Bajban a Class FM Sebestyén Balázsék miatt?

Publikálás dátuma
2016.02.18. 10:48

A Médiatanács hatósági eljárást indít a Class FM Morning Show-jának december 30-i és január 4-i adása miatt - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán.

Az NMHH szerint a műsorszámokat a 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint tette közzé a Class FM. "A kifogásolható műsorrészek nem a korosztály számára feldolgozható módon használt humorral, kifigurázva és elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel ábrázolták" - írták az indoklásban.

A hatósági eljárásra, ezen belül többek között a tényállás tisztázására, illetve a jogkövetkezmények meghatározására a médiatörvény 40 nap ügyintézési határidőt szab meg, amely indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.

Hatósági eljárás a Civil Rádióval szemben is

Szintén hatósági eljárást indítanak a Civil Rádió egyik idén januári adáshetében tapasztalt jogsértések gyanújának tisztázására. A vizsgálatok szerint ugyanis úgy vélik: "a rádió vélhetően kevesebb szövegarányt, közszolgálati műsorszámot, magyar zenét és semmilyen hírműsort nem szolgáltatott szerződéses vállalásaihoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest".

Az NMHH egyúttal azt is közölte, hogy pontatlanság miatt a Magyar Katolikus Rádió Alapítványra bírságot szabott ki a médiatanács. Mint kifejtették: a sátoraljaújhelyi Szent István Rádió 90,6 és az egri központú Szent István Rádió 91,8 pontatlanul használták állandó megnevezéseiket, kevesebb helyi közéleti műsort, több ismétlést és kevesebb magyar zenét sugároztak a hatósági szerződéseikben vállaltaknál, és engedély nélkül kapcsolódtak egymással hálózatba. Emiatt a rádiókat üzemeltető Magyar Katolikus Rádió Alapítványra 170-170 ezer forint bírságot szabott ki a médiatanács.

Az NMHH közölte azt is, hogy az egyedüli jelentkezőként pályázó Magyar Múzsa Kft. nyerte el a Dömös 104,9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítási jogát Mária Rádió Berkenye állandó megnevezésű ajánlatával. Közölték: a médiatanács elfogadta a Balkány, Kiskunfélegyháza, Karcag és Tiszavasvári telephelyű, idén lejáró kisközösségi rádiós frekvenciák elvi hasznosítására irányuló pályázati felhívás tervezetét, amely hirdetményi úton a mediatanacs.hu oldalon csütörtöktől olvasható.

Szerző

Nem elemzik újra az olimpiai mintákat

A Nemzetközi Sílövőszövetség (IBU) – alelnökének keddi állításával ellentétben – nem fogja kérni a 2014-es szocsi téli olimpián levett minták újraelemzését az oroszországi doppingellenőrző laboratóriummal kapcsolatban felmerült vádak miatt.

Az IBU elnöke, Anders Besseberg tegnap cáfolta meg James Carrabre alelnök szavait. Besseberg azzal indokolta mindezt, hogy az olimpiai időszakban a tesztelések a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hatáskörébe tartoznak, így az újraelemzéseket nem az IBU-nak kell kérnie. "Carrabre arról beszélt, hogy ő mit szeretne, ám azt tudni kell, hogy az ötkarikás játékokon végzett vizsgálatok nem tartoznak a felelősségi körünkbe” – magyarázta Besseberg. Ugyanakkor hozzátette: ha Carrabre az IBU márciusi végrehajtó bizottsági ülésén javasolja, hogy a szövetség forduljon a NOB-hoz az ügyben, a tagok biztosan támogatják majd.

A szocsi olimpiával kapcsolatos aggályok azért erősödtek fel az utóbbi időben, mert a WADA múlt év végén közzétett jelentése szerint a szocsi laboratóriumba beszivárogtak az orosz biztonsági szervezetek, és a megfélemlítés légköre uralkodott. A WADA a jelentését a több mint egy éve kirobbant orosz – elsősorban atlétákat érintő – doppingbotránnyal kapcsolatban készítette el, és a szocsi labor mellett a moszkvait is bírálta, sőt utóbbinak el is vette az engedélyét. „Nem titok, hogy a pozitív esetek túlnyomó többsége a kelet-európai országok versenyzőit érinti, de nem csupán az orosz sportolókat” – emelte ki Besseberg.

Szerző

Budapest beadta a pályázati anyagot

Budapest a szerda éjféli határidő előtt, már kedden beadta a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó első pályázati anyagát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). A pályázati tender két részre bontható: az egyik a tervezett helyszínekről és létesítményekről, a másik az egyéb kötelezettségekről, többek között a szállásokról, az ország energiaellátásáról, a telekommunikációról, a politikai és kormányzati keretrendszerről szólt.

Az olimpiai pályázat vezetője, Fürjes Balázs hangsúlyozta, a NOB által elfogadott és a gazdaságos játékokat előnyben részesítő Agenda 2020 reformprogram elveinek megfelelően a budapesti pályázat nagymértékben támaszkodik a már meglévő, valamint az ideiglenes létesítmények használatára. A magyar főváros közigazgatási határain kívül Balatonudvariban, Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Székesfehérváron, Üllőn és Veszprémben alakítanának ki versenyhelyszíneket.

A NOB-nak küldött dokumentumból az is kiderül, hogy előzetesen 2024. július 19-i kezdéssel és augusztus 4-i befejezéssel tervez Budapest, a paralimpia pedig 2024. augusztus 21-től szeptember 1-ig lenne. A szálláshelyekről az olimpiai pályázat elnöke kiemelte, hogy ebben a pályázati anyagban még csak az elvi lehetőségeket és megoldásokat kell bemutatni a NOB-nak, ugyanakkor a következő, őszi szakaszra készülő dokumentumhoz már a szállásokra vonatkozó aláírt szerződéseket is csatolni kell. A Schmitt Pál elnök által vezetett védnöki testület a következő ülését június elején tartja meg.

Szerző
Frissítve: 2016.02.17. 22:00