Együtt kampányolnak a Bush-fiúk

Publikálás dátuma
2016.02.16. 09:26
George W. Bush testvérével, Jeb Bush-sal. FOTÓ: Mark Wilson/Getty Images
Jeb Bush botladozó kampánya segítésére tegnap este a bátyját is felvonultatta Dél-Karolinában. George W. Bush, a 43. amerikai elnök feleségével, Laurával együtt jelent meg öccse, a volt floridai kormányzó kampányrendezvényén.

A volt elnök az elmúlt hónapokban a színfalak mögött aktívan részt vett az adománygyűjtésben, de ez volt az első alkalom, hogy beszédet is mondott Jeb elnöki ambícióinak támogatására.

Duplavé, ahogy a volt elnököt még ma is gyakran emlegetik, találkozott Nikki Haley dél-karolinai kormányzóval is. Haley még nem árulta el, hogy a republikánus elnökaspiránsok közül kit támogat. A népszerű kormányzónő nevét gyakran emlegetik a potenciális alelnökjelöltek között, s így nem kizárt, hogy erről is szó eshetett a Bush-testvérekkel folyatott megbeszélésen.

Jeb Bush mellett New Hampshire államban a mamája, a volt First Lady, Barbara Bush jelent meg, meg is kapta érte a magáét Donald Trumptól, aki kigúnyolta, hogy a bajban az anyukája szoknyájához szalad. Busht kezdetben a legesélyesebb jelöltnek tartották, mivel jelentős kampánypénz áll mögötte, de Trump indulása eltérítette a republikánus kampányt, s a volt floridai kormányzó a dél-karolinai felmérések szerint csupán ötödik a már csak hat fős mezőnyben.

Szerző

Előrehozott választásra készül a radikális baloldali párt?

A radikális baloldali Podemos azt követeli a spanyol szocialistáktól, hogy a közös kormányzás kezdetén adjanak prioritást a katalán népszavazás kérdésének. Pablo Iglesias, a Podemos vezetője mintegy 100 oldalas ellenajánlatot küldött a PSOE főtitkárának, Pedro Sáncheznek, aki VI. Fülöp királytól megbízást kapott az új kormány megalakítására. 

A Podemos már korábban jelezte, „többnemzetiségi” minisztérium létrehozását is javasolják, az egyenlőségügyi és a környezetvédelmi tárca létrehozása mellett. Iglesias továbbra is elzárkózik attól, hogy a középjobb katalán Ciudadanos pártot is bevegyék a koalícióba, s azt követeli, Sánchez is szakítsa meg a tárgyalásokat a Ciudadanos vezetőjével, Albert Riverával.

„Iglesias azt sem tudja, hol van, s mi a szerepe” – üzenték vissza szóvivőjük útján a szocialisták, emlékeztetve, hogy nem a Podemos vezetője, hanem a PSOE első embere vezeti a kormányalakítási tárgyalásokat. Tartalmi kérdésekről eddig még nem is egyeztettek, a Podemos követelései azonban már első olvasatra is olyan anyagi vonzatokkal járnának, amelyre nem lesz fedezet, s így elfogadhatatlanok a szocialisták számára. A PSOE nem készül a kormány szerkezetének átalakítására sem, közölte Antonio Hernando szóvivő. Az El País című lap elemzése szerint a Podemos nem a közös kormányalakításra, hanem már az előrehozott választásokra készül. A friss felmérések szerint ugyanis megelőznék a szocialistákat, s a konzervatív Néppárt után második helyre jönnének fel, ha most tartanák a voksolást Spanyolországban.

Szerző

Junckerrel tárgyal Cameron

Publikálás dátuma
2016.02.16. 09:22
Korábbi felvétel. FOTÓ: Suzanne Plunkett/Getty Images
Döntő szakaszba értek a brit EU-reformjavaslattal kapcsolatos tárgyalások – közölte tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A lengyel politikus, aki a tagállamokkal a megbeszéléseket koordinálja, arra szólította fel az állam- és kormányfőket, hogy „nagy óvatossággal” kezeljék a Brexit kérdését. Tusk hétfőn, Bukarestben és Párizsban folytatott megbeszéléseit követően azt mondta: „Kritikus pillanathoz érkeztünk. Ideje lenne, ha elkezdenénk jobban figyelni egymás érveire, s nem csak a sajátunkra”. Tusk szerint rendkívül törékeny a folyamat, s a britek kiválása valós veszély. „Ami széttört, azt már nem lehet összerakni” – figyelmeztetett az ET elnöke.

David Cameron mindeközben ígéretet tett arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcsot követően még pénteken kormányülésen tájékoztatja kabinetjének tagjait a brüsszeli találkozó eredményeiről. Ezt a Nagy-Britannia kiválásának pártján álló miniszterek szorgalmazták. Cameron ugyanis megkötötte a tárcavezetők kezét, a Downing Street arra kérte őket, hogy a kormány egyeztetett álláspontját képviseljék. A miniszterelnök hajlott volna arra, hogy szombatra teszi a kormányülést, de attól tartott, akkor „válságülésnek” tűnhetett volna, jelentette a BBC. Ha Cameron eredménnyel tér vissza Brüsszelből, idén júniusban megtartják a tervezett népszavazást a brit EU-tagságról.

A brit kormányfő ma Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével egyeztet az EU-csúcs előtt, s európai parlamenti képviselőkkel is találkozik. David Cameron tegnap Párizsban tárgyalt Francois Hollande-dal. A francia elnök a megbeszélés után úgy nyilatkozott, „még van mit tenni” a megállapodás tető alá hozásához. Az államfőhöz közelálló források szerint Párizsban megvan a politikai akarat a megbeszélések lezárásához, de még maradtak egyeztetnivalók, elsősorban a gazdasági kormányzás terén. Párizst elsősorban az aggasztja, hogy a londoni City ne jusson „tisztességtelen előnyökhöz” a britek által kért különleges elbánás révén.

Szerző