Előfizetés

Putyin-ellenes tüntetés az évfordulón

Publikálás dátuma
2016.02.29. 06:36
Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images
Putyin ellenes tüntetéssé változott Oroszország-szerte a Borisz Nyemcov meggyilkolásának első évfordulójára szervezett emlékmenet. Az ellenzéki politikusról több mint 50 orosz városban és külföldön is megemlékeztek szombaton.

Az orosz ellenzék külföldön legismertebb, de otthon nem túl népszerű vezetőjét, Nyemcovot 2015. február 27-én este lőtték agyon a Kreml közelében, amikor ukrán barátnőjével épp hazafelé tartott. Népszerűségvesztése annak köszönhető, hogy Borisz Jelcin elnöksége idején miniszterelnök helyetteseként a gazdaságért felelt. Az a korszak azonban a gazdasági összeomlás és életszínvonal csökkenés ideje volt Oroszországban.

Az emberi jogok védelmében következetesen kiálló politikus emlékére Moszkvában hivatalos adatok szerint 7500-an, más híradások szerint 15 - 30 ezren vonultak utcára. A felvonulók Vlagyimir Putyin elnök lemondását követelték és azt üzenték, nem félnek.

Orosz ellenzékiek és jogvédők megrendelt politikai gyilkosságnak tekintik Nyemcov halálát és a Putyin rezsim számlájára írják, a Kreml viszont provokációnak tartja, amelynek célja a belpolitikai bizonytalanság keltés. A hatalom a gyilkosságra való megemlékezésekhez is így viszonyult, több vidéki városban nem engedélyezték azt, Moszkvában pedig megtiltották, hogy az emlékmenet érintse a gyilkosság színhelyét. Az orosz parlament alsóháza, a duma pedig pénteki plenáris ülésén egyhangúlag megtagadta a Dimitrij Gudkov ellenzéki képviselő kezdeményezte egyperces néma megemlékezést.

Összecsapásokra nem került sor a megemlékezésen, de a rendőrség helyenként agresszíven lépett fel. A moszkvai emlékmenet élén Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, Nyemcov párttársa haladt, aki az őszi parlamenti választásokon vezeti az ellenzéki Népi Szabadságpárt (PARNAS) jelöltlistáját. Folytatjuk azt, amit Borisz Nyemcovval kezdtünk el – a politikai rendszer és a választási rendszer megváltoztatását. Putyin választási bohózata helyett tisztességes választásokat akarunk – mondta Kaszjanov. A parlamenti megemlékezést indítványozó Gudkov is azt hangsúlyozta, hogy ha az ellenzék közös listát állít a választásokra, az változást hozhat az orosz belpolitikában. Erre azonban kevés esély van az ellenzék megosztottsága folytán.

A Nyemcov elleni merénylet kapcsán több csecsent is letartóztattak kivitelezőként, de a megrendelőjére azóta sem derült fény.

Kiüresedhetnek ma az osztálytermek

Több tízezer diák hiányozhat ma az iskolából a "Nem leszek suliban" akció keretében, amelyet néhány hete a Facebook-on indított egy a jelenlegi közoktatási rendszerrel és a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen szülő. A hatalom nem örül a polgári elégedetlenségnek, a helyzet érdemi rendezése helyett inkább megoszt és félelmet kelt. Az oktatási jogok biztosa figyelmeztet: a mai hiányzás miatt senkit nem érhet hátrány.

A "Nem leszek suliban" akcióhoz rövid időn belül több ezren csatlakoztak, vasárnap délutánig több mint 34 ezren jelezték, hogy nem mennek - illetve szülők esetében, hogy gyermekeiket nem viszik - iskolába. Egy fővárosi iskolában a közösségi oldalra feltöltött fényképek szerint diákok szórólapokkal is népszerűsítették a hétfői "sztrájkot", nagyon sok szülő pedig úgy nyilatkozott, hogy - mivel a szülő egy évben három napot igazolhat - igazolást ír gyermekének a mai napra.

A tömeges hiányzásokkal a szülők arra szeretnék felhívni a kormányzat figyelmét, hogy kiállnak a jelenlegi közoktatási rendszer gyökeres megváltoztatásáért küzdő pedagógusok mellett (az elmúlt hetekben két országos tanárdemonstráció is volt), valamint azt is üzenik, hogy nemcsak a tanárok, hanem a szülők tömegei is "valódi és eredményes" változtatást szeretnének az oktatásban. A kormány azonban látszattárgyalásokkal, bábokkal körbeültetett kerekasztallal, semmitmondó megállapodásokkal próbálja csitítani a kedélyeket, ám az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben egyelőre úgy tűnik, ez nem jön be. Bár a "Nem leszek suliban" esemény csak a mai napra vonatkozik, a szülők ígérik, ha nem változik az oktatási rendszer, további akciókra lehet számítani.

