Dárdai történelmet írna

Publikálás dátuma
2016.02.10. 06:54
Fotó: Népszava
Jól emlékezhetünk arra, hogy még a szezon megkezdése előtt Dárdai Pál elárulta nagy álmát. Legfőbb vágya, hogy elsétáljon a lakása közelében lévő Olimpiai Stadionba, s megtekinthesse a Német Kupa döntőjét, de nem egyszerű nézőként, hanem az oldalvonalról irányíthassa csapatát. Akkor alighanem sokan megmosolyogták ezért, hiszen hiába rendezik a fővárosban a DFB-kupa döntőjét, a Hertha általában már a tavaszt sem éri meg. E kijelentése óta már fél év telt el, ám ennyi idő alatt is rengeteg történt a klub háza táján. 

Dárdainak sikerült felkavarni az állóvizet. Bár a berliniek első győzelme a tavaszi szezonban még várat magára, 20 forduló után is harmadik helyen áll az együttes, annyi pontot gyűjtött ez idő alatt a Bundesligában, mint az előző szezonban összesen, s a kupában is mindössze két győzelem választja el Dárdai nagy álmának megvalósulásától.

Az ellenfél távolról sem tűnik verhetetlennek, hiszen a másodosztályú Heidenheimmel kell megküzdeniük a fővárosiaknak. Az együttes nyolcadik helyen áll a 18 tagú Bundesliga 2-ben. Otthon sem félelmetes ellenfél, hiszen a 13 ezer férőhelyes Voith Arénában négyszer nyert, négyszer kikapott, kétszer pedig remizett, mérlege tehát ötven százalékos.

A kupa persze teljesen más, itt a kiscsapatok mindig megtáltosodnak. „Rendkívül fontos állomás ez számunkra” – hangoztatta Dárdai Pál. – A pillanatnyi forma dönthet. Természetesen mindenképpen nyerni szeretnénk. Nagyon nehéz találkozóra számítunk” – értékelt a magyar tréner. Elismeréssel szólt a Heidenheim edzőjéről, Frank Schmidtről, akit nagyon jó trénernek tart. „Bármelyik meccsét is láttam együttesének, mindig látni lehetett, mit akarnak játszani” – emelte ki. Dárdai azonban óriási lehetőség kapujába került, hiszen a kupában is történelmet írhat: a Hertha nagycsapata 1977-ben és 1979-ben jutott a döntőbe, de mindkétszer alulmaradt. 1981 óta pedig először kerülne az elődöntőbe, igaz, B csapata 1993-ban a fináléig jutott.

Német Kupa, negyeddöntő
A szerdai program
Heidenheim (II.)–Hertha BSC (Tv: Sport2, 19.00)
Bochum (II.)–Bayern München (Tv: Sport 1, 20.30)

Szerző
Témák
Dárdai Pál

Ötvös András a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2016.02.10. 06:49

A Junior Prima-díjas kiváló színész, a Katona József Színház tagja, Ötvös András a Bóta Café vendége február 10-én, szerda este 9 órától a FIX Tévében. 

Egészen különböző karaktereket képes remekül megformálni. Ő maga is izgalmas személyiség, markáns véleménye van a világról. Bóta Gábor élő, online ugyancsak nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. 

Szerző

Ámos Imre kiállítása a Római Magyar Akadémián

Folytatódik Rómában a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnökségének éve alkalmából szervezett rendezvény-sorozat. Csütörtökön, 19.30 órakor kerül sor Ámos Imre, az Apokalipszis festője című kiállítás megnyitójára a Római Magyar Akadémia Galériájában (Palazzo Falconieri, Via Giulia, 1 ). 

A Római Magyar Akadémia által szervezett kiállításon, melynek kurátorai Petényi Katalin és Németh Pál, az érdeklődők Ámos Imre magyar festő (Nagykálló, 1907 – Ohrdruf-Nord, koncentrációs tábor, 1944) közel negyven festményét és ötven rajzát, grafikáját tekinthetik meg. A kiállítás felvonultatja a festő életművének legfontosabb műveit az első linóleummetszetektől a 12 lapból álló tusrajzsorozaton, az Apokalipszisen keresztül az ún. „Szolnoki vázlatkönyvig”, amely Ámos festészetének epilógusa, és amelynek ceruzarajzait a festő a szolnoki munkaszolgálat alatt készítette el egy kockás spirálfüzet lapjaira.

Szerző