George Clooney kiállt Angela Merkel mellett

Publikálás dátuma
2016.02.12. 14:23
Fotó: Handout/Getty Images
Angela Merkel német kancellár pénteken hivatalában fogadta George Clooney amerikai filmszínészt, a megbeszélésen menekültpolitikai kérdésekről cseréltek eszmét - közölte a kancellári hivatal.

A közlemény szerint George Clooney és felesége, Amal Clooney ügyvéd mindenekelőtt arról tárgyalt a kancellárral, hogy a művész miként támogatja a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) munkáját. Sajtójelentések szerint az egyórás megbeszélésen részt vett az IRC elnök-vezérigazgatója, David Miliband volt brit külügyminiszter is.

George Clooney a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) csütörtöki megnyitójára érkezett a német fővárosba. A fesztivált Ave, Cézár című új filmjével nyitották meg. Az alkotásról tartott sajtótájékoztatón és a gála előtt tett nyilatkozataiban kiállt a német kormányfő mellett. Angela Merkel menekültpolitikájával "teljes mértékben egyetértek" - emelte ki George Clooney.  "Meg akarjuk kérdezni tőle, hogy miben segíthetnénk" - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak többet kell tennie a nemzetközi menekültválság enyhítéséért. Az IRC-t 1933-ban alapították az Egyesült Államokban Albert Einstein kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy segítsenek az Adolf Hitler uralmát megszenvedő németeknek.

Szerző

Beérett - Mészáros Lőrincé az eszéki futballklub többségi tulajdona

A pénteki ünnepélyes bejelentésre a városba érkezett a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, az eszéki NK Osijek korábbi játékosa, a világbajnoki bronzérmes Davor Suker, valamint volt válogatott csapattársa, a Puskás Akadémia vezetőedzője, Robert Jarni is - adja hírül az MTI.

A szöveghű beszámoló: 

A FourFourTwo magazin Facebook-oldalának helyszíni beszámolója szerint a többségi tulajdonjog átruházásáról szóló megállapodást Ivica Vrkic polgármesterrel írta alá Mészáros Lőrinc. Ivan Mestrovic, az új klubelnök és kisebbségi tulajdonos arról beszélt, hogy magyar partnerével nem maguknak, hanem az eszékieknek vásárolták meg a klubot. Mészáros Lőrinc horvátul köszöntötte a mintegy kétszáz vendéget, majd elmondta, hogy Felcsúton maga is klubelnök és polgármester. A magyar üzletember erősítést, bennmaradást és az utánpótlásképzés fejlesztését ígérte a jelenleg a bajnokság utolsó előtti helyén álló, nagy múltú csapat szurkolóinak. Középtávú célként a stadionfelújítást, a nemzetközi kupaszereplést és a saját nevelésű játékosokból álló csapatot jelölte meg Mészáros Lőrinc. Ahogy fogalmazott: "ehhez az anyagi hátteret biztosítjuk, a szakmai hátteret helyben kell megteremteni". Davor Suker köszöntőjében többek között beszélt a márciusi magyar-horvát válogatott meccsről és köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is a labdarúgás támogatásáért.

A csinosnak tűnő leányzónak azonban van egy másik fekvése is: 

Alvilági üzletembernek nevezte Mészáros Lőrincet Jaroslav Pecnik, eszéki ellenzéki képviselő egy testületi ülésen - írta korábban a Magyar Narancs. A január 19-i egyeztetésen Ivan Vrkic polgármester elmondta: Orbán Viktor bizalmasa nyilvános pályázaton vásárolta meg a csőd szélén álló eszéki klubot. A városvezető köszönetet mondott egy Branimir Glavas nevű politikusnak is, aki közvetített a vevők és a városi önkormányzat között. Glavas volt az első politikus, akit háborús bűnökért ítéltek el Horvátországban. 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. Glavas a lapnak elismerte, ő vitte Mészáros horvát üzlettársát, Ivan Mestrovicot a polgármesterhez. Mészáros négymillió forintért szerezte meg az önkormányzat 46,6 százalékos tulajdonrészét az eszéki klubban, de állnia kell a csapat milliárdos tartozását. A felcsúti polgármester igazolást küldött az eszéki városi tanácsnak arról, hogy cége számláján rendelkezésre áll legalább kétmillió eurónyi összeg.

Szerző

Meghalt Killik László

Életének 89. évében elhunyt Killik László, a női kosárlabda-válogatott történetének legsikeresebb szövetségi kapitánya.

Az 1927 szeptemberében Aradon született szakember haláláról a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) honlapja számolt be, jelezve, hogy a trénert az MKOSZ és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti. Killik László több mint 20 éven át irányította a női válogatottat, melynek legnagyobb sikerei a nevéhez fűződnek: ő volt a kapitánya az 1980-as moszkvai olimpián - a női válogatott történetének egyetlen ötkarikás szereplésekor - negyedik helyen végzett csapatnak, s ő vezette az együttest 1984-ben is, amikor kiharcolta az olimpiai indulást. Los Angelesben végül nem szerepelhetett a gárda a szocialista országok bojkottja miatt.

A kiváló tréner emellett három Európa-bajnoki bronzérmet nyert a csapattal az 1980-as években, de ő irányította a válogatottat az 1997-es budapesti Eb-n is, melyet a negyedik helyen zárt az együttes. Klubszinten az MTK-val forrt egybe Killik László neve, 1991-ben bajnok lett a fővárosi együttessel, s később sem szakadt el az egyesülettől, egészen tavaly őszig az együttes minden hazai meccsére kilátogatott a Városmajorba.

Szerző