Taxisok tüntettek Kijevben az Uber miatt

Ukrán taxisok tüntettek csütörtökön a kijevi főpolgármesteri hivatal épülete előtt az Uber közösségi utazásmegosztó szolgáltatás bevezetése miatt.

Vasziljo Popik, az ukrán taxisok szakszervezetének vezetője elmondta: nem az Uber-szolgáltatás megtiltását akarják elérni, hanem azt szeretnék, hogy az a személyfuvarozás törvényes keretein belül működjön, a jogszabályok a piac minden résztvevőjére egyformán vonatkozzanak. A taxisok azért demonstrálnak, hogy egyenlő és versenyképes munka- és piacfeltételek legyenek a különböző típusú személyfuvarozók számára - hangsúlyozta. 

Hivatalos adat nincs arról, hány taxis vett részt a tüntetésen. Ukrán sajtóforrások szerint mintegy százan gyalogosan, a Kijev főutcáján lévő hivatal előtti járdán tüntettek, több taxis eközben az épület körül autóval körözött és dudált. 

A demonstráció közben valakik autógumikat gyújtottak fel a hivatalnál, az azonban egyelőre nem ismert, hogy ehhez a taxisoknak köze volt-e. Az égő, füstölő gumikat a kiérkező tűzoltók hamar eloltották.

Szerző

Menekültügyi reformcsomagot fogadott el a Bundestag

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtökön nagy többséggel elfogadta a kormány újabb menekültügyi reformcsomagját.

A Bundestag 429 igen szavazattal, 147 nem szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a többnyire szigorításokból álló csomagot, amelynek legfőbb eleme, hogy gyorsított eljárással döntenek a biztonságos országokból származó, a hatóságokkal nem együttműködő, beutazási tilalommal sújtott vagy a menekültstátus megszerzésével nem először próbálkozó menedékkérőkről.

Esetükben a menedékjogi kérelmet egy hét alatt kell elbírálni, a döntés elleni jogorvoslatra pedig legfeljebb további két hét áll rendelkezésre. A gyorsított eljárás alá vont kérelmezőket elkülönítve helyezik el. A különleges intézményekben elhelyezett kérelmezők nem hagyhatják el az adott járást, ha megszegik a szabályt, elveszítik jogosultságukat a menekültügyi juttatásokra.

A csomag másik fő eleme, hogy két évre felfüggesztik az úgynevezett oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát. Ilyen jogállást azok kapnak, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert ott súlyos sérelem érheti őket.

A menedékkérők juttatásait havi szinten 10 euróval csökkentik, ezzel bevonva őket az integrációs tanfolyamok finanszírozásába. Megszigorítják a hazatoloncolásra vonatkozó szabályokat is, egészségügyi okokból csak azok a halálos, vagy súlyos betegségben szenvedő elutasított menedékkérők kerülhetik el a toloncolási határozat végrehajtását, akiknek állapota a kitoloncolás következtében előre látható módon tovább romlana.

A tartományi hatáskörbe tartozó kitoloncolási eljárások felgyorsítása céljából a szövetségi kormány felállít egy koordinációs központot, amely a hazaszállítandó menedékkérők úti okmányainak beszerzésével foglalkozik. A kormány ezzel igyekszik felszámolni azt a széles körben elterjedt gyakorlatot, hogy az ország elhagyására kötelezett emberek okmányaik szándékos elvesztésével vagy megsemmisítésével próbálják elkerülni a hazatoloncolást.

Egy másik módosítással szigorították a bűnözés útjára lépő külföldi állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályokat. Az indoklás szerint erre a hatóságok szerint többnyire észak-afrikai férfiak által szilveszterkor elkövetett szexuális támadások és rablások miatt van szükség.

A két törvényt a tartományokat képviselő Bundesratnak is napirendre kell vennie, de szavaznia nem kell. A felsőház ugyan feltartóztathatja a csomagot azzal, hogy a két kamara között egyeztető bizottság elé utalja azt, de nincs arra utaló jel, hogy ilyen szándéka lenne. A menekültválság elmélyülése óta kidolgozott második reformcsomag így várhatóan márciusban életbe lép.

A kormány a szilveszteri szexuális támadások és rablások miatt azt is kezdeményezi, hogy sorolják át a biztonságos származási országok közé Algériát, Marokkót és Tunéziát. Ehhez az ellenzék támogatására szorul, mert a Bundesratnak ebben az ügyben szavaznia is kell, és a testületben a kormánypártok nincsenek többségben. A reformnak ezt az elemét várhatóan majd csak a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt - tartandó helyi törvényhozási választás után terjesztik a törvényhozás elé.

A Bundestagban a csütörtöki szavazás előtti vitában a kormánypártok - a jobboldali CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - képviselői kiemelték a tavaly ősszel elfogadott első menekültügyi csomag eredményeit, és az újabb szigorítások mellett érveltek. Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek szónokai úgy vélték, a kormány javaslatai embertelenek és méltatlanok Németországhoz. A családegyesítés korlátozásáról kiemelték, hogy annak hatására gyerekek és nők nagy számban indulhatnak el a Németországba vezető életveszélyes úton.

Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője azt mondta, szerinte a javaslatok egy "pánikba esett kormány zűrzavaráról" tanúskodnak. Ulla Jelpke, a Baloldal vezérszónoka hangsúlyozta: a kormánynak csak az a fontos, hogy minél hamarabb kitoloncolhassa azokat, akiktől meg akar szabadulni, és ez "elviselhetetlen és undorító".

Szerző
Frissítve: 2016.02.25. 14:59

Túlélhetik - Segélycsomagok repülőről Szíriába

Szó szerint az életben maradás esélyét jelenti a hetek óta ostromlott szíriai, Deir al-Zour lakosai számára, hogy tegnap sikerült légi úton segélyszállítmányokat eljuttatni a városba. A mintegy 200 ezres települést jó ideje szorongatják az Irak és Szíria kiterjedt területeit ellenőrzése alatt tartó, kegyetlen terrormódszereiről hírhedtté vált Iszlám Állam (IS) egységei, ám most az ENSZ végre repülőről le tudott dobni jelentősebb utánpótlást a település kormányerők kezén levő részén – számolt be a Reuters hírügynökség.

A ledobott élelmiszer mennyiségét 21 tonnára becsülik – közölte a Biztonsági Tanácsnak adott jelentésében Stephen O’Brian, a világszervezet segélyügyi vezetője. A Vörös Félhold (a Vöröskereszt arab régiókban működő partnerszervezete) tájékoztatása szerint a segélyküldemények célba értek – tette hozzá a diplomata. Ám a siker nem sokat változtat a sanyarú összképen: csupán Deir al-Zour tágabb környékén félmillió, a harcok miatt két tűz közé szorult civil ellátását kellene megszervezni, úgy, hogy a segélyszállítmányok a harci cselekmények és a blokádok miatt ritkán jutnak el rendeltetési helyükre.

Szerző
Témák
Szíria