Előfizetés

Besárgítanák az Ubert

Publikálás dátuma
2016.02.26. 06:12
Fotó: Szalmás Péter
Nyilvánosságra hozta honlapján a jelenleg hatályos személytaxi-szolgáltatás szabályait a közlekedési hatóság. Céljuk, hogy a leendő Uber-sofőrök tisztában legyenek azzal, milyen szabályokat kell követniük. Az alternatív személyszállító cég erre reagálva kijelentette: ők nem taxitársaság, amiből arra lehet következtetni, hogy továbbra is a megszokott formában végzik majd tevékenységüket.

Nyilvánosságra hozta a személytaxi-szolgáltatás pontos szabályait a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) honlapján. Ezzel minden leendő Uber-sofőr tisztában lehet a gépkocsivezetőkkel és a járművekkel szemben támasztott követelésekkel. A felsorolás szerint a jövőben kötelező lesz a tevékenység végzéséhez a szükséges személytaxi-igazolvány és a sárga alapszínű rendszám is. Minden sofőrnek be kell töltenie a 21. életévét a legális munkavégzéshez, és legalább kétéves "B" kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie. Az NKH megszabta azt is, hogy a leendő sofőrök számára kötelező a pályaalkalmassági vizsga második kategóriájának elvégzése, gépkocsijuk életkora pedig nem haladhatja meg a 10 évet.

Az autók motorjának továbbá legalább az EURO IV-es környezetvédelmi osztályba kell sorolódnia. Felhívták a figyelmet: a járműben fel kell tüntetni a viteldíjakat, az autók tetején pedig kivétel nélkül "taxi szabadjelzőt" kell elhelyeznie minden sofőrnek. A fővárosi fuvarozókra többletfeltételek is vonatkoznak. Az új szabályozás értelmében minden uberes járművet sárga színűre kell fóliáztatni, valamint kötelező lesz a járművekben bankkártyaterminált elhelyezni. Egy fuvar díjának kiszabásakor a fix hatósági árat kell alkalmazni. A hatósági áras szabályozást Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára sem gondolja hosszabb távon fenntarthatónak. Az államtitkár az index.hu-nak adott interjújában a sárga taxisokat és az ubereseket dzsungelharcos társaságnak minősítette, akiknek véleményét az utcák nyugalmának megőrzése érdekében fokozottan érdemes figyelembe venni.

Jogi segítség van, autó nincs

- Mi is értesültünk arról, hogy történt egy ellenőrzés, ahol a hatóságok leszerelték a rendszámot, a sofőr fel is vette velünk a kapcsolatot. Sajnálatosnak tartjuk az esetet, mert az érintett hölgy mindenben meg akar felelni az elvárásoknak - mondta az Uber szóvivője. Szerinte a megbírságolt sofőr rendelkezik vállalkozói adószámmal, számlát ad az utakat követően és a személyszállítói tanfolyamra is jár. - A cég ezért biztosította őt arról, hogy mindenben segíteni fogja. Elsősorban jogi segítségre számíthat a helyzet értelmezésében, célunk pedig az, hogy minél gyorsabban visszakaphassa a rendszámát - mondta a szóvivő.

Sokan a fenti szabályok alapján arra következtetnek, hogy az Uber jelenlegi formájában eltűnhet az utakról, a szolgáltatást csak hivatásos taxisok végezhetik majd. Lapunk megpróbált utána járni, hogy ez a feltételezés igaz-e, s hogy pontosan mire számíthatnak azok a sofőrök, akik a fenti szabályokat megkerülve fuvarozzák utasaikat. Egyelőre ezekre a kérdésekre az NKH-tól választ nem kaptunk. Az Uber azonban markáns választ fogalmazott meg érdeklődésünkre. - Nem vagyunk taxitársaság, hanem elektronikus piactér. És éppen ezt igazolja, amit az NKH korábban a honlapján is leírt: "az Ubernél nincs készpénzmozgás, diszpécser, leintés vagy taxi droszt" - reagált Bíró Borbála az Uber Hungary Kft. szóvivője. Hozzátette, ők közösségi személyszállítást végeznek, melyben szerinte teljesen más koncepció érvényesül. Így náluk online nyomon követhető az útvonal, a fizetés is virtuálisan történik.

Utasaikat minden esetben biztosítják, másfél milliárd forint értékben. Egy fuvart követően pedig kivétel nélkül elektronikus számlát állít ki a cég. A sofőrökre vonatkozó szabályokkal kapcsolatban Bíró kijelentette: minden esetben mint egyéni vállalkozók vesznek részt a munkában, akik személyszállítói tanfolyamot végeznek, autójukat személyszállításra vizsgáztatják. A kérdésre, hogy mindezek alapján teljesíteni fogják-e az NKH által leírtakat, Bíró kitérő választ adott. - Február 1-je óta a sofőröknek vállalkozói adószámmal kell rendelkezniük, mint ahogyan a személyszállítói és pályaalkalmassági vizsgákat is el kell végezniük - mondta, amiből arra lehet következtetni, hogy nem tekintik irányadónak a hatóság által megszabottakat.

