Előfizetés

Habony Árpád minőségi tanácsai

Van olyan kérdés, amiben hallgatok Habony Árpádra, más kérdésekben nem - közölte Kósa Lajos tegnap egy újságírói kérdésre válaszolva.

A visszakérdezésre, hogy például milyen kérdésben hallgat rá, a Fidesz frakcióvezetője némi gondolkodás után azt mondta: "Árpád azt mondja, hogy a pusztán provokatív újságírói kérdésekre nem kell válaszolni." Kósa viszont nem ért vele egyet, szerinte, már csak udvariasságból is, de válaszolni kell minden kérdésre. Kósa arra, hogy mégis milyen minőségben kapott tanácsokat Habonytól, úgy felelt: minőségi tanácsokat. "Aki nem fogyatékos, az tudja, hogy a mi politikai közösségünk Habony Árpádot ismeri" - ezt már Tarlós István jelentette ki szintén tegnap az ATV-ben. A főpolgármester szerint a Habony-történet kezd szappanoperává válni, ő azonban nem fogja azt mondani, hogy nem ismeri a miniszterelnöki főtanácsadót, hiszen már a 2006-os kampányban is beszélgetett vele.

Tartsanak helyszíni szemlét! - Váradi András halála

Most is azt várjuk, hogy vizsgálják ki a baleset körülményeit, tartsanak helyszíni szemlét, hiszen ezeket nem lehet "megúszni" - mondta a Népszavának Magyar György.

A Váradi András rokonait képviselő ügyvéd javaslatára a bíróság bekéri Moharos Ferenc közlekedési priuszát, idő közben ugyanis kiderült: az elmúlt két évben gyorshajtásért és záróvonal-átlépésért is megbüntették a 85 éves férfit, aki 2014 őszén, közvetlenül az önkormányzati választások előtti éjjel elgázolta az alcsútdobozi juhászt, aki akkor az Együtt-PM polgármesterjelöltje volt. A Magyar Nemzet beszámolója szerint mindez a bicskei bíróságon derült ki, ahol a gázolás ügyében indított per tárgyalása volt múlt kedden. A vádlott nem akart vallomást tenni, a korábbi büntetéseket ugyanakkor elismerte.

A juhász 2014 októberében választási plakátjai ragasztásából hazafelé tartott, de autójáról leesett a létra, ő megállt, visszament érte, ekkor gázolta el az idős férfi. A pert, - amely áprilisban folytatódik - a juhász hozzátartozói indították, szerintük a rendőrség nem vizsgálta ki érdemben a gázolás körülményeit, és megszüntették az eljárást a gázoló ellen. Az ügyben nagy jelentőségű létrát is megvizsgálják a következő tárgyaláson, hiszen az a baleset során nem sérült meg és a rendőrök nem foglalták le. A bíró ennek az indítványnak is helyt adott - közölte Magyar György, aki kijelentette: szeretnék, hogy ha megnyugtató módon zárulna le a büntető eljárás.

Olajat önt a kórházi tűzre az államtitkár

Publikálás dátuma
2016.02.23. 06:05
Népszava fotó
Az egészségügyi államtitkár a propagandaminisztériumtól kapott mondókát ismételgeti ahelyett, hogy körülnézne: hány háziorvos, radiológus vagy kórboncnok hiányzik az egészségügyből - mondta lapunknak Kökény Mihály, miután Ónodi-Szűcs Zoltán a Napi.hu-nak úgy nyilatkozott, szerinte "nem állunk rosszul" orvossal, csak nem mindenki azt csinálja, ami a dolga lenne.

Vele ellentétben a korábbi egészségügyi miniszter úgy látja, az Orbán-kormány nem törekszik arra, hogy feloldja a feszültségeket, és például tárgyaljon a Magyar Rezidens Szövetséggel, sőt, egy efféle nyilatkozat csak olaj lehet a tűzre. Hozzátette: szomorú, hogy Ónodi-Szűcs ennyire nem számol a valósággal, és ennyire nem érdeklik az egészségügy betegségei.

Egyébként az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány csak annak fejében juttatna plusz 10 milliárd forintot a háziorvosoknak, ha azok 2,5-3 éven belül mindenkit átszűrnének, illetve esetlegesen növelnék a heti 15 órás rendelési időt. Kökény úgy látja ez egy igen durva zsarolás a kabinet részéről: "ezt a pénzt egyébként már januárban oda kellett volna adni. 10 milliárd forintból nagyjából 7-8 százalékkal növekednének az egy praxisra jutó havi juttatások. Ennek fejében még szűrővizsgálatot és plusz órákat kérni felháborító és méltatlan" - fogalmazott a volt miniszer. Felidézte, Zombor Gábor annak idején nem ilyen javaslatot tett, és az Országgyűlés sem ilyen feltételekkel fogadta el a 10 milliárdos plusz juttatást a költségvetésben.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ) szerint sem állunk olyan jól orvosügyileg, mint ahogyan azt az államtitkár gondolja. Dénes Tamás elnök a Mediaworks megyei lapjainak kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy "nemzeti konzultációjuk" nyomán az egészség nemzeti ügy legyen. "Már jó ideje mondjuk, kevés az orvos, kevés az ápoló, és ilyen feltételek mellett nem garantálható a betegellátás biztonsága" - vélekedett, hozzátéve, a GDP két százalékával, mintegy 650 milliárd forinttal kell növelni az egészségügyre fordított kiadásokat, hamarosan elkezdik a aláírásgyűjtéseket is az ügyben. Emellett a munkabeszüntetés lehetőségét is vizsgálják, bár ezt a jogszabályok igencsak korlátozzák, így Dénes szerint lassan azért kell sztrájkolniuk az érdekképviseleteknek, hogy sztrájkolhassanak. Hozzátette, aki teheti, ne vállaljon plusz műszakokat, mert így kiderülne, hogy mennyire sérülékeny a mostani rendszer.

A RESZASZ-hoz hasonló véleményen van a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária is, aki az Inforádióban azt mondta, addig nincs miről tárgyalni a kormánnyal, ameddig nem tesznek pénzt a egészségügyi rendszerbe. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adatai szerint ugyanis nemcsak az orvosokból van óriási hiány, de a kórházakban még megmaradt nővérek is havi 220-240 munkaórát dolgoznak. Sándor Mária szerint emiatt a tarthatatlan helyzet miatt újabban már nem csak a fiatalok, hanem a 40-50 éves, vagy nyugdíj előtt álló ápolók is inkább a külföldi munkavégzés mellett döntenek.