Leszbikus dráma a magyar mozikban

Publikálás dátuma
2016.02.08. 17:44
Középen a rendező Todd Haynes, két oldalt pedig a két főszereplő, Rooney Mara és Cate Blanchett. FOTÓ: Clemens Bilan/Getty Image
Patricia Highsmith ötvenes években nagy vihart kavart leszbikus regényéből Todd Haynes rendezésében született a csütörtöktől a magyar mozikban is látható Carol című romantikus dráma, amelyben Cate Blanchett és Rooney Mara szeret egymásba a filmvásznon.

A két gyönyörű nő, a válófélben lévő, érett asszonyt alakító Blanchett és a világban a helyét kereső egyedülálló fiatal lányt játszó Mara egymásra találása és szerelme lassan, apró rezdülésekkel bontakozik ki Edward Lachman gyönyörű képekben fogalmazó kamerája előtt. 

Highsmith 1952-ben, harmincévesen Claire Morgan álnéven írta A Piece of Salt című regényét, amelyet később Carol címen is kiadtak, ez volt az egyetlen műve, amelyben nyíltan írt a leszbikus szerelemről. Az ötvenes évek New Yorkjában játszódó történetben Carol (Blanchett) kihűlt házasságából próbál szabadulni úgy, hogy négyéves kislányának minél kevesebb fájdalmat okozzon. Férje, Harge (Kyle Chandler) azonban minden eszközzel - feleségét még egy korábbi leszbikus kapcsolatával is zsarolva - igyekszik magához kötni, mert képtelen elfogadni, hogy már nem akar vele élni. Carol a karácsonyi vásárlás közben pillantja meg egy manhattani áruház játékosztályának eladónőjét, Therese-t (Mara). Kíváncsian közelednek egymáshoz, s amikor Carol bejelenti, hogy egy időre elutazik, Therese gondolkodás nélkül vele tart. Az autós túra alatt fellobbannak visszafojtott érzelmeik, és egymás karjában teljesedik be szerelmük, miközben nem sejtik, hogy a féltékeny Harge magánnyomozóval figyelteti őket. A bizonyítékot arra akarja felhasználni, hogy végképp elszakítsa Caroltól a lányát. 

A regényből a magyar gyökerekkel is rendelkező Phyllis Nagy írt felkérésre forgatókönyvet 1997-ben. Nagy baráti kapcsolatban állt a néhai írónővel, aki annak idején fel is hatalmazta arra, hogy művét adaptálja, ám erre Highsmith halála előtt nem került sor. Az eredeti forgatókönyvből végül csak több mint egy évtized után lett film, amikor Nagy már szinte el is eresztette a produkciót.

Mint egy interjújában elmondta, nagyon tiszteli és szereti Todd Haynes munkáit (Távol a mennyországtól, Kiiktatva), ezért külön öröm volt számára, hogy végül vele dolgozhatott. A forgatókönyvben Therese-ből kezdő fotós lett, mert ez Nagy szerint jobban illett a lány karakteréhez, mint a színházi díszlettervezői munka, amely a regényben szerepelt. A regény - Nagy megfogalmazása szerint - "relatív happy-endjén", amely a maga idején annyira szokatlannak számított, hogy valódi szenzációt keltett, viszont nem változtatott a film. 

Haynes megszokott operatőrével, Edward Lachmannal forgatta a filmet. Lachmant már a Távol a mennyországtól képeiért és most a Carolért is Oscar-díjra jelölték. A felvételeken különös hangsúlyt kap a két női szereplő arcának minden rezdülése. A hatvan évvel ezelőtti New York kulisszái között, a vidéki motelek miliőjében pedig Judy Becker látványtervező és Sandy Powell jelmeztervező aprólékos munkája révén merülhet el a néző.

