Előfizetés

Ó, ugyan - Az NVB rálegyint a kopaszok akciójára

Publikálás dátuma
2016.02.26. 16:15
A fejlemények hatása alatt álló Nyakó István szocialista politikus a Nemzeti Választási Bizottság ülésén a Nemzeti Választási Ir
A Nemzeti Választási Bizottság üléséről jelentette a 444.hu, hogy elképesztő indokkal utasította el a testület a "verőemberek" keddi akcióját. Az MSZP-s Lukács Zoltán élt kifogással, miszerint párttársa, Nyakó István azért nem tudta idejében benyújtani a vasárnapi zárva tartás elleni népszavazási kezdeményezést, mert nagydarab kopasz emberek szándékosan útját állták. 

Patyi András, az NVB elnöke az ülésen azt javasolta, hogy a testület ne foglalkozzon a kifogással - adja hírül a 444.hu.

Indoklása szerint ezt azért ne, mert a jelzett kifogásban nincs jogszabály szerint is leírva, hogy mi a probléma, csak szó szerint az, hogy Nyakó Istvánt nem engedték oda az egyébként fura dolgokat mondogató férfiak. A kifogáson szereplő lakcím nem Lukács Zoltán lakcím-nyilvántartásban szereplő címe. Egyébként Lukács nem is rosszul írta az utcát, hanem csak átnevezték, és a régi nevet írta le, de a lakcím.nyilvántartásban az új néven szerepelt.

Ez az indoklás úgy látszik meggyőzte a testületet, ugyanis 11 igen és 1 nem szavazat mellett a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

Mint a Népszava is megírta, ugyanígy ( vagy még ígyebbül)  gondolta a problémamegoldást Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda vezetője az ATV-ben azt mondta: az, hogy valakik kigyúrtak, kopaszok, fehérek vagy nem fehérek, az nem tartozik arra, hogy minden állampolgárnak lehetősége van népszavazást kezdeményezni. Szerinte a kopaszok nem akadályozták Nyakó Istvánt kérdésének leadásában, bár kétségtelen, "előtte álltak". ( mint emlékezetes így Erdősi Lászlóné kísérője blokkolhatta le előbb az asszony vasárnapi boltzárról szóló beadványát.) 

Tóbiás: a kormány megijedt a valódi népszavazás lehetőségétől

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a kormány megijedt a valódi népszavazás lehetőségétől. Tóbiás József pénteken arra szólította fel a miniszterelnököt, hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben tegye egyértelművé, mi a kormány álláspontja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történt keddi bűncselekményről.

Tóbiás szerint ötletszerűen, végiggondolatlanul, jogilag vitatott módon hirdettek az uniós kvótáról népszavazást. A magyar embereknek joguk van szabadon dönteni a saját életüket érintő fontos kérdésekről, Orbán Viktornak nincs joga eldönteni, hogy Magyarországon miről lehet népszavazást tartani.

Az ellenzéki politikus szerint valódi népszavazást kellene tartani a vasárnapi zárva tartás mellett annak eldöntéséről, hogy állami tulajdonban maradjanak-e a földek vagy fideszes haverokhoz kerüljenek. Szerinte az emberek arról is dönteni akarnak, hogy lehet-e egy állami vezetőnek ötmillió forint feletti fizetése, illetve arról is döntenének, hogy negyven év után a férfiak nyugdíjba vonulhassanak-e. Tóbiás József felszólította a kormányt, hogy tegye világossá, milyen intézkedéseket tett az NVI-nél történtek ügyében, illetve milyen vizsgálatot indított el, valamint: tisztázzák a Fidesz érintettségét.

Jelezte azt is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság délután tartandó ülésén kezdeményezni fogják, hogy az NVI hozza nyilvánosságra azokat az iroda épületében készített felvételeket, amelyek egyértelműen bizonyítják: a szocialista Nyakó Istvánt megakadályozták abban, hogy időben beadja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdését. Tóbiás leszögezte: a kormány a pr-akciójával valójában el akarja terelni a figyelmet a valódi Magyarország problémáiról. Példaként az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer helyzetét említette.

Szóvá tette azt is, hogy egymilliárd forintért vásárolnak műkincseket a Miniszterelnökségnek, hogy 200 millió forintot költenek a jegybankelnök magánhadseregére, és 400 millió forintot szánnak arra, hogy a bukott tévéelnök jutalomból Új-Zélandra menjen nagykövetnek. Van, akinek mindent szabad és minden jár, van, akinek semmit nem szabad és semmi nem jut - tette hozzá a szocialista pártelnök-frakcióvezető. 

A pártelnököt kérdezték arról, miért nem vett részt az MSZP a nap folyamán tartott kvótával kapcsolatos pártok közötti egyeztetésen. Tóbiás József azt mondta, nincs ma miről beszélni, a kormányfő népszavazási javaslata félelemtől vezérelt, célja az elterelés, és a jogászok is megosztottak a kérdést illetően.

LMP: A népszavazás a Fidesz politikai trükkje, politikai perverziója

A párt a CSOK hatásairól tartott sajtótájékoztatót, ahol azonban szóba került a kvótareferendum is. Az LMP szerint a családi otthonteremtési kedvezménykiterjesztése csak az építőipar igényét elégíti ki, ugyanakkor számos gazdasági és társadalmi problémát hagy maga után. A párt szerint a kormány gazdaságpolitikája zsákutcás, és csak mesterséges impulzusokkal lehet fenntartani. A CSOK is egy olyan eszköz, amellyel az építőipart próbálja belendíteni a kabinet. 

Ezt támasztja alá, hogy a program bevezetését semmilyen demográfiai tervezés nem előzte meg. A kormány intézkedései kudarcot vallottak a demográfiai válság kezelésére. A változásokhoz a bérszínvonal emelésére lenne szükség, valamint a bölcsődék, családi napközik elérhetővé tétele. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes a CSOK  közép- és hosszú távú káros következményeiről szólva rámutatott: a jövőben tovább emelkedik az üresen álló rosszabb állapotú lakások száma, miközben rövid távon megnőnek az ingatlanárak, de felmerül az is, hogy a családokat ismét hitelfelvételre, terheik túlvállalására késztetik. Szerinte ezért támogatást nemcsak az új építésű lakások vásárlásához kellene nyújtani, hanem a régiek megvételéhez és felújításához is. Bírálta a hosszú távú fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyását is.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kérdésre válaszolva pártja távolmaradását a kvótareferendumról tartott többpárti egyeztetéstől azzal indokolta: ha a kormány komolyan gondolta volna, hogy egyeztetni kíván az ellenzéki pártokkal, akkor a népszavazási kérdés benyújtása előtt kellett volna azt megtennie, és nem utána. Ezzel cáfolta Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének állítását, miszerint az LMP-nek az időpont nem volt jó, de a párt nyitott a kérdések megtárgyalására. A népszavazás a Fidesz politikai trükkje, politikai perverziója, hiszen a kormány egy nappal az után kezdeményezte azt, hogy egy magyar állampolgárt fizikailag akadályoztak meg népszavazási kérdése benyújtásában.