Titokban fogadták el a szigorított tervezetet

A kormány korábbi ígéretével szemben még múlthét szerdán megtárgyalta a taxis személyszállításról szóló, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által benyújtott jogszabály-tervezetet. Így a másnapi Magyar Közlönyben már azt lehetett olvasni: az ellenőrzést végző hatósági személy az uberes sofőr engedélyét és járműve rendszámát a helyszínen elveheti. Ez a fajta büntetés a legsúlyosabb, így azt csak akkor végezhetik el, ha a sofőr taxis engedéllyel nem rendelkezik.

Az elfogadott jogszabály módosítás nemcsak a rendszámtábla elvételével fenyeget, hanem tetemes összegű bírság kiszabását is lehetővé teszi. A közlekedési felügyelőség ezzel kapcsolatban közölte: pénzbírság abban az esetben róható ki, ha az ellenőrök csak "kisebb" hiányosságokat fedeznek fel. Ilyen lehet szerintük, ha a személyszállításra használt jármű taxi igazolólapja hiányzik, vagy ha az autón, vagy az utastérben nem látható díjtáblázat. A bírság akár 600 ezer forintot is elérheti.

Megírtuk: az Uber nemrég megegyezett a közlekedési hatósággal abban, hogy sofőrjeiket egy külsős cég segíti majd abban, hogy a szabályoknak megfeleljenek, és a szükséges engedélyeket beszerezzék. Ennek értelmében minden sofőrnek pályaalkalmassági- és személy szállítási vizsgán kell részt vennie. A vizsgáztatások jelenleg is zajlanak, várhatóan két hónap alatt minden autós partner megszerzi az engedélyét. A Uber-helyzet megoldására a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) taxi ellenőrei korábban több vizsgálatot is indítottak. Tavaly augusztus óta húsz alkalommal végeztek Uber applikáción keresztül taxiszolgáltatásként megrendelt jármű- és gépkocsivezető-ellenőrzéseket. Rendre megállapították, hogy sem a járművek, de még a gépkocsivezetők sem felelnek meg a hatályban lévő szabályoknak.

Ellenőrzéseikről jegyzőkönyvet készítettek, amiben rögzítették bírságolási javaslataikat, majd a dokumentumot elküldték a Budapest Főváros Kormányhivatala Közlekedési Felügyelőségének. Az ilyen ügyekben ugyanis ekkor még csak ők járhattak el. A BKK ellenőrök azonban nem voltak könnyű helyzetben, az Uber nem egy esetben kijátszotta őket. Amikor a revizorok próbautazást végeztek, a gépkocsivezetők egyszerűen jelentették ezt a szolgáltatónak, mire a próbautazást regisztráló telefonszámon az applikáció nem ajánlott fel több autót. Így gyakorlatilag az ellenőrzéseket ellehetetlenítették.

Budapest az Uber oldalán áll

A fővárosi lakosság döntő többsége támogatja az Ubert egy frissen készült felmérés szerint. Az IPSOS kutatása alapján a budapestiek kétharmada egyetért azzal, hogy továbbra is szükség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás működésére a fővárosban. A lakosság háromnegyede úgy látja, hogy a jelenleg hatályos törvények módosítására van szükség annak érdekében, hogy megfeleljenek a közösségi gazdaság és az új digitális technológiák teremtette feltételeknek, és így lehetővé tegyék az innovatív szolgáltatások terjedését. Az Uber támogatottsága kiemelkedően magas a fiatalabb, 18-39 év közöttiek körében, de minden második ötven évnél idősebb válaszadó is egyetértett azzal, hogy továbbra is szükség van az Uber szolgáltatásaira Budapesten.Pánik uralkodik továbbra is Tiszavasváriban

Publikálás dátuma
2016.02.18. 06:12
A romák attól félnek, elvehetik tőlük gyermekeiket (képünk illusztráció) FOTÓ: NÉPSZAVA
Nem szűnik a riadalom a tiszavasvári romák körében, miután a jobbikos polgármester hét elején paktumot kötött Érpatak polgármesterének civil szervezetével. Eszerint a jövőben a Becsület Légiója Egyesület tartana rendet a településen, és beleszólhatnának a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésébe is. Gyerekjogi szakértő szerint a paktum nonszensz, a romáknak egyáltalán nincs mitől tartaniuk.

Továbbra is nagy a pánik Tiszavasváriban, miután a szabolcsi település képviselő testülete hét elején elfogadta Fülöp Erik Jobbikos polgármester előterjesztését, amelyben együttműködést szorgalmazott az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester vezette radikális Becsület Légiója Egyesülettel. Ennek értemében a szervezet rendfenntartói szerephez jutna a városban, és a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tételéért is ők felelnének. A paktum a helyi roma lakosokból komoly riadalmat váltott ki.

