Előfizetés

Veszély a Pilisben

Több turistaút csúszós, nehezen vagy egyáltalán nem járható, bizonyos kirándulóhelyeket meglátogatni pedig veszélyes lehet a keddi esőzések miatt - tájékoztatott a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön.

Közleményükben emlékeztettek: kedden egyhavi csapadék zúdult az országra. Arra kérik a túrázókat, természetjárókat, hogy a következő napokban kerüljenek bizonyos kirándulóhelyeket. A Rám-szakadékban a heves esőzés miatt nem javasolt túrázni. Az utak mindenhol sárosak és latyakosak. A Holdvilág-árok látogatását egyáltalán nem ajánlják.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Spartacus-ösvény látogatása sem biztonságos, a meredekebb oldal a sok csapadék miatt rendkívül csúszós. A piros és kék turistaútvonalakat kidőlt fák és megemelkedett vízszint miatt kell kerülni, míg a kék kereszt útvonalon letört ágak, kidőlt fák és kőgörgetegek akadályozhatják a haladást.

Közölték továbbá, hogy nem járható a Héregről Tardosra vezető Bányahegyi gyalogút. A többi út szintén saras, nehezen járható. A Budakeszi Erdészet területén az utak feláztak, mindenütt sárosak. Nem javasolják a túrázást, mert helyenként kidőlt fák is nehezítik a továbbjutást.

Jávor üresen kapta vissza paksi jegyzeteit Lázáréktól

Publikálás dátuma
2016.02.11. 20:27
Forrás: Facebook
Mikor Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarország európai parlamenti képviselője tavaly júliusban megnézte a paksi bővítés 2014 decemberében megkötött megvalósítási szerződéseit, az akkor készült jegyzeteiből a Miniszterelnökség a szerződések címein túl csak egyetlen mondatot hagyott megjelentetni. A Párbeszéd Magyarország EP-képviselője szerint most ezt is sikerült felülmúlnia a Miniszterelnökségnek, ugyanis a Paks II.-vel kapcsolatos jegyzeteit most úgy kapta vissza, hogy egy mondatot sem hagytak meg, mindent kitöröltek.

Jávor a Facebook-oldalán számolt be a Miniszterelnökség újabb akciójáról, miután a Párbeszéd Magyarország kiadványban foglalta össze a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos kritikáit. Az EP-képviselő gratulált is a Miniszterelnökségnek, hogy sikerült felülmúlnia önmagát:

„A napokban kaptam kézhez az előző betekintésemkor készült jegyzeteim gondosan áttanulmányozott, minősített és szelektált eredményét. És ezeknek a nagyszerű fiúknak sikerült, amiben a sportrajongók is csak titkon mertek reménykedni: felülmúlták önmagukat, és örökös csúcsot állítottak be! A jegyzetpapírjaim másolatát úgy kaptam kézhez, hogy azokon egyetlen mondat sem maradt! Mindent kitöröltek!" - írta Jávor közösségi oldalán.

Jávor Benedek, a párt EP-képviselője az MTI-nek azt mondta, hogy a kormánykommunikáció szándékosan zűrzavart kelt a bővítés körül, a PM célja ezért az, hogy rendet tegyen, és világos, egyértelmű tájékoztatás adjon a beruházásról. Kiemelte: az új paksi reaktorok építéséről szóló szerződést nemcsak politikai értelemben tartják elfogadhatatlannak, hanem a magyar és az európai uniós jog szempontjából is.

Az elavult és veszteségesen fenntartható beruházás több évtizedes eladósodásba kergeti a magyar háztartásokat - fogalmazott Jávor Benedek, aki szerint a kormány orosz függőségbe taszítja Magyarországot, ahelyett, hogy a modern és fenntartható európai energiarendszerhez csatlakoztatná. Jávor Benedek közölte: a bővítésnek a környezetvédelmi engedélyt sem lenne szabad megkapnia, mivel az új reaktorok komoly hőterhelést jelentenek a Dunának, és tönkreteszik a folyó élővilágát.  A kiadványt a Zöld Műhely Alapítvánnyal közösen, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának támogatásával készítették el. 

Fontos fejlesztésekről dönthet a Fővárosi Közgyűlés

A 2017-es, Budapesten megrendezendő vizes világbajnoksághoz kapcsolódó egyes fejlesztések megvalósításáról is határozhat a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán.

A testület dönthet a világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben. A tervezet szerint átépítenék a különböző rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai közlekedési csomópontot és felújítanák a Dráva utcát, ami mintegy 1,8 milliárd forintba kerülhet.

A beruházások kivitelezőjének kiválasztására közbeszerzési eljárást írnak majd ki. Mint az előterjesztésben olvasható, a pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszát is megújítják. A tervezett gyalogos és kerékpáros sétány biztosítja majd a közvetlen kapcsolatot a belváros és a világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Dagály úszókomplexum között.  A tervezői becslés alapján a megvalósítás várható költsége mintegy bruttó 6,2 milliárd forint, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható.

A Dagály úszókomplexum részeként kikötőket létesítenének, a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a margitszigeti rendezvénytér közötti vízi közlekedéshez. A fejlesztés becsült költsége mintegy bruttó félmilliárd forint, amelyhez - mint írták - teljes mértékben kormányzati támogatás várható.