Előfizetés

"Kopaszok az NVI-nél" - Áder elhatárolódását várja az MSZP

Az MSZP Áder János köztársasági elnök állásfoglalását és elhatárolódását kéri a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek ügyében - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten, a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán közölte: azt kérik Áder Jánostól, tegye nyilvánvalóvá, ebben az ügyben a demokrácia mellett van, és mindent megtesz azért, hogy az NVI demokratikus működése helyreálljon. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény szerint a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Az államszervezet demokratikus működése nem volt biztosított kedden, és ha az államfőnek kell fölötte őrködnie, akkor ezt elmulasztotta - tette hozzá a szocialista politikus, kiemelve: egy ilyen ügyben nem lehet néma a köztársasági elnök.

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezés MSZP-s benyújtója, Nyakó István kifogásolta, hogy nem indult vizsgálat "a fekete kedden" történtek miatt. Nem vizsgálódott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a rendőrség, az ügyet egy fél mondattal elintézte az igazságügyi miniszter - közölte, majd azt firtatta, mit csinált az ügyben a miniszterelnök. Szerinte a választások tisztasága is kérdésessé válhat, ha az NVB nem vizsgálja az ügyet, amelyben - jelezte - feljelentést tett múlt héten a Központi Nyomozó Ügyészségen, illetve az V. kerületi rendőrségen. Hozzátette: nem az elkövetők személyére kíváncsiak, hanem inkább arra, hogy kik a felbujtók.

Nyakó István szerint nem elég már az, hogy délután ülésezik az NVB, alaposabban meg kell vizsgálni, hogy mi történt. Megismételte: továbbra is követelik az NVI épületében készült videofelvételek nyilvánosságra hozatalát.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az NVI mind a két vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kezdeményezést felterjeszti az NVB-hez, Lukács Zoltán azt mondta, egyetlen magyarázat lehet: az NVB kimondja majd, hogy a másik beadványozó nem jóhiszemű joggyakorló, így az ő beadványát elutasítják, míg az MSZP kérdését jóváhagyják.

Mi sem vagyunk suliban! - A PM is csatlakozott

Publikálás dátuma
2016.02.29. 13:02
Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Váradiné Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja beszélget a párt elnökség
A Párbeszéd Magyarországért is csatlakozott a Nem leszek suliban akcióhoz és a "kockás inges" mozgalomhoz is, mert ma Magyarországon a tanárok és a szülők kezdeményezése adhat érdemi visszajelzést a közoktatási rendszernek - olvasható a párt honlapján.

Tordai Bence, a PM szóvivője sajtótájékoztatóján kijelentette: végre "felébredtek" az emberek, és megértették, hogy nem tűrhetnek tovább, ha a hatalom az ő és a gyerekeik életével játszik. A politikus nagyra értékelte, hogy a mozgalom nem hagyja megosztani magát, kölcsönös a szolidaritás a tanárok, az ápolók, a szakszervezetek, a diákok és a szülők között. Szerinte ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen célja az, hogy megossza és leszerelje a tüntetéseket. "Altatásra játszanak" - fogalmazott a szóvivő.

Naszályi Márta, a PM elnökségi tagja azt mondta, két iskolás gyermekét tartotta otthon hétfőn, és úgy látja, mindenképpen azok mellé kell állni, aki most felemelték a hangjukat az Orbán-kormány közoktatási rendszere ellen. A február 29-ére a Facebookon meghirdetett Nem leszek suliban kezdeményezés szervezői arra kérték a szülőket, hogy hétfőn ne küldjék gyerekeiket iskolába. Az esemény oldalán a szervezők úgy fogalmaztak, hogy ezt "első figyelmeztetésnek" szánják.

 Tordai Bence, a PM szóvivője

Tordai Bence, a PM szóvivője

Betörtek Juhász Péter lakásába - Hallotta a reccsenést

Publikálás dátuma
2016.02.29. 12:55
Forrás: Juhász Péter/Facebook
Betörtek hozzánk, pedig a lakásunkba csak hozni lehet értéket, vinni nem. Ettől izgat igazán - posztolta a közösségi portálon a vasárnapi Orbán-beszéd idejére és helyszínére tüntetést szervező Juhász Péter. 

Az Együtt alelnöke így számolt be az esetről:  

Eredetileg azt terveztem reggeli posztnak, hogy éljen a Saul fia összes alkotója, és gratulálok nekik! Ezt természetesen tartom is. Arról is akartam írni, hogy nagyon köszönöm mindenkinek a tegnapi tüntetésen a részvételt, a mozgósításban nyújtott segítségedet, és mindent!  Ezt is tartom.

De arra nem számítottam, hogy amikor kilépek az ajtón, akkor ez a kép fogad. Sokáig voltam fent, és rémlik is, mintha hallottam volna egy reccsenést éjjel, aminek akkor nem tulajdonítottam jelentőséget. Hozzánk inkább hozni lehet értéket, mint elvinni. Lehet, hogy ezt nem tudta egy betörő, de sajnos a jelenlegi helyzetben sok minden megfordul a fejemben.

Nem, nem hívtunk rendőrt, mivel semmi nem tűnt el, és nem gondolom, hogy bármi eredménye lenne, ha kijönnének. Úgy is mondhatom, hogy nem bízom a magyar rendőrség nyomozati munkájában a betörési kísérletekkel kapcsolatban.

Azt viszont fontosnak tartom, hogy legyen jegyzőkönyv róla, hogy volt ez az incidens. Ezért született ez a poszt.