Az "ellenállás" nem túl célravezető: múlthét pénteken ugyanis életbe lépett a drasztikus szankciókat kilátásba helyező kormányrendelet. Eszerint ha egy közösségi személyszállítást végző sofőr nem felel meg a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeknek, abban az esetben a gépkocsiról egy ellenőrzés során az intézkedő levetetheti a rendszámot. Emellett a sofőrök kisebb hiányosságok esetén (személyszállításra használt jármű taxi igazolólapjának hiánya, az autón és az utastérben nem látható díjtáblázat) tetemes összegű bírságra is számíthatnak, akár 600 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk.

Az utasokat is büntetnék?
Az Uber tevékenységével kapcsolatban az NKH hét elején közölte: a szolgáltatást igénybe vevők is megsértik az előírásokat, amennyiben nem a rendeletben meghatározott a feltételeknek megfelelő vállalkozások szolgáltatásait veszik igénybe. Később, a Népszabadság megkeresésére, a hivatal cáfolta, hogy bírságot szabnának ki az utasokra. Az Uber ezzel kapcsolatban lapunknak annyit mondott: a hivatal korábbi kijelentéséről ők is csak a sajtóból értesültek, s a riogatás ellenére sok új felhasználójuk van Budapesten. A regisztrált utasok száma meghaladja a 110 ezret.

Meghalt a népszerű filmrendező - 65 éves volt

Publikálás dátuma
2016.02.25. 22:13
FOTÓ: Juan Naharro Gimenez/Getty Images
Hosszú betegség után 65 éves korában elhunyt Francois Dupeyron francia filmrendező - közölte csütörtökön családja.

A francia filmművészet különálló alkotójának nevéhez elsősorban olyan érzékeny és egyedi filmek fűződnek, mint az 1988-ban forgatott első filmje, a Furcsa hely egy találkozáshoz Catherine Deneuve és Gérard Dépardieu főszereplésével. 

Ő rendezte az első világháborús katonákról szóló Tiszti szoba című filmet (2001) is, amely Marc Dugain regényéből készült, és meghívást kapott a cannes-i fesztivál hivatalos programjába. 

Legismertebb alkotása a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai (2003), amelynek főszerepéért Omar Sharif kiérdemelte a legrangosabb francia filmes elismerést, a César-díjat. 

"Azért lettem filmes, mert gyerekként nem tudtam írni" - mondta Dupeyron 2004-ben, ami azért meglepő, mert valamennyi forgatókönyvét maga írta, gyakran regényeket adaptálva, és saját műveket is publikált. Filmjeiben mindig a társadalomból kirekesztettekkel foglalkozott és az illegális bevándorlás több művének is témája volt.

"Nem akarom megváltoztatni a világot, de a világ éppen kettétörik és ezt tudomásul kell venni" - mondta 2003-ban egy kurd fiatal angliai bolyongásairól szóló, Inguélézi című filmje bemutatójakor. 

A három évvel ezelőtt bemutatott utolsó filmjében - Mon ame par toi guérie (A lelkem általad gyógyul) - a francia mozi szerinte perverz finanszírozási rendszere ellen emelt szót: elítélte a televízió meghatározó szerepét a "diktatórikus" filmfinanszírozásban.

Adele a Brit Awards győztese - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.02.25. 22:01

Adele-t ünnepelték szerda este Londonban a brit zenei díjak átadásán: négy trófeát vitt el a gálán, köztük az év hazai énekesnője és a legjobb brit album elismerését. 

"Nem rossz egy tottenhami lánytól" - mondta az Észak-Londonban született énekesnő a 36. alkalommal megrendezett Brit Awards ceremónián. Adele végül a legjobb brit énekesnő és a legsikeresebb előadó díja mellett a világszerte sok millió példányban elkelt 25 című albumáért és a lemez Hello című számáért is begyűjtött egy-egy díjat.

A Brit Lemezakadémia O2 arénában megrendezett díjátadóján Adele mellett a Coldplay, Justin Bieber, Drake és Rihanna is színpadra lépett. James Bay dalszerző-énekes a legjobb brit férfi előadó díját kapta, Justin Bieber a legjobb nemzetközi sztár elismerését vehette át. 

A gálán Björknek a legjobb nemzetközi énekesnő díját adták át, az új felfedezettek közül a Catfish and the Bottlemen győzött. A legjobb nemzetközi együttes díjával a Tame Impalát jutalmazták. A One Direction a legjobb klip mezőnyben kerekedett felül a Drag Me Down című számával. A Coldplay a legjobb brit együttes díjával távozott. 

A ceremónián a közelmúltban elhunyt David Bowie-ról is megemlékeztek, a zenész posztumusz a brit ikon díjat kapta, amelyet a színész Gary Oldman vett át a képviseletében.

A díjátadóról bővebben itt olvashat!