Vajna mégis ott lesz az Oscar-gálán

A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes és Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos képviseli a Magyar Nemzeti Filmalapot az idei Oscar-díj gálán február 28-án, Los Angelesben; a kormánybiztos több új hollywoodi film producerével is tárgyal lehetséges magyarországi forgatásokról.

Havas Ágnes és Andrew G. Vajna több, az Oscar-díjhoz kapcsolódó eseményen is részt vesz Los Angelesben, többek között Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete által, a Saul fia Oscar-jelölésének tiszteletére rendezett fogadásán február 25-én - olvasható a közleményben. A dokumentum kitér arra is, hogy a Saul fia stábjával együtt Havas Ágnes és Andrew G. Vajna ott lesz a Magyarok Hollywoodban elnevezésű rendezvényen is február 27-én. Az eseményen többek közt részt vesz Michael Barker és Tom Bernard, a Sony Pictures Classics alapítói, Gene Simmons, a Kiss együttes énekese, felesége, Shannon Tweed Simmons színész és modell, Tim Dekay színész, producer, Csupó Gábor animációs rendező, producer, Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró és Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete.
A közlemény emlékeztet: a Saul fia a Filmalap eddigi legsikeresebb filmje, az idei Oscar-gála pedig magyar filmtörténeti esemény is. 1965 óta kilenc alkalommal jelöltek magyar alkotást a díjra, közülük egyedüliként Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a rangos elismerést.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának amerikai reklámkampányát 75 ezer dollárral (mintegy 20 millió forint) támogatja a Filmalap, valamint hozzájárul a díjátadóra érkező stábtagok utazási és részvételi költségeihez. A Filmalap emellett közös Oscar-díjátadó nézést szervez Budapesten a Saul fia itthon maradó alkotói, stábtagjai és az érdeklődő filmes kollégák számára.

A közlemény kitér arra is, hogy a Saul fia operatőre, Erdély Mátyás kapta az Amerikai Operatőrök Szövetségének Spotlight kategóriájának díját, megosztva Adam Arkapaw-val, aki a Macbeth című 2015-ös filmet fényképezte. Emellett Zányi Tamást, a Saul fia hangmérnökét jelölték a mozifilmek hangvágóit elismerő 63. Golden Reel (Arany tekercs) díjra, ezt február 27-én adják át.

Nemes Jeles László alkotása az Amerikai Filmakadémia díja mellett a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards esélyese is a legjobb külföldi film kategóriájában, az elismerést február 27-én, egy nappal az Oscar-gála előtt adják át - áll a közleményben.

Szerző

Lázár: nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt

Publikálás dátuma
2016.02.18. 14:36
MTI Fotó: Illyés Tibor
A héten immár negyvenedik alkalommal hallgathatjuk meg Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóját az épp aktuális eseményekkel kapcsolatban. Ahogy a kancelláriaminiszter előre jelezte, a mai Kormányinfón szóba került Orbán moszkvai látogatása, de az újságírók a pedagógustüntetésről, valamint a Habony-esküvő körüli botrányról is kérdezhették a politikust, miután a "tanácsadó" ingyen tarthatta a lagziját a Szépművészeti Múzeumban. A kancelláriaminiszternek amúgy ez alkalommal is sikerült "beszólnia" a tanároknak, vérig sértve azokat a sokakat, akik valóban hivatásnak tekintik a kiművelt emberfő projektet.  Nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt - találta mondani a gyors gondolkodású- és beszédű miniszter. 

A sztrájk és a tüntetés fontos eszköz - mondta -  de szerinte a megoldás a tárgyalóasztalnál születik meg, miután a pedagógusok "nyitott kapukat döngetnek."  Azt is elismerte, hogy a Klik nem hibátlan szervezet, ám  az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, ez nem lehet vita tárgya. Olyannyira nem probléma nélküli a Klik működése, hogy központ 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt - derült ki a tájékoztatón.  

A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni - keménykedett Lázár, ez utóbbitól atyailag óva intve a szakszervezeteket. Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, ha a tankönyvlobbi pedagógusok keresztül nyilvánul meg.

