Miféle előrehozott választás? - Tuzson Bence cáfolgat

Publikálás dátuma
2016.02.10. 10:33
Az államtitkár éjt nappallá téve munkálkodik az ország megvédésén - Forrás: Tuzson Bence/Facebook
A népnyelv szerint minél inkább bizonygat valaki valamit, annál gyanúsabbá válik, hogy mégiscsak van ott valami. Nem zörög a haraszt, meg efféle. Merthogy Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a mai "roadshow"-ján az állami tévében ismét és többedszer igyekezett cáfolni azokat az ellenzéki véleményeket, amelyek szerint előrehozott választásokat akarna a kormány. Az is igaz persze, hogy a fideszes kommunikátorok mindent kétszer, vagy inkább százszor mondanak, afféle imprinting ( bevésődés) technikát alkalmazva, felülírandó az emberi agyakban a valóságos helyzetet, és a közvéleménykutatások adatai szerint ezt meglehetős sikerrel teszik.  És azért csak "cáfolgat", mert a kommunikációban azért akadnak homályos pontok. 

Ahogy az Újabb nemzeti manipuláció készül c. cikkükben is megírtuk, Tuzson államtitkár úr a 444.hu kérdésére már közölte: sem a Fideszben, sem a kormányban nem merült fel egy előrehozott választás ötlete.

Igaz, a hitet gyengíti, hogy előzőleg az ATV-nek arra a kérdésére, mit is jelentenek Rogán Antal szavai, miszerint, ha kell "néphez fordulunk" a terrortörvény ügyében, netán népszavazásra, nemzeti konzultációra, vagy esetleg előrehozott választásokra gondolt-e a miniszter, az államtitkár azt felelte, hogy "minden eshetőséget meg kell vizsgálni". (Tuzson ezt a hezitálást azzal magyarázta, hogy miután az újságírók tömbösítve tették fel a kérdéseket, a válaszadáskor nem tudta felidézni, hogy pontosan milyen eshetőségekre vonatkozott az első kérdés, ezért nem fogalmazott egyértelműen.) 

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár most az állami televízió "hír"csatornáján - gyakorlatilag megismételve főnöke, Rogán Antal szavait -  azt mondta:  amennyiben a javaslat nem kapja meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben, akkor az emberekhez fordulnak - majd némi óvatossággal hozzátette -  arról még nem döntöttek, hogyan fogják ezt megtenni.

Tuzson Bence arról is beszélt, hogy milyen kérdések kerülnek majd elő a Fidesz-KDNP évadnyitó frakcióülésén, amelyet szerdától péntekig Lillafüreden tartanak. Elmondta, hogy az egyik fő téma a családi otthonteremtési kedvezmény rendszere lesz. Megjegyezte, hogy várhatóan szerdán megjelennek az ezzel kapcsolatos új rendeletek, amelyek egyszerűsítéseket tartalmaznak.

Szerző

Akciózik a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete

Publikálás dátuma
2016.02.10. 10:14
Szent János kórház - Népszava fotó
Aláírásgyűjtő kampányt indít hamarosan a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) Az egészségügy nemzeti ügy! címmel - közölte a szervezet.

Az online és írott formában gyűjtendő aláírások célja, hogy kellő társadalmi támogatottság esetén a kormány az egészségügyet is nemzeti ügynek tekintse, és emelje az egészségügyre fordított költségvetési forrást.

Az idén január közepén életre hívott szakszervezet az Egyetért-e Ön azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül? kérdéssel fordul a közvélemény felé. A kérdés engedélyeztetése jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

A közlemény kiemeli, hogy a ReSzaSz prioritásként kezeli az élhető, fenntartható és a betegbiztonságot garantálni tudó egészségügy megteremtéséhez szükséges finanszírozási feltételek megvitatását.

Magyarország a bruttó hazai termékhez (GDP-hez) viszonyítva csak igen kis összeget, körülbelül a GDP 4 százalékának megfelelő összeget fordít az államilag finanszírozott egészségügyi kiadásokra, messze elmaradva ezzel nemcsak az Európai Unió, hanem még a közép-európai régió hozzánk hasonló országainak, a visegrádi 4-ek átlagától is, amely nagyjából 6,5 százalék.

Mint írják, ez a különbség nagy részben magyarázza az ország romló egészségügyi helyzetét, melyben mindennapi gondot jelent a biztonságos betegellátás megteremtése és az egészségügyben dolgozók itthon tartása.

Szerző

Magyarország ebben a rangsorban is visszacsúszott

Összesítésben öt helyet rontva Magyarország a tizedik az Európai Kézilabda Szövetségnek (EHF) a 2015-ös eredmények alapján készült rangsorában.    

A visszaesés elsősorban amiatt következett be, mert a férfi válogatott tavaly lemaradt a katari világbajnokságról, így értékes ranglistapontokat veszített. A nőknél a felnőttek világbajnoki 11. helyezését kompenzálta a 17 és 19 évesek Eb-szereplése. A 2015-ös kontinentális rangsorban a magyar férfiak a 16., a nők pedig a hatodik helyen zártak, így alakult ki az összesítésbeli tizedik pozíció. A 2014-es listán a férfiak még ötödikek voltak, míg a nők a nyolcadikok, és összesítésben Magyarország az ötödik helyen állt. A legfrissebb EHF-listát a férfiaknál és összesítésben a franciák, a nőknél pedig az oroszok vezetik.

Szerző