Fekete Zsolt, a baloldal jelöltje. Szerinte ez a győzelem - a két időközi parlamenti választással együtt - azt a reményt hordozza, nem lehet megfélemlíteni azokat, akik le akarja váltani a kormány.

Felszólította a kormánypártokat arra, hogy ne adjanak utasításokat képviselő-testületeknek. Bírálta a miniszterelnök évértékelő beszédét, mondván, az nem a magyar valóságról szólt. Gratulált a Saul fia alkotóinak az Oscar-díjhoz, majd azt javasolta, minden képviselő ismerhesse meg a filmet, illetve minden fiatalnak az általános iskolában legyen lehetősége megismerni a sikeres európai műveket.

Tóbiás József felszólalt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóbiás József felszólalt. MTI Fotó: Illyés Tibor

Rogán Antal jelezte, a Saul fia sikeréhez a kormány nevében a miniszterelnök hajnalban gratulált. Ez mindenkinek a sikere, Magyarország sikere is és az új filmtámogatási rendszer sikere is - közölte. Az időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta - , hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban.

Kósa Lajos (Fidesz) pártja nevében szintén gratulált Nemes Jeles Lászlónak, az Oscar-díjat nyert Saul fia című film rendezőjének. Fantasztikus sikernek értékelte a díjat, és azt sem felejtette el megjegyezni, hogy a filmalap járult hozzá a film elkészítéséhez. A kormánypárti politikus gratulált a vasárnap megválasztott salgótarjáni polgármesternek is. Majd jelezte, hogy érdeklődve várják a város költségvetésével kapcsolatos kérdéseikre a válaszokat. Hozzátette: 1,2 milliárd forint hiánya van a város költségvetésének, ez a szocialista városvezetés felelőssége.

Orbán évértékelője

A miniszterelnök évértékelője kapcsán azt mondta, nem önmagában az illegális határátlépőkkel, hanem  politikusokkal van a baj, akik összekeverik a különböző jogállású bevándorlókat. Úgy látta, a népszavazási kérdés arra irányul, el lehet-e venni a magyaroktól azt a jogot, hogy véleményt alkossanak arról, együtt akarnak-e élni ismeretlenek tömegével.     

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke szerint  a kvóta ráadásul egy lopakodó dolog: először negyvenezer ember önkéntes, majd 120 ezer ember kötelező elosztásáról volt szó, most pedig állandó mechanizmusról. Hozzátette: senki más nem hozhat döntést Európában csak az emberek, őket kell megkérdezni.


Járhatatlan még egy út az árvíz miatt Borsodban

Levonulóban a Sajó árhulláma, a folyó korábbi magas vízállása miatt lezárt utakat hétfőn újra megnyitották a forgalom előtt, ugyanakkor a Tisza magas vízszintje miatt egy úton még nem lehet közlekedni - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfőn.

A tájékoztatás szerint a Muhi és Köröm közötti, a Sajó árvize miatt lezárt úton, valamint a sajóörösi bekötőúton hétfő délutántól ismét lehet közlekedni. A Tisza magas vízállása miatt Ároktőnél a komphoz vezető út még mindig járhatatlan, és a komp sem üzemel.