Bejelentették: Nemzeti Turisztikai Ügynökség jön létre

Publikálás dátuma
2016.02.26. 14:32
Fotó: Népszava
A turisztikai iparág fejlődése érdekében hatékony, modern, jól működő szervezetrendszer kialakítására van szükség, ezért létrejön a Nemzeti Turisztikai Ügynökség, a turizmussal kapcsolatos erőforrások koncentrálására - jelentette be Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Budapest Turizmusa 2020 konferencián. "Amit eddig korábban titkoltak, majd tagadtak, az most már hivatalos: megkezdődik a magyar turisztikai szektor államosítása" - közölte Ujhelyi István, az MSZP alelnöke.

A Nemzeti Turisztikai Ügynökség részleteinek kidolgozása folyamatban van, létrehozásával egy helyre kerülhet a turisztikai szervezés, -képzés, és az ország marketingje is - fogalmazott a kormánybiztos.

Tuzson Bence szerint a főváros és a turisztikai iparág jelentőségét mutatja, hogy 2015-ben a Budapesten töltött vendégéjszakák száma meghaladta a 8,7 milliót, 7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a tavaly Budapestre érkező 3,2 millió külföldi 7,7 millió éjszakát töltött a fővárosban, a maradék 1 millió belföldi vendégéjszaka volt. A legtöbb turista az Egyesült Királyságból érkezett, és egyetlen év alatt 25 százalékkal nőtt az ázsiai vendégek száma - olvasható a kiosztott közleményben.

A kormánybiztos elmondta: bár az elmúlt öt évben is rengeteg fejlesztés valósult meg, a következő években további beruházások várhatóak, így például megújul a Duna part, a Budai Vár, a Dagály Uszodaközpont és a Puskás Ferenc Stadion is. 

Bánki Erik, a gazdasági bizottság kormánypárti elnöke a turizmus szempontjából szintén kiemelkedő beruházásnak nevezte a 2019-re elkészülő Konferencia Központot, amellyel Budapest 10 éven belül bekerülhet a világ három leglátogatottabb desztinációja közé, városi adottságai, árérték arány és ismeretség alapján.

El a kezekkel a turizmustól!
Amit eddig korábban titkoltak, majd tagadtak, az most már hivatalos: megkezdődik a magyar turisztikai szektor államosítása - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke.
Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának turizmusért felelős alelnökeként ismét felhívom az Orbán-kormány figyelmét, hogy a magyar ágazatnak nem újabb kádertemetőkre és haveri kifizetőhelyekre van szüksége, hanem adócsökkentésre, jelentős marketing-forrásnövelésre, illetve az ágazatban dolgozók itthon tartásához szükséges programokra. Ezt a kormány is tudná, ha meghallgatta volna a szakmai szervezetek beszámolóját.

A turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre és amely Európában és Magyarországon is a GDP tíz százalékát biztosítja. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. A turizmust éppen ezért segíteni, támogatni és ösztönözni kell, nem pedig fideszes polip módjára rátelepedni.

 

Korábban írtuk: Megkezdődött a küzdelem a Fidesz vezető politikusai között az idegenforgalomban elkölthető százmilliárdokért. Aki nyer, az évekre bebetonozhatja magát a hazai turisztikai ágazatban.

Az államosítási hullám elérheti a turisztikai ágazatot is. A kormány két tagja, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal propagandaminiszter marakodik a koncért, azért a 8,4 milliárd forintért, amelyet a turizmus marketingköltségeire elszámolhatnak. Az ilyen „osztozkodásból” azonban soha nem maradhat ki Vajna András filmügyi biztos, a TV2 tulajdonosa, a játékkaszinó-mutyi egyik győztese sem.

Aki megszerzi a hatalmat a hazai idegenforgalom fölött, az ráteheti a kezét az ágazati pénzekre. Bonyolítja a helyzetet, hogy az ügyben Rogán a „stróman” szerepét játszhatja csak el, hiszen ha minden az elképzelése szerint alakul, akkor a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-t nem is ő, hanem Seszták Miklós fejlesztési miniszter felügyelné a Varga vezette gazdasági tárca helyett. Az egyelőre még kérdéses, hogy ebből a küzdelemből ki kerül ki győztesen.