Orbán-Putyin találkozó

A miniszter Orbán moszkvai látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: örömmel nyugtázták Putyin megerősítését a Paksi erőmű fejlesztésével kapcsolatban, szerinte az Oroszországgal való együttműködésére Európának is szüksége van. Fontosnak tartja, hogy az Unió versenyképességének növelése nehezen képzelhető el Oroszország nélkül, ezért lett volna fontos a Déli áramlat, és erre kell az Északi Áramlat is. Lázár szerint előrelépés történt az orosz-magyar kapcsolatokban. Majd gyakorlatilag megismételte Orbán Viktor tegnap elmondott szavait, miszerint Oroszország maradéktalanul teljesíti a paksi bővítésben vállalt kötelezettségeit, hasonlóan Magyarországhoz. Hamarosan elindul a beruházás tendereztetése is - mondta Lázár. 2019 végéig Magyarország földgázellátása teljes mértékben biztosított - mondta a miniszter, aki szerint európai kérdésekről is szó esett, Oroszország pedig élénken érdeklődött a menekültügyi kérdésekről. 

Merkel és a V4-ek

Lázár szerint mesterséges szembeállítás zajlik, amikor a V4-ek álláspontját szembeállítják Merkel véleményével. Elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültügy rendezésében - tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője szerint, ha nem sikerül stabilizálni az érintett államokban a helyzetet, akkor nem lehet megállítani a menekültáradatot. 

Helikopterek, Paks

Az Oroszországgal szembeni szankciók annak lehetőségét nem zárják ki, hogy a magyar hadrendbe tartozó orosz technológia állagmegóvása megtörténjen - örvendeztetett meg a jó hírrel a miniszter újságírói kérdésre válaszolva.  Lázár János elmondta, a szankciók hatályban vannak Oroszországgal szemben, de Magyarország szerint azokat nem lehet automatikusan meghosszabbítani, meg kell vizsgálni, adva vannak-e a fenntartásuk feltételei. A miniszter közölte, a szankciók kizárják a katonai együttműködést, de nem tart kizártnak egy állagmegőrzéssel kapcsolatos megállapodást. Ez nem jelenti új eszközök beszerzését - jegyezte meg. Egy másik kérdésre beszélt arról is, hogy már idén is lehívhatnak egy részletet a paksi atomerőmű bővítésére fordítható orosz hitelkeretből.

No, és akkor Habonyról...

A miniszter azt sajnos nem tudja, hogy az a bizonyos Baán-Habony esküvő megtörtént-e, mondván, nem foglalkozik mások magánjellegű ügyeivel. Mindazonáltal a Szépművészeti Múzeum körüli történések nyugtalanítják, és bár Baán Lászlót - akit megkerülhetetlennek tart a kultúra területén - nagyra becsüli, tévedésnek gondolja, ha a múzeum főigazgatója a fejesekkel való szoros kapcsolattartásban véli a nemzeti jövőjének kulcsát. A képkölcsönzést rendeletek szabályozzák, Baánnak pedig nincs szüksége protekcióra - summázta volna, ha az újságírók nem tettek volna fel újabb és újabb kérdéseket Habony-ügyben, ám ezekre Lázár János a fentieken kívül semmi újabbat nem mondott. Arra a konkrét kérdésre azonban, hogy kap-e fizetést, pénzt Habony Árpád a  kormánytól, kategorikus nemmel válaszolt. 

(Origo: Hiller Istvánnak 2007-ben nem volt tudomása arról, hogy Habony Árpád egyáltalán esküvői partit tarthatott a patinás múzeumfalak között, ráadásul ezt bérleti költségek nélkül tehette.  Az akkori oktatási és kulturális miniszter a portálnak elmondta: ha tudott volna róla, eltiltotta volna Baán Lászlót, a múzeum igazgatóját attól, hogy ingyen adja ki magánszemélyeknek a közintézményt. Hiller István azt állítja, hogy 2007-ben még nem is hallotta Habony Árpád nevét.)

Szerző

Habony-esküvő - Feljelentik a Szépművészeti főigazgatóját

Publikálás dátuma
2016.02.18. 14:21
Baán László. FOTÓ: Népszava
A Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést tesz Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója ellen, mert Habony Árpád esküvőjét ingyen tarthatták az épületben - közölte csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

Kerék-Bárczy Szabolcs hozzátette, írásbeli kérdéssel fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, mert kíváncsiak arra, mely fideszes "fontos emberek fontosabbak a magyarok többségénél", és kik kapták még meg ingyen a Szépművészeti Múzeumot vagy bármely másik középületet. A DK által képviselt Sokak Magyarországa csírájában fogja eltörölni azt a gyakorlatot, amelyik a hatalmaskodó kevesek kiváltságait a többség érdekei fölé helyezi - jelentette ki.

Szerző