Kiálltak a fővárosiak az Uber mellett

Publikálás dátuma
2016.02.16. 12:42
Illusztráció: Thinkstock
A fővárosi lakosság döntő többsége támogatja az UBER-t egy frissen készült felmérés szerint. 

Az IPSOS kutatása alapján a budapestiek kétharmada egyetért azzal, hogy továbbra is szükség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás működésére a fővárosban. 

A válaszadók több mint négyötöde szerint az új digitális technológiák új gazdasági lehetőséget teremtenek Budapesten, és adóbevételeket biztosítanak az államnak. A lakosság háromnegyede úgy látja, hogy a jelenleg hatályos törvények módosítására van szükség annak érdekében, hogy megfeleljenek a közösségi gazdaság és az új digitális technológiák teremtette feltételeknek, és így lehetővé tegyék az innovatív szolgáltatások terjedését. 

Az UBER támogatottsága kiemelkedően magas a fiatalabb, 18-39 év közöttiek körében, de minden második ötven évnél idősebb válaszadó is egyetértett azzal, hogy továbbra is szükség van az UBER szolgáltatásaira Budapesten.

Szerző

Szanyi tanácsa Lázárnak: Habony majd segít!

Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a Szépművészeti Múzeum festménykölcsönzését. 

A politikus a múzeum előtt tartott tájékoztatóján kifejtette: végzett egy "reprezentatívnak tekinthető felmérést" a képviselők, illetve a Európai Parlamentbe (EP) látogatók körében, és úgy látta, hogy "tömegek érdeklődnek a 17.-18. századi festészet iránt". Ezért felvetette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek és Baán Lászlónak, a múzeum főigazgatójának, hogy az EP épületeibe is kerülhetnének azokból a festményekből, amelyeket "nem tudtak a magyar kormányzathoz közel álló személyeknél elhelyezni".

Hozzátette: "Habony Árpád minden bizonnyal szakmai tanácsokkal tudná segíteni ezt a folyamatot, hiszen ő maga már végigjárta ennek dolognak a hivatalos útját".  A Szépművészeti Múzeum vezetője hétfőn, újságírók előtt a Brand Lab Kft.-nek történő festménykölcsönzésről azt mondta: alapos megfontolás után, biztonságos helyre kölcsönöztek festményeket, amelyek sértetlenül vissza is kerültek az intézménybe. Lázár János múlt heti sajtótájékoztatóján a Habony Árpáddal összefüggésbe hozott festménykölcsönzéssel kapcsolatban kijelentette: "örüljünk annak a mai világban, a 21. században, hogy vannak olyanok, akik a 18. századi képzőművészet iránt érdeklődnek ebben az országban".

Szerző

Orbán ne viselkedjen a "Roszatom ügynökeként"!

Az LMP arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy szerdai moszkvai látogatása során álljon el a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló szerződéstől.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányfő "viselkedjen a magyar emberek miniszterelnökeként, és ne a Roszatom ügynökeként". A politikus öt pontban összegezte, miért kellene felmondani a két éve megkötött bővítési szerződést, amelyről - hangsúlyozta - azóta is keveset tud a magyar közvélemény.  

A "szégyenteljes atompaktum" szerint minden pluszköltséget a magyar államnak kell állnia, az oroszok így abban érdekeltek, hogy minél drágább erőművet építsenek - rótta fel Szél Bernadett, aki úgy ítélte meg: egy négy évre választott kormány nem vállalhat ilyen nagyságrendű és ilyen hosszú távra szóló kötelezettséget. 

Sérelmezte a bővítés kommunikációjára eddig elköltött mintegy 700 millió forintot is, amely állítása szerint főként jobboldali médiumokhoz ment. A projekt elindulása óta szerinte lenullázódott a zöldszektor, ráadásul az energiapiacon nem nőttek az árak vagy az igények az Orbán Viktor szakemberekei által jósoltak szerint. 

Az LMP-s politikus úgy folytatta: az ország külpolitikai kockázatokat is vállal, az unióval feleslegesen kerül konfliktusba Magyarország, de az oroszok egyre rosszabb gazdasági helyzete is aggodalomra ad okot. A képviselő felmutatott egy molinót, jelképes dokumentumaként annak, amelyet szerinte a miniszterelnöknek alá kellene írnia a szerződés felmondásáról.

Szerző