Előfizetés

A Munkáspárt a Jobbik ellen versenyez

A Magyar Munkáspárt elnöke elégedett lenne, ha sikerülne megelőznie a Jobbik jelöltjét a salgótarjáni vasárnapi időközi választáson, hiszen, mint kampányzáró rendezvényén fogalmazott, Salgótarján története során mindig baloldali város volt.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és a párt jelöltje szombaton, a helyi vásárcsarnok előtt úgy vélte, hogy a salgótarjáni kampány méltatlan volt a nagy pártokhoz és tiszteletlen a salgótarjáni emberekkel szemben. Ismertette, hogy megválasztása esetén 8600 munkahely teremtését célozza meg Salgótarjánban,  és polgármesterként a város működtetéséért dolgozó közmunkásokat is "valóságos munkásként" és minimálbérért alkalmazná, visszaadva ezzel a munkavállalók megbecsülését. A Munkáspárt országosan is kétszázezer forintos minimálbért tartana elfogadhatónak - mondta a pártelnök. 

Balog a szocialistákat támadja publicisztikájában

Publikálás dátuma
2016.02.27. 12:56
FOTÓ: Népszava
A jó iskola a gyermekek és családok jóllétének kulcsa; a kormány szerint olyan versenyképes, növekvő teljesítményt nyújtó és fenntartható iskolákat kell létrehozni, amelyek a modern életre készítik fel a gyermekeket, és amelyért az állam teljes körűen felelősséget tud vállalni - írta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, a Magyar Idők szombati számában megjelent publicisztikájában.

Azt írta, “ha azt látjuk, hogy éppen ezekre nem tudunk kellő figyelmet fordítani, mert az oktatásra bürokrácia nehezedik, akkor ezen változtatni kell. Annak érdekében, hogy a lényegre tudjunk figyelni: hogyan tanulnak meg a gyermekeink magyarul beszélni és gondolkozni” – hangsúlyozta. A miniszter a lapban arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltást követő időszakban különbségek alakultak ki gazdag és szegény települések iskolái között. "A liberálisnak mondott oktatáspolitika valójában mélyítette az árkot város és város, falu és falu, kerület és kerület, gyermek és gyermek között - fogalmazott, hozzátéve, hogy a 2010-ig tartó időszakban a tanárok munkájának minősége és nehézségei, valamint a gyermekek érdekei is másodlagosak voltak.

A miniszter hozzáteszi: "de várhattunk-e egyáltalán mást attól a kormányzattól, amely nemzetközi hitelből emelte a pedagógusok bérét, aztán az önkormányzatokkal fizettette azt ki? Ez a látszatlét állapot az évek során 1300 milliárd forint adósságot termelt a magyar adófizetőknek csak az önkormányzati világban, a háztartások és az állam adósságain kívül.

Erről szól az életpálya?

Szerinte a Fidesz kormányra kerülésekor tudta, a nevelésügy kihívásai – köztük a lexikális tudás és a kompetenciafejlesztés kettőssége – nem tegnap keletkeztek és nem is oldhatók meg egy parlamenti ciklus alatt. “A pedagógusok hivatásának újbóli megbecsülése nélkül nem érhetünk célt” – írta Balog Zoltán. "Bevezettük a tanárjelöltek ösztöndíjrendszerét és jelentős béremelést hajtottunk végre. Ők voltak az elsők a sorban. A magasabb bérért pedig többet is kell dolgozni. Az életpálya erről is szól" - tette hozzá.

Kritika kritika hátán

A miniszter a központosítást indokolva kitért arra is, a korábbi rendszerben azt sem lehetett tudni, hány pedagógus van Magyarországon, továbbá meg kellett határozni azt is, mennyire van szükség. Nem volt nyilvántartás arról sem, milyen könyvekből és mit tanulnak a diákok – folytatta. Megjegyezte, hogy az iskolákban folyó munkát és teljesítményt sem értékelte senki. “Ezért volt szükség az állami fenntartás kereteinek megteremtésére, a tankönyvellátás átszervezésére, a tanfelügyelet visszaállítására”, írta.

Sok van már a Klik számláján

Bár Balog Zoltán miniszter boldogan kiállt a Klik fenntartása mellett, az intézménynek már sok van a számláján - nem beszélve a fizetetlen gázszámlákról. Ahogy a Népszava is megírta, legutóbb az keltett felháborodást főként a szülők körében, hogy leálltak a speciális iskolába járó gyerekeket szállító buszok, mivel a Klik nem fizette a buszszolgáltatásért járó díjakat. De nem ez volt az első eset, hogy a Klik tartozása kihatott a gyermekek mindennapjaira. A Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában például szintén azért nem volt tanítás, mert a Klik nem egyenlítette ki a számlát,  így a szolgáltató lekapcsolta a gázt. Az ügy kapcsán az is kiderült, hogy a Klik nem mondott igazat, amikor azt állították, hogy előzetes értesítés nélkül kapcsolták ki a gázt.

Az eset kapcsán a Népszava felidézte, hogy tavaly nem működtek a vezetékes telefonok és internetezni sem lehetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban, ami  új épületbe, a Nádor utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra költözött. 

Balog váratlan bejelentése a csok-ról

Publikálás dátuma
2016.02.27. 12:17
FOTÓ: Népszava
A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) azok a protestáns lelkipásztorok is igényelhetik, akiknek lakóhelyét a gyülekezet jelöli ki - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten.

Amennyiben úgy döntenek, hogy gyermeket vállalnak, a parókián élő lelkipásztorokat és feleségüket is megilleti a kedvezmény - közölte Balog Zoltán a Dizseri Tamás szeretetszolgálati díj átadása alkalmából rendezett ünnepségen, a németajkú református gyülekezet templomában.

A miniszter arról is szólt: véleménye szerint az irgalom és az emberi minőség sokszor képes kipótolni a pénzhiányt és a rendszer hiányosságait az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben. A politikus úgy vélekedett: a családokban, a szociális és egészségügyi ellátórendszerben minden az emberi minőségen múlik, az irgalmat nem lehet pótolni több finanszírozással és rendeletekkel.

2010 óta egyre nehezebb beszélni a szociális ellátórendszer és az egészségügy problémáiról, mert azóta látják milyen nehéz belülről változtatni - mondta. Attól fogva viszont lehetőségük van a változtatásra, amelynek lényege, hogy ne jöjjenek létre lelketlen rendszerek - tette hozzá Balog Zoltán.

Az ünnepségen és emlékülésen átadták a Bethesda Kórház egykori főigazgatójáról Dizseri Tamásról elnevezett díjat. A Melocco Miklós szobrászművész irgalmas szamaritánust ábrázoló emlékplakettjével és 700 ezer forintnyi juttatással járó  elismerést az idén Bencze János, az intézmény Diakóniai igazgatója vehette át.