Előfizetés

Putyin Obamával tárgyal

Bár vasárnap véres merényletek rázta meg Szíriát, amelyekben 140-nél is többen vesztették életüket, az amerikai kormány azt reméli, megvalósítható a tűzszünet az országban. Erről már „ideiglenes egyezségre” jutott vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, a következő napokban azonban Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is a fegyvernyugvás lehetőségeiről folytatnak megbeszéléseket.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter úgy vélte, most a régió államain lenne  a sor, gyakoroljanak nyomást Damaszkuszra a fegyverszünet véghez vételére, s használják ki az adódó lehetőséget. Az Egyesült Államok, Oroszország, illetve több regionális állam már másfél hete, a müncheni biztonságpolitikai konferencián megegyezésre jutottak a fegyvernyugvásról, amelynk múlt hét péntekjén kellett volna életbe lépnie. Ehelyett azonban még véresebb terrorakciókra került sor országszerte.

Csökkent a fegyverkereskedelem Európában

Világszerte emelkedett a fegyverexport az elmúlt években. 20111-2015 között 14 százalékkal több fegyvert adtak el a világban, mint a 2006-2010 közötti időszakban – közölte jelentésében a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI). Az öt legnagyobb exportőr ország tekintetében nincs változás, ezek továbbra is a következőek: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Németország. Ehhez az öt államhoz az eltelt öt év alatt a világ összes fegyverexportjának 74 százaléka fűződött. Közülük is kiemelkedik az Egyesült Államok, amely egymaga a kivitel 33 százalékáért felelős, ez hat százalékos emelkedés a 2006-2010-es időszakhoz képest. A legjelentősebb importőr államok közé Szaúd-Arábia, az Arab Emírségek, valamint Törökország tartozik.

Különösen a szaúdiak váltak a különféle fegyverek legfőbb felvevő piacává. Az eltelt öt évben a fegyverimport 275 százalékkal emelkedett. A SIPRI arra számít, hogy ez a folyamat nem áll meg részint azért, mert az ország beavatkozott Jemenben a síita huszi lázadókkal szemben. Másrészt Rijád a nagy térségbeli riválist, Teheránt is sakkban akarja tartani. Egyetlen állam importált több fegyvert Szaúd-Arábiánál: Indiáról van szó. Kína a harmadik helyen áll, a világ legnépesebb állama csökkentette fegyverimportját, hiszen ezt egyre inkább maga állítja elő, s az országban a GDP gyarapodással nagyobb mértékben emelik a katonai kiadásokat, az ország 88 százalékkal emelte fegyverexportjának mértékét. Irak viszont nagymértékben növelte a behozatalt.

Vietnam is jelentősen emelte a behozatalt, méghozzá 699 százalékkal. Az ázsiai ország ezzel az importőrök közül a 43-ról a 8. helyre ugrott előre. Vietnam a fegyverek 93 százalékát Oroszországtól vásárolta.

Európában kisebb a fegyverkereskedelem mértéke a korábbinál. Franciaország kivitele tíz százalékkal csökkent, Németországé pedig 51 százalékkal. A behozatal is kisebb, a kontinensen összességében 41 százalékkal, ami egyebek mellett az Európai Unió, különösképpen Görögország és Spanyolország rosszabb gazdasági helyzetére vezethető vissza – vélik a stockholmi székhelyű SIPRI szakértői. A görög és a lengyel import 77, illetve 65 százalékkal esett vissza.

Pólya Krisztinát választották Majs polgármesterének

Publikálás dátuma
2016.02.22. 09:23
Illusztráció. Fotó: Tóth Gergő
Pólya Krisztina független jelöltet választották polgármesternek a Baranya megyei Majson vasárnap tartott időközi választáson - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Iloskityné Pantyata Ágnes jegyző tájékoztatása szerint a vasárnapi voksoláson a 801 választásra jogosult közül 476-an adták le szavazatukat, ebből hét volt érvénytelen.

A településvezetői tisztségért induló Pólya Krisztinára (független) 238 szavazatot adtak le, Vicsik Szabolcsra (független) 231-et, Csillag Ferenc (független) szombaton visszalépett a polgármester-jelöltségtől - ismertette a jegyző.

A település képviselő-testületi helyeire hat független jelöltet választottak meg.

Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni a településen, mert a képviselő-testület tavaly októberben feloszlatta magát.