A hatalom látja, hogy az orbáni oktatáspolitika ellen tiltakozókat félmegoldásokkal és propagandával már nem lehet elhallgattatni, ezért a tanárok után a szülők és a diákok ellen is elkezdték használni a megfélemlítés és a megosztás taktikáját. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1 állami csatornán nyomatékosította: a mai ugyanolyan tanítási nap, mint a többi, ezért arra kérte a szülőket, vigyék gyermekeiket iskolába. Ugyanakkor a Kettős Mérce blogon nyilvánosságra került egy Sipos kézjegyével ellátott, a "február 29-ei tanítási nap kapcsán kialakult helyzet kezelése" tárgyú levél is, amelyben a helyettes államtitkár arra utasítja az igazgatókat, figyelmeztessék a tantestületeket, hogy a hiányzásokat mindenképp fel kell jegyezni, le kell papírozni, rendkívüli szünetet pedig nem lehet elrendelni - még akkor sem, ha esetenként az egész osztály hiányzik. Az akció szervezőihez érkező visszajelzések szerint ilyen több helyen is előfordulhat.

A hiányzásokkal kapcsolatban az orbáni oktatáspolitika végrehajtásába elsőként belebukott államtitkár, Hoffmann Rózsa is megszólalt. Facebook-üzenetében azt írta, azon gondolkodik, hogy "azok a szülők, akik nem engedik majd hétfőn iskolába a gyermeküket, vajon tudják-e, hogy nincs tanítási szünet", illetve "vajon azt szeretnék-e, hogy a lányuk vagy fiuk majdan magyar kultúránk értékeit becsülni tudó ifjakká váljanak, amiért meg kell dolgozniuk, avagy csekély műveltségű, befolyásolható emberekké?" Több szülő azon nyomban reagált, és emlékeztették az ex-államtitkárt egyebek mellett arra, hogy a magyar kultúra része a demokratikus jogok ismerete is, hétfőn a diákok ezekről szereznek "közvetlen tapasztalatokat", Arra is felhívták a figyelmet, hogy azok a szülők, akik ma nem engedik gyerekeiket iskolába, épp azért teszik, mert nem szeretnék, hogy a silány minőségű állami tankönyvek és a Fidesz-KDNP által favorizált "ezer éves" oktatási módszerek visszaállítása miatt gyermekeik valóban "csekély műveltségű, befolyásolható emberekké váljanak."

Újból utcára mennek a pedagógusok
Újabb nagy utcai megmozdulásra készülnek a tiltakozó pedagógusok, a több mint 40 oktatási civil és szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatás Platform március 15-re szervez demonstrációt Budapesten.
"Mindenkit nagyon-nagyon nyomatékosan kérünk, hogy március 15-ére összpontosítsa az erejét Budapestre, és jöjjön el. Délután 3-kor találkozzunk, és vonuljunk végig az Andrássy úton a Kossuth térig. Mutassuk meg, hogy mekkora erő van mögöttünk!" - mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az ATV-ben.
Az Eduline szakportál azt írta, a tiltakozáshoz már csatlakozott is a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, amibe pedagógusi, egészségügyi és köztisztviselői érdekképviseletek is tartoznak.

Közben már a KDNP országgyűlési képviselője, Hollik István is azt mantrázza, hogy a gyerekeket "pártpolitikai célokra" használják fel. Szerinte vannak olyan pártok és civil szervezetek, amelyeknek politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy a kormány és a pedagógusok közötti feszültséget ne tompítsák, hanem felerősítsék. Elfelejtkezik azonban arról, hogy a kormány évek óta levegőnek nézi azokat a tanárokat és az oktatási szakembereket, akik folyamatosan rámutattak a jelenlegi oktatási rendszer hibáira, és arról is, hogy épp az Orbán-rezsim használ előszeretettel diákokat biodíszletként állami ünnepségeken, de még éneklő óvodásokat is kivezényelnek a kormányablakok avatására.

Legutóbb Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke avatta fel gyerekek társaságában a nagycsécsi térfigyelő kamerákat. Az eseményről fényképek is készültek, Tállai ezekkel népszerűsítette magát Facebook-oldalán. Az Eötvös Károly Intézet szerint mindez sérti a gyerekek alapvető jogait, őket "ugyanis nem szabad kampányeszközzé tenni. Önmagában az is furcsa, hogy a város ünnepséget rendez a térfigyelőkamera-rendszer átadásának alkalmából, ez azonban ízlés kérdése. A gyerekek politikai célú felhasználása viszont nem az" - írták.

A mai eseménnyel kapcsolatban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is állásfoglalást tett közzé, s jelezte, a hiányzás miatt senkit nem érhet hátrány. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben tudatta, a kimaradt tanítási napot nem kell majd bepótolni.