Lásd mégVajna a turizmusból sem marad ki?

Szerző
Frissítve: 2016.02.26. 15:12

DK: Orbán hazudik - Már befogadtunk menekülteket

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szerint a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás azért is hazug, mert a kormány már tavaly érdemben megkezdte a menekültek betelepítését, Magyarország ugyanis 508 embert befogadott.

Molnár Csaba pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján mindenkit arra biztatott, hogy ne vegyen részt a népszavazáson.

Hangsúlyozta, hogy az adatok az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostattól származnak. Hozzátette, hogy az 508 ember több mint felét a kerítés építése után fogadta be Magyarország. Az EP-képviselő ehhez kapcsolódva hazugnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök arról szóló kommunikációját, hogy egyetlen menekült sem jöhet Magyarországra.

Arra is kitért, hogy az ország idén januárban mintegy ötven menedékkérőt fogadott be, vagyis - számításai szerint - egy őszi népszavazás idejére Magyarország már teljesíti az egész, 1294 fős kvótát.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója az InfoRádióban korábban arról beszélt, hogy tavaly 508 ember kapott valamilyen szintű védelmet. Ők állandó tartózkodási jogosultsághoz jutottak, vagy - ha kiegészítő védelmi formában részesültek - olyan lehetőséget kaptak, hogy öt év múlva felülvizsgálja a hatóság, indokolt-e még itt lenniük Magyarországon.

Szerző

Kémügy: az amerikai nagykövetség nem kommentál

"Mint ismeretes, az USA kormányának politikája szerint nem kommentálunk folyamatban lévő jogi ügyeket, valamint nem reagálunk hírszerzési ügyekről szóló találgatásokra. Ezt a politikát alkalmazzuk akkor is, ha az Egyesült Államok nem része a jogi eljárásnak, illetve ez a válasz még a legvadabb állításokra is" - ezt a közleményt kapta a 444.hu Elizabeth Webstertől, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének szóvivőjétől, amikor a lap megkereste a Demján Csoporthoz tartozó Arcade LLC két volt munkatársának állítólagos kémügyében. 

Mint a Népszava is megírta, a hatóságok azzal gyanúsítják a Demján Csoporttal is üzleti kapcsolatban állt, amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, M. N.-t, valamint magyarországi képviselőjét B. B. Sz.-t, hogy kémkedett az Egyesült Államoknak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és a Svájci Alapnak. Mint írtuk: a Demján Csoport már 2014-ben feljelentést tett az ügyben.

Ügyvédjén keresztül M. N. több szerkesztőségnek közleményt küldött arról, hogy 2015 december eleje óta kémkedés gyanújával előzetesben van, egyben tagadta, hogy akár ő, akár B. B. Sz. kém volna. A BRFK a nyomozás érdekeire hivatkozva elutasította, hogy bármilyen felvilágosítást adjon az ügyről, Póta Péter, a Fővárosi törvényszék szóvivője viszont az MTI-nek megerősítette, hogy a két gyanúsított előzetes letartóztatásban van április 2-ig.

Az ügyben szereplő Svájci Alap - a Norvég Civil Alaphoz hasonlóan - magyarországi civil szervezeteket támogat. Amikor 2014 őszén a kormány a civil szervezetek zaklatásába kezdett, a Kehi a Svájci Alapban kezelt pályázatok iratait is bekérte az azokat kezelő Ökotárs Alapítványtól. M. N. ügyvédje, Kertész Géza hétfőn azt mondta az Átlátszónak, hogy ügyfele a nyomozók gyanúja szerint az amerikai követség "NATO-tisztjéhez" juttatott el iratokat a magyar honvédelemről. Kertész valószínűleg NATO-összekötőtisztet értett NATO-tiszt alatt, ám ez a pozíció a NATO-tagállamokban működő amerikai követségeken nincs, ilyen összekötőtisztre azokban az országokban van szükség, amelyek nem tagjai a katonai szövetségnek - jegyzi meg a 444.hu.

Szerző