Gyerekvállalásra buzdítanak Kaczynskiék

Ma szavaz a lengyel felsőház a családtámogatási törvényről, amely a gyermekvállalást kívánja ösztönözni. A szejm csütörtökön jóváhagyta a rendelkezést, amely a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt tavalyi választási kampányának egyik fő ígérete volt. „Ez a nap különleges a lengyel családok életében” – mondta Beata Szydlo kormányfő. A konzervatív kormány ezzel az „500+” nevet viselő programmal akarja rávenni a lengyel családokat, hogy további gyerekeket vállaljanak.

A két vagy több gyereket nevelő családok gyerekenként ugyanis havi 500 zloty (mintegy 35 ezer forint) támogatást kapnak, függetlenül a család jövedelmi viszonyaitól. A szegény szülők akkor is megkapják a plusz 500 zlotyt, ha csak egy gyerekük van. Az alsóházi vitában elutasították az ellenzék módosító indítványát, amely a magas jövedelmű családokat kizárta volna a támogatásból. Az ösztönzést a tervek szerint a törvény hatályba lépése után, idén áprilistól fizetik majd.

Szerző

Véres börtönlázadás Mexikóban

Félszáz ember vesztette életét egy börtönlázadás során a Mexikó északi részén fekvő Monterrey közelében. Nuevo León állam kormányzója, Jaime Rodríguez jelentette be, hogy 49-en meghaltak, 12 ember megsebesült. A börtönlázadás különösen kínos amiatt, hogy néhány nap múlva a közép-amerikai országba érkezik Ferenc pápa, akinek programjában épp egy börtön meglátogatása is szerepel.

A rabok felgyújtottak egy élelmiszerraktárt, s gyújtogattak a hálótermekben. A kormányzó szerint lövöldözés nem volt, éles szerszámokkal és botokkal estek egymásnak a foglyok a Topo Chico börtönben. Egyetlen rabnak sem sikerült kiszabadulnia, noha kövekkel dobálták meg a rohamrendőröket, akik a börtön kapuját védelmezték. Hatalmas tömeg vette körül a büntetésvégrehajtási intézetet, a hozzátartozók odakinn órákig vártak, mire a kormányzó megerősítette a halottak és a sebesültek számát. Rodríguez szerint egymással szembenálló drogbandákhoz tartozó foglyok csaptak össze, éjjel tört ki a lázadás, s mintegy 30-40 percig küzdöttek egymással. A Zeta és a Gulf kartell emberei verekedtek, ám azt nem tudni, hogy az áldozatok közül melyik csoporthoz hányan tartoztak, a halottak azonosítását még csak megkezdték.

A Topo Chico egy ENSZ-jelentés szerint rendkívül túlzsúfolt börtön, a cellákban nincs víz, világítás, szellőzés. A férfiak megerőszakolják a női foglyokat. A drogbandák lázadásai rendszeresek, már többször megkíséreltek alagutat ásni a szökéshez. 2011-ben a börtön biztonsági főnökét elrabolták, megölték, holttestét feldarabolták. 

Szerző

Holtponton Szíria ügye

Publikálás dátuma
2016.02.12. 06:40
John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös nevezőt keres Szíria kérdésében FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/H
Münchenben ültek tárgyalóasztalhoz a nagyhatalmak képviselői annak érdekében, hogy megoldást találjanak a mélyülő szíriai humanitárius válságra. A tanácskozás előtt Oroszország ugyan tűzszünetet javasolt, de konkrétumok nélkül, így nincs sok esély, hogy kimozduljon a holtpontról a válság. Az orosz és az amerikai külügyminiszter kétoldalú megbeszélést is tartott.

Egy nappal az 52. nemzetközi biztonságpolitikai konferencia előtt, tegnap úgynevezett Szíria-konferenciát hívtak össze Münchenben. A húsz országból álló, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport és Oroszország képviselői ma is folytatják az egyeztetéseket annak érdekében, hogy tűzszünetre bírják a feleket és enyhíteni lehessen a mélyülő humanitárius válságot. A konferencia annak ellenére sem ígért különösebb előrelépési lehetőséget, hogy szerdán Oroszország javasolta, március elsejétől lépjen életbe tűzszünet a háború sújtotta országban. Azért övezi pesszimizmus az orosz javaslatot, mert az érintett országok diplomatái szerint állítólag semmi konkrétumot nem tartalmaz.

Washington is szkeptikusnak mutatkozott, mert az amerikai álláspont szerint nem lehet úgy tűzszünetet elérni, hogy Oroszország továbbra is bombázza a lázadók állásait, és ezeknek a támadásoknak egyre több civil áldozata is van. Az orosz külügyminisztérium szóvivője révén ugyan visszautasította a vádat, állítva, Oroszország nem bombáz civileket, ám Aleppo ostroma folytatódik, az orosz légierő támogatását élvező szír kormányerők közel kerültek a lázadók által felügyelt nagyváros bevételéhez. Eközben Aleppóból tízezrek menekülnek a török határra, Ankara viszont továbbra is zárva tartja az ezen a szakaszon található határátkelőit.

A török kormány úgy döntött, bár igyekszik támogatást nyújtani a menekülteknek, a határt viszont nem nyitja meg előttük. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azzal vádolta meg Moszkvát egy ankarai rendezvényen, hogy a szíriai kormánycsapatok orosz támogatással tudatos etnikai tisztogatást folytatnak Aleppóban és környékén. Ugyanakkor arra figyelmeztette az európai uniós vezetőket, hogy „eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint John Kerry amerikai külügyminiszter Münchenben a „mindent vagy semmit” álláspontot képviseli a szíriai tűzszünet kérdésében és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott különmegbeszélésen. Az amerikai diplomácia vezetője azt szeretné elérni, hogy Oroszország teljes mértékben szüneteltesse szíriai bombázásait és ne csak március elsejétől, amint Moszkva javasolta, hanem azonnal, a humanitárius válság mélyülésének elkerülése érdekében.

Lavrov a tanácskozás előtt bejelentette, Oroszország konkrét javaslatot tett egy szíriai tűzszünetre és várja az amerikai választ. Jelezte, hogy az orosz javaslatot az amerikai válasz ismeretében terjeszti elő. Kerry kijelentette: az Egyesült Államok a humanitárius segélytől a tűzszünet ügyéig minden kérdésben szeretne haladást elérni.

Rijádban is lesz egyeztetés
Jövő hónapban összeül a muzulmán államok terrorellenes koalíciója is, közölte az AFP hírügynökség szaúdi forrásokra hivatkozva. Szaúd-Arábia vezetésével decemberben 34 ország megalakított egy terrorellenes iszlám katonai szövetséget, amelynek hadműveleti központja a szaúdi fővárosban van. A megalakuláskor Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy a szövetség a szíriai, az iraki, a líbiai, az egyiptomi és az afganisztáni terrorizmus elleni erőfeszítéseket fogja összehangolni, de nem részletezte, hogy milyen konkrét lépéseket kíván tenni, csak annyit mondott, hogy „összehangolják majd a nagyhatalmakkal és a nemzetközi szervezetekkel a szíriai és az iraki hadműveleteket".
Több részlet azóta sem derült ki.Nem zárható ki, hogy a március végi rijádi tanácskozáson a szíriai szárazföldi beavatkozás kérdése is terítékre kerül. A szaúdi védelmi tárca e hét elején jelentette be, hogy hazája kész szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába, amennyiben az Egyesült Államok vezette katonai koalíció a szárazföldi beavatkozás mellett döntene. Washington és minden nyugati ország azonban kizárja ennek a lehetőségét

Szerző
Frissítve: 2016.02.11. 21:58