Előfizetés

Váratlan döntés - Választásokat rendeznek Szíriában

Publikálás dátuma
2016.02.23. 10:43
Fotó: Paul Watson/Getty Images
Bassár el-Aszad szíriai elnök váratlanul április 13-ra íratott ki parlamenti választást országában – közölte a Sana hírügynökség. 

Ezt tartalmazta a szíriai államfőnek az a dekrétuma, amelyet hétfőn este tett közzé. A dokumentumban arról is szót ejt, hogy az egyes tartományok hogyan képviseltethetik magukat a következő törvényhozásban. Nem sokkal a bejelentést megelőzően Washington és Moszkva arról állapodott meg, hogy szombattól az országban tűzszünet lép életbe. A konfliktusban részt vevő feleknek damaszkuszi idő szerint pénteken délig kell nyilatkozniuk arról, csatlakoznak-e a fegyvernyugváshoz.

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő esti telefonbeszélgetésük során tárgyaltak a szíriai válság megoldásáról. Az orosz elnök televíziós beszédében úgy foglalt állást, hogy a megállapodással radikálisan új helyzet állhat elő a közel-keleti országban. Az ügy kapcsán forródrót jöhet létre a két ország között, fontos ugyanis, hogy a két állam hatékonyan felügyelje a fegyverszünet megtartását. Josh Earnest fehérházi szóvivő elismerte ugyanakkor, hogy nehéz lesz átültetni a gyakorlatba a megegyezést.

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció elnöke, Haled Hidzsa az al-Arabija televíziónak elmondta, hogy a fegyverszünet eredetileg két hétig maradna érvényben, feltéve persze, hogy ezt az egyes felek megszavazzák. A gyakorlati megvalósítást nehezíti, hogy a szélsőséges iszlamisták ellen folytatódgatnak a tárgyalások, így szerinte polgári személyek, illetve a Szabad Szíriai Hadsereg tagjai továbbra is támadások célpontja lehet.

Szkeptikusan nyilatkozott a fegyvernyugvás esélyeiről Bassár al-Zubi, a Szabad Szíriai Hadsereg részéről. Szerinte Oroszország és a kormányerők további támadásokat intéznek az ellenzékkel szemben. Ez esetben azonnal vége a tűzszünetnek.

Staffan de Mistura, a világszervezet különmegbízottja ezzel szemben derűlátásának adott hangot. Szerinte ezzel lehetőség nyílik arra, hogy hamarosan a politikai tárgyalásokat is folytassák – fejtette ki a Reutersnek. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy vélte, elérhető közelségbe került a harci cselekmények beszüntetése, egyelőre azonban nem értek célhoz.


Elvették az ESMTK csapatbajnoki címét - Nyomozás indul

Fegyelmi vétség miatt megfosztotta csapatbajnoki címétől az ESMTK-t a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ), amelynek döntése alapján a Csepel lett az aranyérmes.

Novemberben óriási csatában az ESMTK nyerte a csapatbajnokságot a Csepel és a Vasas előtt, ám később óvás miatt a pesterzsébetiek és a csepeliek külföldi versenyzőinek engedélyét is vizsgálta a szövetség. Az MBSZ tájékoztatása szerint az elnökség hétfői ülésén helyben hagyták a korábban, első fokon hozott döntést, amelynek értelmében az ESMTK a pontlevonás miatt elveszítette aranyérmét. Az új bajnok a Csepel, a második az ESMTK, a harmadik pedig - változatlanul - a Vasas.

Az elnökség mindkét klub esetében megállapította a fegyelmi vétséget bizonyos versenyzők engedélye kapcsán. A testület álláspontja szerint a Csepel jóhiszeműen járt el, mert az engedélyek valósak, az ESMTK birkózóinak papírjai viszont hamisak, ezért esett más elbírálás alá a két klub.

A szövetség elnöksége a jóhiszeműséget és a tevőlegességet nem vizsgálta az ESMTK részéről, mivel ez nem tiszte a hamis papírok kapcsán, viszont bejelentési kötelezettségének megfelelően a nyomozó hatóságokhoz fordul. Az esetleges nyomozás után akár további szankciók szabhatók majd ki.

A csend varázsa ott a Téren

Elmentem, ott voltam a Téren. Elmentem, mert kíváncsi voltam. Kíváncsi voltam arra, hogy lesz-e az a bizonyos „kritikus tömeg”. Ami akkor kritikus, ha ereje van. Ha változást képes létrehozni. Lett! Ott voltam, és élveztem azt, hogy nem vagyok egyedül. Nem vagyok, sőt, nem vagyunk egyedül abban az igyekezetünkben, hogy javuljon, ami rossz. Hogy változzon, aminek változnia kell. Mert, ha nem változik nagy lesz a baj. Ami már most is elég nagy. Élveztem azt is, hogy nem félek. Azt is, hogy mások sem félnek. Azt, hogy az a bizonyos „fortélyos félelem” nem tudott tanyát verni közöttünk. Élveztem azt is. hogy mindenfelől mosolyokat látok. Mosolyogtak a miskolciakra, akik elindították azt, amire már régóta nagy szüksége volt annak a civil társadalomnak, amely eleddig tűrt és remélt. Tűrte, hogy hátán a hatalom kancsukája táncoljon, és remélte, hogy a józan ész egyszer győzedelmeskedik. Ott, és akkor lett vége ennek a türelemnek, az esernyős tízezrek mondták ki puszta megjelenésükkel azon a pocsék, esős délelőttön, hogy „eddig és ne tovább”! Nem hangorkánnal mondták ki, bár az is volt. Az akarat, az igazi emberi, civil akarat megnyilvánulása nem volt hangos. Az igazi társadalomformáló erőt és civil akaratot az a csend teremtette meg, ami eluralta a teret abban az utolsó öt percben. Ennek a csendnek ereje volt. Ráébresztette a rettegőket arra, hogy erősek, ha nincsenek egyedül. Ott álltam a kopogó eső alatt, és élveztem azt a hatalmas és erős csendet, amit régóta hiányoltam. Azt a kimondatlan és kimondhatatlan erőt, ami ebben a csöndben megmutatkozott, és mindannyiunknak erőt adott. Ott, a Téren ennek a csendnek varázsa is volt. Ez volt az, ami reményt adott, hogy élhetek még egyszer olyan országban, ahol a Jog uralkodik, és nem szolgál, sőt kiszolgál. Ahol a Törvényt tisztelik, és nem értelmezik, sőt nem szabják méretre. Ahol az Erkölcstelenséget nem bújtatják a Jogszerűség háta mögé, és ahol „fortélyos félelem” nem igazgat. Ez a csend adott ebben a reménységemben erőt. Ott a Téren.