A képviselő testület döntése után Lakatos Tibor, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének (ÉKE) elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: a helyi cigányok szerint a városvezetés meg akarja őket félemlíteni. Attól tartanak, hogy a megállapodás lehetőséget ad majd a radikális nézeteket valló szervezetnek, hogy elvegyék tőlük gyermekeiket. Orosz az egyesület ellen felvetett vádakra válaszolva elmondta, hogy szervezetének csupán az uzsora, a drog és a lopások visszaszorítása az elsődleges céljai. Hogy légiója milyen módon lesz hatékonyabb, mint a helyi rendőrség, azt nem tudni.

Vizsgálatot követel az MSZP

A tiszavasvári döntéssel kapcsolatban Teleki László az MSZP országgyűlési képviselője közleményt adott ki. Szerinte a testületi döntéssel a Jobbik nem csak azt ismerte be, hogy az országos cukikampányt csak a szélsőjobboldalt elutasító mérsékelt választók megtévesztésére találták ki, hanem azt is, hogy képtelen a várost feszítő problémahalmaz kezelésére. Teleki ezért felszólította a Jobbikot, hogy fejezze be a város roma közösségének megfélemlítését, az önkormányzatok felügyeletéért felelős Belügyminisztériumtól pedig azt várja, hogy haladéktalanul folytasson le törvényességi vizsgálatot a Fülöp Erik által vezetett település ellen.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a testületi ülés után mindenesetre megpróbálta szóra bírni Fülöp Eriket. Arra kérték, fejtse ki véleményét a városban eluralkodott kétségbeesésről és annak előzményeiről is. Nem jártak sikerrel, csupán a polgármester titkárnőjét tudták utolérni, aki telefonon annyit közölt: a polgármester üzenete szerint az ügyben Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője nyilatkozik majd. A politikus szerdáig ígérte a választ. Ez tegnap lapzártánkig nem történt meg.

Kérdés, hogy egy köztudottan radikális civil szerveződésnek van-e joga beleszólni, vagy önmagától működtetni a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszert. - A tiszavasvári helyzet nonszensz, egyetlen civil szervezet sem nevezheti ki magát, hogy az ellátást saját belátása szerint működtesse. Csupán segítséget nyújthat abban, hogy a rendszerben részt vevő felek (pedagógusok, védőnők, orvosok, rendőrök) kommunikációja megfelelő legyen - mondta lapunk megkeresésére Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő. Vélekedése szerint a helyi lakosoknak így nincs mitől tartaniuk, a gyermekek családokból való kiemelésére az egyesületnek jogilag semmilyen lehetősége nincsen.

- A gyermekvédelmi rendszer működése több lépcsőből áll. Ha valamilyen probléma adódik, azt a gyermekvédelmi alapellátásban, valamint a jelzőrendszer tagjaként, bölcsődében, óvodában, iskolában dolgozó szakemberek jelezhetik a családsegítő szervezetek felé. Ők minden ilyen esetben ellenőrzést végeznek a gyerek családjánál. Ennek során eldöntik, hogy családsegítésre van-e szükség, vagy arra, hogy a gyereket azonnal kiemeljék a családból. Utóbbit öncélúan ők sem tehetik meg, az már a hatóság, jelen esetben a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály hatásköre.

Az ,,érpataki-modell"

Az ,,érpataki modell" a biztonságos és élhető település kialakításának elvrendszerét és módszertanát jelenti - áll a község honlapján lévő tájékoztatóban. Eszerint Érpatak vezetése maximálisan támogatja a helyi közélet megerősödését, az emberek egymás közti kommunikációját és az egymás iránti segítségnyújtását. Mindemellett a cigányságot gyakorlatilag elítéli, a hátrányos helyzetű csoportokat és a bűnözőket a modell szerint csak szigorral lehet megváltoztatni. A törvényszegő romákat "társadalomrombolóként" aposztrofálja, és keményen szankcionálja őket: például megvonja tőlük a szociális segélyek folyósítását, illetve közmunkához köti annak kifizetését.