Az év tanára
A Középsuli.hu átadta a 2015. évi Év Tanára Díjat, amelyet az online magazin olvasói által a legjobbnak választott pedagógus kapott meg. A díj legitimitását erősíti, hogy a diákok nem csupán megválasztották Magyarország legjobb pedagógusát, de ők maguk jelölték kedvenc tanáraikat a címre.
"Amikor egy évvel ezelőtt elindítottuk tanárversenyünket, fontosnak tartottuk, hogy a zömmel háttérben dolgozó több ezer pedagógus publicitást kapjon. Ők azok, akik a mindennapi nehézségek közepette segítik tanítványaikat, és sokszor színvonalas szakmai műhelyeket tartanak fenn országszerte. Reméljük, tanárversenyünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy növeljük ennek a fontos háttérmunkának a társadalmi elismertségét”- mondta Hajdú Anna, a Középsuli.hu Suli rovatának vezetője.
Összesen 12 pedagógus szállt versenybe az Év Tanára Díjért, amelyet végül egy budapesti rajztanár, Varga Katalin nyert el. Második helyen végzett a salgótarjáni angoltanár, Sulyok Krisztina, a harmadik pedig a győri Fürjes János, történelem-informatika szakos pedagógus lett. A győztes egy külföldi úttal lett gazdagabb, míg a második és harmadik helyezettek belföldi wellness-hétvégén vehetnek részt.

Kiüresedhetnek ma az osztálytermek

Több tízezer diák hiányozhat ma az iskolából a "Nem leszek suliban" akció keretében, amelyet néhány hete a Facebook-on indított egy a jelenlegi közoktatási rendszerrel és a kormány oktatáspolitikájával elégedetlen szülő. A hatalom nem örül a polgári elégedetlenségnek, a helyzet érdemi rendezése helyett inkább megoszt és félelmet kelt. Az oktatási jogok biztosa figyelmeztet: a mai hiányzás miatt senkit nem érhet hátrány.

A "Nem leszek suliban" akcióhoz rövid időn belül több ezren csatlakoztak, vasárnap délutánig több mint 34 ezren jelezték, hogy nem mennek - illetve szülők esetében, hogy gyermekeiket nem viszik - iskolába. Egy fővárosi iskolában a közösségi oldalra feltöltött fényképek szerint diákok szórólapokkal is népszerűsítették a hétfői "sztrájkot", nagyon sok szülő pedig úgy nyilatkozott, hogy - mivel a szülő egy évben három napot igazolhat - igazolást ír gyermekének a mai napra.

A tömeges hiányzásokkal a szülők arra szeretnék felhívni a kormányzat figyelmét, hogy kiállnak a jelenlegi közoktatási rendszer gyökeres megváltoztatásáért küzdő pedagógusok mellett (az elmúlt hetekben két országos tanárdemonstráció is volt), valamint azt is üzenik, hogy nemcsak a tanárok, hanem a szülők tömegei is "valódi és eredményes" változtatást szeretnének az oktatásban. A kormány azonban látszattárgyalásokkal, bábokkal körbeültetett kerekasztallal, semmitmondó megállapodásokkal próbálja csitítani a kedélyeket, ám az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben egyelőre úgy tűnik, ez nem jön be. Bár a "Nem leszek suliban" esemény csak a mai napra vonatkozik, a szülők ígérik, ha nem változik az oktatási rendszer, további akciókra lehet számítani.

A hatalom látja, hogy az orbáni oktatáspolitika ellen tiltakozókat félmegoldásokkal és propagandával már nem lehet elhallgattatni, ezért a tanárok után a szülők és a diákok ellen is elkezdték használni a megfélemlítés és a megosztás taktikáját. Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára az M1 állami csatornán nyomatékosította: a mai ugyanolyan tanítási nap, mint a többi, ezért arra kérte a szülőket, vigyék gyermekeiket iskolába. Ugyanakkor a Kettős Mérce blogon nyilvánosságra került egy Sipos kézjegyével ellátott, a "február 29-ei tanítási nap kapcsán kialakult helyzet kezelése" tárgyú levél is, amelyben a helyettes államtitkár arra utasítja az igazgatókat, figyelmeztessék a tantestületeket, hogy a hiányzásokat mindenképp fel kell jegyezni, le kell papírozni, rendkívüli szünetet pedig nem lehet elrendelni - még akkor sem, ha esetenként az egész osztály hiányzik. Az akció szervezőihez érkező visszajelzések szerint ilyen több helyen is előfordulhat.

