Előfizetés

Elkezdődött a mohácsi busójárás (fotó)

Publikálás dátuma
2016.02.04. 19:27
MTI Fotók: Sóki Tamás
Csütörtökön megkezdődött a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át 1200 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.

A busójáráson mintegy 34 helyszínen reggeltől estig csaknem programra várják az érdeklődőket. A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, koncert, maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból - közölték a szervezők. Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 47 busócsoport várhatóan mintegy 1100 busója és további 100 maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A sokacok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokacok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Saul fia - Ingyenes vetítés iskolásoknak

Publikálás dátuma
2016.02.04. 16:53
Forrás: Saul fia/Facebook
Mintegy félszáz fővárosi középiskola 13 ezer diákja és tanára láthatja rendhagyó történelemóra keretében ingyenesen a Saul fiát - közölte Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója.

Az iskolásokat megszólító program keretében április végéig 30 alkalommal vetítik le Nemes Jeles László többszörösen díjnyertes alkotását a filmszínház dísztermében. Az első vetítés csütörtök délután lesz a budapesti Szent Margit Gimnázium több mint 400 diákja és tanára számára. Az Uránia a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve 15 ezer példányban egy kiadványt, információs füzetet is közread, amely a látottak értelmezéséhez nyújt megfelelő történelmi háttértudást a középiskolások számára, valamint szempontokat ad Saul karakterének etika és osztályfőnöki órákon való elemzésére is. 

A Saul fia egyik producere, Sipos Gábor az eseményen hangsúlyozta, hogy a film fiataloknak való ingyenes vetítésével az alkotóstáb egyik fontos törekvése valósul meg. Hasonlóan vélekedett Rajna Gábor producer, aki arról is beszélt, hogy a film készítésekor kiemelt figyelmet szenteltek a lehető legnagyobb történelmi hitelesség elérésére.

László Csabát kirúgta az MTK

Publikálás dátuma
2016.02.04. 06:58
Korábbi felvétel. FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Másfél héttel a bajnoki folytatás előtt elküldte az edzőjét az MTK futballcsapata. A váltás több mint meglepő, főleg annak tükrében, hogy néhány napja, a fővárosi együttes törökországi edzőtáborában – a helyszíni beszámolók alapján - még úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben. Az MTK szűkszavúan annyit közölt, László Csaba helyére az eddigi pályaedzőt, Teodoru Vasziliszt nevezte ki. László, aki korábban a magyar válogatott másodedzőjeként is dolgozott, 2014 nyarától a klub játékosmegfigyelő rendszerét vezette, majd tavaly nyáron vette át a csapatot.

Az edzőváltás – amely a hatodik az NB I február 13-án folytatódó idényében – valódi okairól egyelőre egyik fél sem beszél, Domonyai László klubigazgató mindössze annyit mondott, a játékosok felkészülése a legfontosabb szempont, ezért a csapat érdeke azt kívánta, hogy leváltsák László Csabát. „Úgy gondoljuk, hogy Teodoru Vaszilisszel megvan az esély a sikeres szereplésre, hiszen tökéletesen ismeri a klub mindennapjait és játékosait. Húsz éve van a klubnál” – nyilatkozta a sportvezető a csakfoci.hu oldalnak. László Csabát a Rangadó.hu érte el.

„Abban maradtunk a klubbal, hogy nem kommentáljuk a történteket, nem beszélünk az okokról. Meglepődtem a döntésen, ugyanis szívesen dolgoztam az MTK-nál. Azt kívánom, hogy továbbra is sikeres maradjon a csapat” - zárta rövidre a menesztett szakvezető, aki korábban a Ferencvárosnál, a magyar válogatottnál, Sopronban, Ugandában, Skóciában, Belgiumban és Litvániában is dolgozott.