Előfizetés

80 ezren aláírással tiltakoznak a menekültkvóta ellen

Meghaladta a 80 ezret az aláírások száma a Magyar Közösség Pártjának (MKP) menekültkvóta-ellenes petícióján, amely így ezzel az MKP történetének legsikeresebb ilyen kezdeményezése lett - jelentették be a felvidéki magyar párt politikusai hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon.

A még tavaly októberben elindított petíciónak két célkitűzése van, egyrészt az, hogy elutasítsa a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, másrészt pedig az, hogy ügydöntővé változtassa a helyi népszavazások eredményét. Őry Péter, a petíciós bizottság koordinátora, az MKP önkormányzati alelnöke a petíciót támogató aláírások nagy számát történelmi sikernek és óriási eredménynek nevezte. Hangsúlyozta: ez is bizonyítja, hogy a petícióban megfogalmazott kérdések érintik és érdeklik az embereket, mert azok befolyásolni fogják a jövőjüket.

Kérdésre elmondta: a petíciót addig kívánják folytatni, amíg az Európai Unió vezetői nem teszik világossá, milyen valós megoldást látnak a migrációs válság kezelésére, de legalábbis addig, amíg tisztázódik, hogy a közelgő uniós csúcson az egyes tagországok vezetői milyen irányú megoldások mellett foglalnak állást. Kifejtette: az aláírásgyűjtés befejezését követően az addig összegyűlt petíciós íveket beadják a szlovák belügyminisztériumba, s amennyiben a most hétvégén sorra kerülő parlamenti választásokon bekerülnek a törvényhozásba, a petícióban megfogalmazott célkitűzések mentén indítványozni fogják a vonatkozó törvényi szabályozás megváltoztatását is. Az MTI kérdésére hozzátette: petíciójuk ugyan nem célozza népszavazás kiírását a kvóták ügyében, de ha egy ilyen kezdeményezésre sor kerülne, a felvidéki magyar párt azt is támogatná.

Forró Krisztián, az MKP kampányfőnöke a 80 ezer aláírás kapcsán azt mondta: a petíció kiírása helyes döntés volt, amit az aláírások magas számán felül az is bizonyít, hogy azt a felvidéki magyarokon kívül más kisebbségek és szlovákok is támogatták. "Egész Dél-Szlovákia megmozdult erre a petícióra" - fogalmazott Forró Krisztián. Megjegyezte: a petíció sikere a választópolgárok támogatását is jelzi, azt, hogy a helyi magyar közösség erős parlamenti érdekképviseletet akar.

Ügynökmúlt - Perelne a volt elnök

Publikálás dátuma
2016.02.29. 18:00
Lech Walesa egy 1990-es felvételen. FOTÓ: Georges De Keerle/Getty Images
Beperelné a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetét (IPN) Lech Walesa, amiért az intézmény nyilvánosságra hozta a kommunista belbiztonsággal (SB) folytatott együttműködésére utaló iratokat; a be nem vallott ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér, későbbi államfő erről hétfői sajtóértekezletén beszélt.

Walesa pénteken tért haza hosszabb külföldi útjáról. Hétfő délutáni sajtóértekezletén, valamint a nap folyamán adott néhány sajtóinterjúban bővebben nyilatkozott azzal összefüggésben, hogy az IPN a  múlt hétfőn hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a Czeslaw Kiszczak volt kommunista belügyminiszter házában talált iratokat. Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéjáról van szó, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig az SB-nek adott jelentéseit és saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazza. Az IPN a dokumentumokat jelenleg szakértői vizsgálatnak veti alá.

Walesa a sajtóértekezleten újból hamisítványoknak minősítette ezeket. Mint sugallta, valaki odavitte a dossziékat "megtalálásuk" helyszínére, Kiszczak házába, bár ezt ő egyelőre nem tudja bizonyítani. "Keresem a lehetséges bizonyítékokat, s az ügyet majd bíróságon fejezzük be" - jelentette ki. Elmondta: az IPN az iratokat közzétéve "világszerte bemocskolta" az ő jó hírnevét, ezért beperelné az intézményt. A bírósági panasz benyújtásának lehetséges időpontját nem pontosította.

