Előfizetés

Megduplázhatják Matolcsy fizetését

Publikálás dátuma
2016.02.29. 13:20
Na, hol az a jó kis vaskos buksza / Népszava fotó
Nagyot nőhet a jegybanki vezetők fizetése. Az állami cégvezetők bérplafonjának eltörlése az MNB vezetőinek fizetésére is hatással van, egy ma reggel benyújtott módosító törvényjavaslat egyebek mellett az új, jóval magasabb fizetéseket is taglalja - írja az mfor.hu.

Bánki Erik Fideszes képviselő jegyzi a jegybanktörvény módosításához benyújtott törvényjavaslatot, mely egyebek mellett a jegybanki vezetők fizetéséről is rendelkezik. Mint ismert - emlékeztet a portál -  egy tavaly elfogadott módosításnak köszönhetően az állami vezetők 2 millió forintos bérplafonját eltörölték, ennek nyomán jelentősen változnak a jegybanki fizetések is. A módosítás értelmében Matolcsy György, jegybankelnök eddigi 2 377 360 forintos havi fix bruttó bére 5 millió forintra ugrik, amennyiben elfogadásra kerül a törvényjavaslat. A jegybank alelnökei eddig az elnök havi bruttó bérének 70-80 százalékát keresték meg, és esetükban a jövőben is hasonló módon kerül meghatározásra a fizetés. Vagyis az elnök - immár jóval magasabb - bére lesz az alap, melynek a jövőben már 90 százalékát kaphatják meg. Vagyis az eddigi 1 901 888 és 1 664 152 forintról 4,5 millióra nő.

A Felügyelő Bizottság elnöke, Papcsák Ferenc 1,2 millió forintot kapott, ami 3,5-re ugorhat, mivel a törvényjavaslat az elnök bruttó bérének 70 százalékában határozza meg a fizetést. Bánki Erik indoklása szerint így a szabályozás a díjazás mértékét közelíti a piaci vezetői bérekhez és megfeleltethető az állami tulajdonú pénzügyi szektor társágai vezető állású munkavállalóinak részére meghatározott javadalmazási keretnek.

A teljes cikk itt olvasható.

update: A gazdasági bizottság támogatta a MNB-ről szóló törvénymódosítás tárgysorozatba vételét

A bizottsági tagok közül a tíz kormánypárti képviselő szavazott igennel, a három ellenzéki tag nem támogatta a tárgysorozatba vételt. Bánki Erik indítványa emelné a jegybanki vezetők fizetését, valamint szabályozná a jegybank által tulajdonolt gazdasági társaságok és az MNB által létrehozott alapítványok által kezelt adatok megismerését. A bizottság ellenzéki tagjai élesen bírálták a módosító javaslatot, és azt is, hogy az indítványt csak hétfő délelőtt, a testület ülése előtt kapták kézhez.

"Kopaszok az NVI-nél" - Áder elhatárolódását várja az MSZP

Az MSZP Áder János köztársasági elnök állásfoglalását és elhatárolódását kéri a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán közölte: azt kérik Áder Jánostól, tegye nyilvánvalóvá, ebben az ügyben a demokrácia mellett van, és mindent megtesz azért, hogy az NVI demokratikus működése helyreálljon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény szerint a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Az államszervezet demokratikus működése nem volt biztosított kedden, és ha az államfőnek kell fölötte őrködnie, akkor ezt elmulasztotta - tette hozzá a szocialista politikus, kiemelve: egy ilyen ügyben nem lehet néma a köztársasági elnök.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezés MSZP-s benyújtója, Nyakó István kifogásolta, hogy nem indult vizsgálat "a fekete kedden" történtek miatt. Nem vizsgálódott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a rendőrség, az ügyet egy fél mondattal elintézte az igazságügyi miniszter - közölte, majd azt firtatta, mit csinált az ügyben a miniszterelnök. Szerinte a választások tisztasága is kérdésessé válhat, ha az NVB nem vizsgálja az ügyet, amelyben - jelezte - feljelentést tett múlt héten a Központi Nyomozó Ügyészségen, illetve az V. kerületi rendőrségen. Hozzátette: nem az elkövetők személyére kíváncsiak, hanem inkább arra, hogy kik a felbujtók.

Nyakó István szerint nem elég már az, hogy délután ülésezik az NVB, alaposabban meg kell vizsgálni, hogy mi történt. Megismételte: továbbra is követelik az NVI épületében készült videofelvételek nyilvánosságra hozatalát.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az NVI mind a két vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kezdeményezést felterjeszti az NVB-hez, Lukács Zoltán azt mondta, egyetlen magyarázat lehet: az NVB kimondja majd, hogy a másik beadványozó nem jóhiszemű joggyakorló, így az ő beadványát elutasítják, míg az MSZP kérdését jóváhagyják.

Mi sem vagyunk suliban! - A PM is csatlakozott

Publikálás dátuma
2016.02.29. 13:02
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Váradiné Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja beszélget a párt elnökség
A Párbeszéd Magyarországért is csatlakozott a Nem leszek suliban akcióhoz és a "kockás inges" mozgalomhoz is, mert ma Magyarországon a tanárok és a szülők kezdeményezése adhat érdemi visszajelzést a közoktatási rendszernek - olvasható a párt honlapján.

Tordai Bence, a PM szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: végre "felébredtek" az emberek, és megértették, hogy nem tűrhetnek tovább, ha a hatalom az ő és a gyerekeik életével játszik. A politikus nagyra értékelte, hogy a mozgalom nem hagyja megosztani magát, kölcsönös a szolidaritás a tanárok, az ápolók, a szakszervezetek, a diákok és a szülők között. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen célja az, hogy megossza és leszerelje a tüntetéseket. "Altatásra játszanak" - fogalmazott a szóvivő.

Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja azt mondta, két iskolás gyermekét tartotta otthon hétfőn, és úgy látja, mindenképpen azok mellé kell állni, aki most felemelték a hangjukat az Orbán-kormány közoktatási rendszere ellen. A február 29-ére a Facebookon meghirdetett Nem leszek suliban kezdeményezés szervezői arra kérték a szülőket, hogy hétfőn ne küldjék gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán a szervezők úgy fogalmaztak, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják.

 Tordai Bence, a PM szóvivője

Tordai Bence, a PM szóvivője