Előfizetés

Miért nem megy el Vajna az Oscar-gálára?

Publikálás dátuma
2016.02.15. 06:10
FOTÓ: Szalmás Péter
Átvilágította-e a kormány a filmügyi biztost? – kérdezi közleményében a Demkoratikus Koalíció. A párt a Borsra hivatkozik, mely szerint Andy Vajna kihagyhatja az idei, hazánk szempontjából különleges Oscar-gálát, mert „egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy kitegye magát a fárasztó rendezvénynek”.

„Tekintve, hogy az Orbán-kormány filmügyi biztosa ellen sajtóhírek szerint évekkel ezelőtt egy 110 millió dolláros ügyben már nyomozott az amerikai adóhatóság, felvetődik a kérdés: valóban egészségügyi okok állnak-e a háttérben?” - írja a DK.

A teljes cikket az atv.hu lapon találja!

Még nem egyértelmű a csok

Rubin Eszter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.02.14. 19:00
Az adófizetők révén mosolyoghat a támogatásban részesülők egy csoportja FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A legújabb, a Családi Otthonteremtési Kedvezményekről (csok) szóló rendeleteket nagy várakozás előzte meg, ugyanis a kormány szinte hetente jelentett be valamilyen jogszabályi változtatást. Most külön rendelkezik a használt illetve az új lakások támogatott vásárlására. Az otthonteremtési kedvezmény kihat majd az építőiparra, az ingatlanpiacra és a hitelezésre egyaránt. Az igénylőknek továbbra is sok-sok apró betűs részre kell majd odafigyelniük.
A legfontosabb változások

1. A 30 millió forintos korlát: a 10 millió forintos támogatás mellé felvehető 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelt eddig legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlan vásárlására vagy építésére lehetett felvenni, ezt a korlátot viszont most eltörölték

2. Tetőtér beépítés: legalább két új, önálló albetétnek kell létrejönnie, és saját megközelítésűnek kell lennie az ingatlannak. Ez jelenthet lépcsőházon keresztüli bejárást, vagy önálló, külső bejáratot is.

3. Tulajdonlás: Eddig az érintett ingatlanban csupán legalább 50 százalékos tulajdonosnak kellett lenni, de az új rendelet szerint már az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdont!

4. Biztosítás: Az eddigi szabályozásban nem volt a biztosításra vonatkozó konkrétum, most viszont a vissza nem térítendő támogatás miatt az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be az új lakáson, erre az időszakra előírják, hogy érvényes lakásbiztosításnak kell lennie az ingatlanon.

5. Kik kérhetik? A 10 milliós támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulóknak, azonban mostantól már hallgatók is kérhetik a kiemelt támogatást. A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakás után csokot.

6. Lakás eladása: Eddig a csokkal vett lakást szinte azonnal lehetett adni, majd másik új lakásba, vagy akár használt ingatlanba is lehetett költözni. Ezt használt lakásba költözésnél mostantól csupán öt év elteltével lehet megtenni.

7. Gyerekek: A korábbi rendeletben problémát okozott, hogy a gyermekeknek 10 évig feltétlenül a szüleikkel kell lakniuk. Mostantól ez megváltozik, ugyanis a nagykorú, illetve a nagykorúvá vált gyerekek elköltözhetnek a csokos lakásból

8. Maximális négyzetméter: Kikerült a rendeletből a 350 ezer forintos négyzetméterár maximum

9. Mozaikcsaládok: Ha a felek házasok, akkor az összes gyermeket figyelembe lehet venni, ha élettársak, akkor speciális szabályokat kell alkalmazni. Ha az élettársak egyik fele nagyobb kedvezményre jogosult, akkor ezt az összeget kaphatják meg támogatásként. A közös gyermekeket csak az egyik félnél lehet beszámítani a kedvezménybe és amelyiküknél magasabb támogatás jár, azt az összeget kaphatják meg.

10. Banki szemle: Házépítésnél eddig is helyszíni szemle után történt meg a folyósítás, mostantól lakásvásárlásnál is szükség lesz a bank helyszíni szemléjére. Ezért a pénzintézet akár díjat is felszámolhat.

Az építészekkel megállapodtak
Az építkezések bejelentése ugyan ingyenes januártól, ám a kormány épp azt mérlegeli, hogy bevezesse a kötelező tervezői művezetést. Ez azt jelentené, hogy az építkezés közben a tervezőnek hat alkalommal kellene ellenőriznie az építkezést. Az ötlet a Magyar Építész Kamarával folytatott egyeztetések során merült fel, miután a szervezet a januárban bevezetett új eljárást szakmailag elfogadhatatlannak tartotta – írja a Világgazdaság. A több szakmai szervezet által is kifogásolt kormányrendelet szerint nem kell építési engedélyt kérni a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű lakóingatlanok esetében, helyette bejelentési kötelezettséget írnak elő. Utóbbi részeként egy egyszerűsített dokumentációt kell leadni a jegyzőnél, ami ingyenes, és a bejelentés után 15 nappal megkezdődhet az építkezés. A Miniszterelnökség és az építészkamara abban is megállapodott, hogy közösen létrehoznak egy szerződésmintát, amellyel megerősítik a megbízó és az építész közötti jogviszonyt. Emellett új város-, településképi törvényt is készítenek, amely lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy a városkép szempontjából fontos épületeket megvédjék. Szívesen egyeztetne és kötne hasonló megállapodást a Magyar Mérnöki Kamara is – derül ki a szervezet közleményéből.

Korlátozná a külföldiek munkavállalását Ausztria

Csökkenté a külföldi vállalatoktól Ausztriába delegált munkavállalók létszámát, és időkorláthoz kötné az ausztriai munkavégzésüket az osztrák kancellár. A terveket az Österreich című osztrák napilap vasárnapi száma közölte.

Werner Faymann továbbá nem támogatja, hogy a szóban forgó munkavállalók kiküldetését állandósítsák. A kancellár által ismertetett szigorítást az összes ágazatban érvényessé tennék.  A lap által ismertetett javaslatcsomag szerint felülvizsgálnák az alkalmazás feltételeit, hogy a munkaadóknak ne érje meg külföldi munkaerőt foglalkoztatni.

A kancellár az újság szombati számában megjelent interjújában arról beszélt, hogy korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz. A lap közlése szerint a politikus a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést, egyúttal csökkentené az unió esetleges bővítésekor beáramló kelet-európai munkavállalók számát is.

Faymann úgy vélte, hogy túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkát láthat el. A kancellár kiemelte: azonos munkáért, azonos bérezés jár. Egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapna, mint a többi Ausztriában dolgozó - hozta fel példaként a kancellár. Magyarázata szerint jelenleg egy Magyarországról érkezőt előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrák állampolgárt.