A felsőoktatásban is sztrájk készül Szlovákiában

A Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) jövő hétfőn, február 15-én felfüggeszti a január 25-én megkezdett sztrájkot – közölték a kezdeményezés képviselői. A bumm.sk szerint a tanárok újra sztrájkkészültségbe lépnek. A stafétát a kedden sztrájkkészültségbe lépett Egyetemi és Főiskolai Tanárok Kezdeményezése (Iniciatíva vysokoškolských učiteľov - IVU) veszi át február 15-én.

Hétfőtől az óvodák, alapiskolák és középiskolák tanárai visszatérnek munkahelyükre. „A sztrájkkészültség idején továbbra is aktívan fogjuk követelni kéréseink teljesítését, rá fogunk mutatni a szlovák oktatásügy hiányosságaira és mobilizálni fogjuk a továbbra is az iskolai közösséget” – mondta el Branislav Kočan, a kezdeményezés részéről és hozzátette, hogy ezzel nincs vége. Az egyetemi és főiskolai tanároknak az ISU-hoz hasonló követeléseik vannak. „Ha nem teljesítik az ISU követeléseit, felszólítunk minden egyetemi és főiskolai tanárt, tudományos munkatársat, hogy február 15-től lépjenek korlátlan sztrájkba” – mondta ma az IVU részéről Juraj Halas. A legtöbb felsőoktatási intézményben éppen ezen a napon kezdődik a tavaszi félév. Az IVU előzetesen egy 16 fős sztrájkbizottságot állított fel, amely a szlovák egyetemek 10 karának oktatóiból áll.

Az ISU szerint a sztrájk két hete alatt közel 1000 iskola 15 000 tanára csatlakozott. Néhány iskola bezárt, máshol csökkentett üzemmódban folyt az oktatás. Az oktatási minisztérium adatai szerint Szlovákiában 2935 óvoda, 2113 alapiskola és 868 középiskola működik, amelyekben összesen 89 000 pedagógus dolgozik.

Szerző

Infarktust kapott vagy sem a volt kormányfő?

Kórházba szállították Vladimír Spidla volt cseh miniszterelnököt – közölte a prágai szívközpont szóvivője.

Jan Pirk visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az egykori miniszterelnök szívinfarktust szenvedett volna. A prágai kormány is Twitter üzenetében csak annyit erősített meg, hogy Spidlát kórházban kezelik. Az 1951-ben született politikus 2002-2004 között volt hazája miniszterelnöke. Ezt követően az Európai Bizottságban szolgált a szociális és munkaügyek uniós biztosaként. Jelenleg a szociáldemokrata Masaryk Demokratikus Akadémia nevű kutatóintézetet irányítja. 

Szerző

Washington és Ankara civakodása

Berendelték a török külügyminisztériumba az Egyesült Államok Törökországba akkreditált nagykövetét, John Basst. Ankarát az bőszítette fel, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője, John Kirby hétfőn úgy nyilatkozott, Törökországgal ellentétben Washington nem tarja terrorszervezetnek a szíriai PYD-t, amely egyébként az országban az Iszlám Állam (IS) ellen harcol.

 A PYD a Kurd Munkáspárt (PKK) szíriai testvérszerve. Utóbbit viszont nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is felvette terrorlistájára. Kirby azt is elmondta, hogy a PYD harcosai azok közé tartoznak, akik a leghatékonyabban lépnek fel az IS-szel szemben. Az Egyesült Államok ezért további támogatásban részesíti a kurd milicistákat. Ankara ezzel kapcsolatos véleményére utalva azt közölte, a NATO tagjai sem érthetnek egyet mindenben.

John Bass nagykövet megerősítette, hogy berendelték az ankarai külügyminisztériumba. Washington és Ankara között már hónapok óta vita van a kurdok szerepéről a szíriai polgárháborúban. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten meglehetősen rossz néven vette azt is, hogy az amerikai különmegbízott, Brett McGurk múlt héten a szíriai Kobanében járt, abban a városban, amelyet a kurd YPG milicisták tartanak ellenőrzésük alatt. Erdogan „terroristáknak” nevezte a kurd harcosokat. Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter pedig kedden, budapesti látogatásán kijelentette: az Egyesült Államoknak döntenie kell, kiket választanak partnernek, „minket, vagy a terroristákat?”

Szerző