A Carol, amely májusban már a cannes-i filmfesztiválon is nagy figyelmet kapott, az idei díjszezon egyik fontos alkotása. A filmet nyolc BAFTA-díjra, öt Golden Globe-díjra jelölték. Az Oscar-díjra féltucatnyi kategóriában esélyes: Cate Blanchett és Rooney Mara mellett Phyllis Nagy, Edward Lachman, Sandy Power és a zeneszerző Carter Burwell is megkaphatja az amerikai filmakadémia Oscar-szobrát. A 118 perces, angol-amerikai koprodukcióban készült Carol című filmet a magyar mozik csütörtöktől játsszák a Vertigo Média Kft. forgalmazásában.

Szerző

Download rockfesztivál - Lemmy nevét kapja a nagyszínpad

Publikálás dátuma
2016.02.08. 14:33
Fotó: Black Sabbath/Facebook
Lemmy nevét fogja viselni idén az angliai Download rockzenei fesztivál nagyszínpada, a Motörhead együttes december végén meghalt frontemberének, Ian Fraser Kilmister emléke előtti tisztelet jeleként.

A banda a leicestershire-i Donington Parkba meghirdetett fesztivál első napján lépett volna színpadra. A június 10. és 12. rendezendő esemény szervezője szerint "méltó műsorral igyekeznek kitölteni" a Motörhead koncertjére szánt időt.  A fesztivál honlapja alapján az együttes közelmúltban meghalt frontemberének emléke előtt tisztelegve egy évre Lemmyre (The Lemmy Stage) keresztelik át a rendezvény nagyszínpadát.  Az idei fesztivál húzónevei közé tartozik a Rammstein, a Black Sabbath és az Iron Maiden. Fellép továbbá a Megadeth, a Korn, a Deftones, a Nightwish, a Disturbed, az Architects, a Jane's Addiction, a NOFX, a Bury Tomorrow és a Sixx A.M.

Az Iron Maiden hatodszorra lép fel a fesztiválon, idén ez lesz a banda egyetlen nagy-britanniai koncertje. Az együttes a The Book Of Souls című új albumát népszerűsítő európai turnéja keretében koncertezik Leicestershire-ben - írta a BBC News. 

Szerző

Nagy Háború: Németország elveszíti Kamerunt

Publikálás dátuma
2016.02.08. 09:00

Száz éve értek véget a harcok az afrikai gyarmaton. A német császári csapatok kivonultak gyarmatukról

A Reuter-ügynökség jelenti Madridból: Hivatalosan közlik: 900 német es 11.000 bennszülött Kamerunból spanyol Guineába ment. Lefegyverezték és internálták őket. A kormány gondoskodik ellátásukról.

A Wolff-ügynökség e hírhez ezt jegyzi meg: E hivatalos spanyol jelentés alapján alig lehet még kételkedni, hogy Kamerun vitéz védelmezőinek maradványai másfél évi hősies küzdelem után a túlhatalomnak engedni voltak kénytelenek.

Örömmel üdvözölhetjük, hogy sikerült nekik legalább az ellenséges bekerítési kísérleteket meghiúsítaniok és spanyol, semleges területre visszavonulniok. Ha a jelentett számadatok helyesek, úgy föltehető, hogy majdnem valamennyi Kamerunban volt német most már biztosságban van.

Bizonyos idő óta vannak már jelentéseink arról, hogy a spanyol kormány elismerésre méltó módon gondoskodik a magukat védelmére bízó menekültekről.

Ahhoz a hivatalos madridi jelentéshez, mely szerint 900 német és 11.000 bennszülött lépte át Kamerunból Spanyol-Guinea határát a Wolff-ügynökség még ezt a megjegyzést teszi: A 11.000 bennszülött természetesen nem katonája a védőcsapatoknak, mert ily nagy a védőcsapatok száma az egész küzdelem alatt sohasem volt, hanem főleg málhahordozókról és a bennszülött katonák családjairól, valamint egyéb menekültekről van szó.

Népszava 1916. február 8.

Szerző