A hiányzásokkal kapcsolatban az orbáni oktatáspolitika végrehajtásába elsőként belebukott államtitkár, Hoffmann Rózsa is megszólalt. Facebook-üzenetében azt írta, azon gondolkodik, hogy "azok a szülők, akik nem engedik majd hétfőn iskolába a gyermeküket, vajon tudják-e, hogy nincs tanítási szünet", illetve "vajon azt szeretnék-e, hogy a lányuk vagy fiuk majdan magyar kultúránk értékeit becsülni tudó ifjakká váljanak, amiért meg kell dolgozniuk, avagy csekély műveltségű, befolyásolható emberekké?" Több szülő azon nyomban reagált, és emlékeztették az ex-államtitkárt egyebek mellett arra, hogy a magyar kultúra része a demokratikus jogok ismerete is, hétfőn a diákok ezekről szereznek "közvetlen tapasztalatokat", Arra is felhívták a figyelmet, hogy azok a szülők, akik ma nem engedik gyerekeiket iskolába, épp azért teszik, mert nem szeretnék, hogy a silány minőségű állami tankönyvek és a Fidesz-KDNP által favorizált "ezer éves" oktatási módszerek visszaállítása miatt gyermekeik valóban "csekély műveltségű, befolyásolható emberekké váljanak."

Újból utcára mennek a pedagógusok
Újabb nagy utcai megmozdulásra készülnek a tiltakozó pedagógusok, a több mint 40 oktatási civil és szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatás Platform március 15-re szervez demonstrációt Budapesten.
"Mindenkit nagyon-nagyon nyomatékosan kérünk, hogy március 15-ére összpontosítsa az erejét Budapestre, és jöjjön el. Délután 3-kor találkozzunk, és vonuljunk végig az Andrássy úton a Kossuth térig. Mutassuk meg, hogy mekkora erő van mögöttünk!" - mondta Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az ATV-ben.
Az Eduline szakportál azt írta, a tiltakozáshoz már csatlakozott is a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, amibe pedagógusi, egészségügyi és köztisztviselői érdekképviseletek is tartoznak.

Közben már a KDNP országgyűlési képviselője, Hollik István is azt mantrázza, hogy a gyerekeket "pártpolitikai célokra" használják fel. Szerinte vannak olyan pártok és civil szervezetek, amelyeknek politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy a kormány és a pedagógusok közötti feszültséget ne tompítsák, hanem felerősítsék. Elfelejtkezik azonban arról, hogy a kormány évek óta levegőnek nézi azokat a tanárokat és az oktatási szakembereket, akik folyamatosan rámutattak a jelenlegi oktatási rendszer hibáira, és arról is, hogy épp az Orbán-rezsim használ előszeretettel diákokat biodíszletként állami ünnepségeken, de még éneklő óvodásokat is kivezényelnek a kormányablakok avatására.

Legutóbb Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke avatta fel gyerekek társaságában a nagycsécsi térfigyelő kamerákat. Az eseményről fényképek is készültek, Tállai ezekkel népszerűsítette magát Facebook-oldalán. Az Eötvös Károly Intézet szerint mindez sérti a gyerekek alapvető jogait, őket "ugyanis nem szabad kampányeszközzé tenni. Önmagában az is furcsa, hogy a város ünnepséget rendez a térfigyelőkamera-rendszer átadásának alkalmából, ez azonban ízlés kérdése. A gyerekek politikai célú felhasználása viszont nem az" - írták.

A mai eseménnyel kapcsolatban Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is állásfoglalást tett közzé, s jelezte, a hiányzás miatt senkit nem érhet hátrány. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményben tudatta, a kimaradt tanítási napot nem kell majd bepótolni.

Az év tanára
A Középsuli.hu átadta a 2015. évi Év Tanára Díjat, amelyet az online magazin olvasói által a legjobbnak választott pedagógus kapott meg. A díj legitimitását erősíti, hogy a diákok nem csupán megválasztották Magyarország legjobb pedagógusát, de ők maguk jelölték kedvenc tanáraikat a címre.
"Amikor egy évvel ezelőtt elindítottuk tanárversenyünket, fontosnak tartottuk, hogy a zömmel háttérben dolgozó több ezer pedagógus publicitást kapjon. Ők azok, akik a mindennapi nehézségek közepette segítik tanítványaikat, és sokszor színvonalas szakmai műhelyeket tartanak fenn országszerte. Reméljük, tanárversenyünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy növeljük ennek a fontos háttérmunkának a társadalmi elismertségét”- mondta Hajdú Anna, a Középsuli.hu Suli rovatának vezetője.
Összesen 12 pedagógus szállt versenybe az Év Tanára Díjért, amelyet végül egy budapesti rajztanár, Varga Katalin nyert el. Második helyen végzett a salgótarjáni angoltanár, Sulyok Krisztina, a harmadik pedig a győri Fürjes János, történelem-informatika szakos pedagógus lett. A győztes egy külföldi úttal lett gazdagabb, míg a második és harmadik helyezettek belföldi wellness-hétvégén vehetnek részt.