A kiemelésre csak legvégső esetben kerül sor, mivel az ellátórendszerben tevékenykedők alapvetően a gyermek érdekeit figyelembe véve, a családdal együtt próbálják az adott helyzetet megoldani - magyarázta Gyurkó Szilvia. Hozzátette: a kiemelés ezen kívül azért sem történhet meg, mert a hatályos jogszabályok kimondják, hogy minden gyereknek joga van családban felnőni. Erről még 2014-ben született egy törvénymódosítás, amely értelmében minden 12 év alatti, a gyermekvédelmi szakellátásba újonnan bekerülő gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy az egyesület tagjainak ezt mindenképpen biztosítaniuk kellene - mutatott rá Gyurkó.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kuratóriumi elnöke nem szeretné minősíteni a tiszavasvári esetet, ugyanakkor azt kiemelte: a gyermekvédelmi törvény lehetővé teszi, hogy bárki jelzést adhasson a hatóságok felé, akik ezt követően megteszik a szükséges lépéseket. Papp Zsuzsanna lapunknak elmondta: nem tudja, hogy a szóban forgó egyesület mennyit foglalkozik gyermekvédelemmel, de a gyermekvédelmi szervezeteknél a családban való krízisintervenció az elsődleges szempont. - A cél a családok segítése, nem pedig a gyermekek kiemelése. A gyermekvédelem elsősorban erről az oldalról közelít, ha valóban a gyerekeken és szüleiken akarnak segíteni - mondta Papp Zsuzsanna. Hozzátette: a roma szülőkben eleve megvan a félelem, hogy elveszik tőlük gyermekeiket. Erre a félelemre rájátszani nem a gyerekek, a családok védelmét szolgálja. A félelemkeltés politikája nem a gyerekekkel foglalkozó szervezetek politikája.

Hivatalosan nem létezik a légió

Alighogy elkezdené tiszavasvári működését, máris problémákba ütközhet az Orosz Mihály Zoltán által vezetett Becsület Légiója civil szervezet. Az Átlátszó kiderítette: a szervezet 2012-es és 2013-as beszámolója alapján sem bevétele, sem kiadása nem volt, cégadminisztrációs kötelezettségeiknek pedig jelentős késéssel tettek eleget. A bejegyzett cég adószámát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért még 2012-ben felfüggesztette, majd törölte.Szerző

Pánik uralkodik továbbra is Tiszavasváriban

Publikálás dátuma
2016.02.18. 06:12
A romák attól félnek, elvehetik tőlük gyermekeiket (képünk illusztráció) FOTÓ: NÉPSZAVA
Nem szűnik a riadalom a tiszavasvári romák körében, miután a jobbikos polgármester hét elején paktumot kötött Érpatak polgármesterének civil szervezetével. Eszerint a jövőben a Becsület Légiója Egyesület tartana rendet a településen, és beleszólhatnának a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésébe is. Gyerekjogi szakértő szerint a paktum nonszensz, a romáknak egyáltalán nincs mitől tartaniuk.

Továbbra is nagy a pánik Tiszavasváriban, miután a szabolcsi település képviselő testülete hét elején elfogadta Fülöp Erik Jobbikos polgármester előterjesztését, amelyben együttműködést szorgalmazott az Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester vezette radikális Becsület Légiója Egyesülettel. Ennek értemében a szervezet rendfenntartói szerephez jutna a városban, és a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabbá tételéért is ők felelnének. A paktum a helyi roma lakosokból komoly riadalmat váltott ki.

A képviselő testület döntése után Lakatos Tibor, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének (ÉKE) elnöke rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: a helyi cigányok szerint a városvezetés meg akarja őket félemlíteni. Attól tartanak, hogy a megállapodás lehetőséget ad majd a radikális nézeteket valló szervezetnek, hogy elvegyék tőlük gyermekeiket. Orosz az egyesület ellen felvetett vádakra válaszolva elmondta, hogy szervezetének csupán az uzsora, a drog és a lopások visszaszorítása az elsődleges céljai. Hogy légiója milyen módon lesz hatékonyabb, mint a helyi rendőrség, azt nem tudni.

Vizsgálatot követel az MSZP

A tiszavasvári döntéssel kapcsolatban Teleki László az MSZP országgyűlési képviselője közleményt adott ki. Szerinte a testületi döntéssel a Jobbik nem csak azt ismerte be, hogy az országos cukikampányt csak a szélsőjobboldalt elutasító mérsékelt választók megtévesztésére találták ki, hanem azt is, hogy képtelen a várost feszítő problémahalmaz kezelésére. Teleki ezért felszólította a Jobbikot, hogy fejezze be a város roma közösségének megfélemlítését, az önkormányzatok felügyeletéért felelős Belügyminisztériumtól pedig azt várja, hogy haladéktalanul folytasson le törvényességi vizsgálatot a Fülöp Erik által vezetett település ellen.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a testületi ülés után mindenesetre megpróbálta szóra bírni Fülöp Eriket. Arra kérték, fejtse ki véleményét a városban eluralkodott kétségbeesésről és annak előzményeiről is. Nem jártak sikerrel, csupán a polgármester titkárnőjét tudták utolérni, aki telefonon annyit közölt: a polgármester üzenete szerint az ügyben Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője nyilatkozik majd. A politikus szerdáig ígérte a választ. Ez tegnap lapzártánkig nem történt meg.