A volt elnök továbbra sem adott egyértelmű magyarázatot az SB-vel való kapcsolatait illetően, nyilatkozatai homályosak voltak, ellentmondásokba keveredett. A Walesa melletti hétvégi szimpátiatüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) szerepét firtató újságírói kérdésre válaszolva a volt elnök úgy fogalmazott: "Hagyni kell a fiatalokat, hogy kezdjék el a munkát". Ő maga - tette hozzá - "majd a megfelelő pillanatban" csatlakozik. A volt elnök megismételte a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) intézkedéseivel szembeni, korábban már megfogalmazott fenntartásait.

Walesa a sajtóértekezlet előtt a gdanski Nemzetközi Szolidaritás Központban találkozott a Gazeta Wyborcza balliberális napilap körül szerveződő KOD képviselőivel, az ellenzéki mozgalom iránti rokonszenvét a találkozást követő közös sajtóértekezleten is hangsúlyozta.

Kapcsolódó
Walesa nélkülLech Walesa beolvasott Jerzy Dudának

"Fél ház" a tanintézményekben - Az EP-ben is "divat" lett a kockás ing

Publikálás dátuma
2016.02.29. 11:18
Ujhelyi István, Joseph Weidenholzer, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának osztrák alelnöke és munkatársai Forrás:
Joseph Weidenholzer, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának osztrák alelnöke és munkatársai is velünk együtt "kockulnak", hogy így fejezzük ki szolidaritásunkat a magyar oktatás megreformálásáért tüntető tanárokkal, diákokkal és szülőkkel - jelent meg hétfő reggel Ujhelyi Istvánnak, az MSZP EP-képviselőjének Facebook-oldalán. Közben még az állami média is beszámolt arról, hogy sikeresnek látszik a szülők NEM LESZEK SULIBAN! - szolidaritási akciója, miután többnyire "fél ház" van a tanintézményekben.

Hétvégén a Facebookon 25 ezer szülő jelezte, hogy ma nem engedi iskolába a gyermekét, így tiltakozik a közoktatásban uralkodó állapotok ellen.

Domokos István, a Kossuth Rádió gyulai tudósítója az Erkel Ferenc Gimnáziumból azt mondta: az intézményben közel 500 diák tanul, jelenleg körülbelül „fél ház” van, és nagyjából ezt lehet elmondani a városban a többi intézményről is.

Mi sem vagyunk suliban! - A PM is csatlakozott

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Párbeszéd Magyarországért is csatlakozott a Nem leszek suliban akcióhoz és a "kockás inges" mozgalomhoz is, mert ma Magyarországon a tanárok és a szülők kezdeményezése adhat érdemi visszajelzést a közoktatási rendszernek - olvasható a párt honlapján. Tordai Bence, a PM szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: végre "felébredtek" az emberek, és megértették, hogy nem tűrhetnek tovább, ha a hatalom az ő és a gyerekeik életével játszik. A politikus nagyra értékelte, hogy a mozgalom nem hagyja megosztani magát, kölcsönös a szolidaritás a tanárok, az ápolók, a szakszervezetek, a diákok és a szülők között. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen célja az, hogy megossza és leszerelje a tüntetéseket. "Altatásra játszanak" - fogalmazott a szóvivő. Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja azt mondta, két iskolás gyermekét tartotta otthon hétfőn, és úgy látja, mindenképpen azok mellé kell állni, aki most felemelték a hangjukat az Orbán-kormány közoktatási rendszere ellen. A február 29-ére a Facebookon meghirdetett Nem leszek suliban kezdeményezés szervezői arra kérték a szülőket, hogy hétfőn ne küldjék gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán a szervezők úgy fogalmaztak, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják.

lásd még: Kiüresedhetnek ma az osztálytermek