Kérdés, hogy egy köztudottan radikális civil szerveződésnek van-e joga beleszólni, vagy önmagától működtetni a helyi gyermekvédelmi jelzőrendszert. - A tiszavasvári helyzet nonszensz, egyetlen civil szervezet sem nevezheti ki magát, hogy az ellátást saját belátása szerint működtesse. Csupán segítséget nyújthat abban, hogy a rendszerben részt vevő felek (pedagógusok, védőnők, orvosok, rendőrök) kommunikációja megfelelő legyen - mondta lapunk megkeresésére Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő. Vélekedése szerint a helyi lakosoknak így nincs mitől tartaniuk, a gyermekek családokból való kiemelésére az egyesületnek jogilag semmilyen lehetősége nincsen.

- A gyermekvédelmi rendszer működése több lépcsőből áll. Ha valamilyen probléma adódik, azt a gyermekvédelmi alapellátásban, valamint a jelzőrendszer tagjaként, bölcsődében, óvodában, iskolában dolgozó szakemberek jelezhetik a családsegítő szervezetek felé. Ők minden ilyen esetben ellenőrzést végeznek a gyerek családjánál. Ennek során eldöntik, hogy családsegítésre van-e szükség, vagy arra, hogy a gyereket azonnal kiemeljék a családból. Utóbbit öncélúan ők sem tehetik meg, az már a hatóság, jelen esetben a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály hatásköre.

Az ,,érpataki-modell"

Az ,,érpataki modell" a biztonságos és élhető település kialakításának elvrendszerét és módszertanát jelenti - áll a község honlapján lévő tájékoztatóban. Eszerint Érpatak vezetése maximálisan támogatja a helyi közélet megerősödését, az emberek egymás közti kommunikációját és az egymás iránti segítségnyújtását. Mindemellett a cigányságot gyakorlatilag elítéli, a hátrányos helyzetű csoportokat és a bűnözőket a modell szerint csak szigorral lehet megváltoztatni. A törvényszegő romákat "társadalomrombolóként" aposztrofálja, és keményen szankcionálja őket: például megvonja tőlük a szociális segélyek folyósítását, illetve közmunkához köti annak kifizetését.

A kiemelésre csak legvégső esetben kerül sor, mivel az ellátórendszerben tevékenykedők alapvetően a gyermek érdekeit figyelembe véve, a családdal együtt próbálják az adott helyzetet megoldani - magyarázta Gyurkó Szilvia. Hozzátette: a kiemelés ezen kívül azért sem történhet meg, mert a hatályos jogszabályok kimondják, hogy minden gyereknek joga van családban felnőni. Erről még 2014-ben született egy törvénymódosítás, amely értelmében minden 12 év alatti, a gyermekvédelmi szakellátásba újonnan bekerülő gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy az egyesület tagjainak ezt mindenképpen biztosítaniuk kellene - mutatott rá Gyurkó.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány kuratóriumi elnöke nem szeretné minősíteni a tiszavasvári esetet, ugyanakkor azt kiemelte: a gyermekvédelmi törvény lehetővé teszi, hogy bárki jelzést adhasson a hatóságok felé, akik ezt követően megteszik a szükséges lépéseket. Papp Zsuzsanna lapunknak elmondta: nem tudja, hogy a szóban forgó egyesület mennyit foglalkozik gyermekvédelemmel, de a gyermekvédelmi szervezeteknél a családban való krízisintervenció az elsődleges szempont. - A cél a családok segítése, nem pedig a gyermekek kiemelése. A gyermekvédelem elsősorban erről az oldalról közelít, ha valóban a gyerekeken és szüleiken akarnak segíteni - mondta Papp Zsuzsanna. Hozzátette: a roma szülőkben eleve megvan a félelem, hogy elveszik tőlük gyermekeiket. Erre a félelemre rájátszani nem a gyerekek, a családok védelmét szolgálja. A félelemkeltés politikája nem a gyerekekkel foglalkozó szervezetek politikája.

Hivatalosan nem létezik a légió

Alighogy elkezdené tiszavasvári működését, máris problémákba ütközhet az Orosz Mihály Zoltán által vezetett Becsület Légiója civil szervezet. Az Átlátszó kiderítette: a szervezet 2012-es és 2013-as beszámolója alapján sem bevétele, sem kiadása nem volt, cégadminisztrációs kötelezettségeiknek pedig jelentős késéssel tettek eleget. A bejegyzett cég adószámát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezért még 2012-ben felfüggesztette, majd törölte.Szerző