Előfizetés

Szijjártó "helyretette" Schulzot

Publikálás dátuma
2016.02.03. 16:18
Szijjártó Péter Indonéziában. MTI Fotó: KKM
Az Európai Parlament (EP) elnökének sértéseit visszautasítjuk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A tárcavezető arra reagált, hogy Martin Schulz EP elnök az ARD német közszolgálati televízió reggeli műsorában arra a kérdésre miért nem sikerül végre az EU-külső határainak védelmét biztosítani, Magyarországról említést téve azt nyilatkozta: "mert öncélú európai kormányok a furcsa, részben nagyon nacionalista jellegű érdekeiket az európai közösségi megoldások elé helyezik. Az olyan kormányok, mint az Budapesten, aki azt mondja, hogy ez egy német probléma, amelyhez nekünk semmi közünk, nagyon reprezentatívak. 20 olyan tagállam van, aki azt mondja, hogy csak akkor van köze Európához, ha kap pénzt."

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "sokadszor válik egyértelművé, hogy Martin Schulznak teljesen indokolatlan és megalapozatlan felsőbbrendűség-tudata van a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Ezt hívhatjuk egyszerűen pökhendiségnek is."

Magyarország megnyitotta a piacait, teljesítette a vállalásait, így jogosult a kohéziós forrásokra - emlékeztetett, hozzátéve: ez nem könyöradomány, "ez a pénz nekünk jár".

A miniszter közölte: az illegális bevándorlással kapcsolatos megoldásokat éppen "a sértegetett V4-országok" keresik, hiszen a február 15-i csúcstalálkozóra meghívták Bulgária és Macedónia vezetőit is, nyilvánvaló ugyanis, hogy ennek a két országnak kulcsszerepe lehet abban, hogy Európát megvédjék az illegális bevándorlástól. 

"Martin Schulz még mindig befelé halad egy zsákutcában, a V4-országok viszont partnereikkel együtt mindent megtesznek azért, hogy megfékezzék az illegális bevándorlást, ami az Európai Unió történetének legnagyobb válságát jelenti" - vélekedett Szijjártó Péter.

22 ezer aláírással harcolnak a Szent Margit Kórházért

Több mint 22 ezer aláírást gyűjtöttek az óbudaiak a Szent Margit Kórház fejlesztéséért. A támogatói aláírásokat szerda délután adták át Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak.

Az aláírások átadását megelőző sajtótájékoztatón Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzat kezdettől támogatta és gyűjtötte az aláírásokat. Pártpolitikától függetlenül mindenkinek fontos volt, hogy kiálljon a Szent Margit Kórház mellett. Az összegyűlt 22 539 aláírás jelzi, hogy a kórháznak a jövőben is önállóan és az óbudaiak, illetve az északi agglomeráció érdekében kell működnie - tette hozzá. 

Bús Balázs közölte: azt kérik a kormányzattól, hogy biztosítsa a kórháznak a fejlesztési forrásokat, amikor a budai egészségfejlesztésről dönt.

Ujhelyi: a turizmus ne legyen a fideszes cicaharc áldozata!

Publikálás dátuma
2016.02.03. 16:05
FOTÓ: Népszava
Egy új, erősen központosított állami intézményrendszerrel venné át a turizmus irányítását a kormány, legalábbis egy most kiszivárgott koncepció szerint - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa.

Az Orbán-kormány valós szándékait és a szektorhoz való viszonyát jól mutatja, hogy két nappal ezelőtt a magyar turisztikai szektor, másfélezer szakember részvételével megtartott évnyitó összejövetelén - nyilván a nemzeti együttműködés és társadalmi párbeszéd jegyében - a kormányzat képviselői egyetlen szóval sem említették az érintetteknek, hogy teljesen átalakítanák az ágazatot. A fideszes cinizmust pedig tökéletesen jellemzi, hogy a nyilvánosságra hozott előterjesztés végén ez olvasható: az EU-nak véleményezési joga nincs, a tervezetet az Országgyűlésnek nem kell tárgyalnia, nem kell társadalmi egyeztetést tartani róla, és „vitás kérdés nem merült fel”.

Az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottsági alelnökeként felhívom az Orbán-kormány figyelmét, hogy a magyar turisztikai szektor adócsökkentést, jelentős marketing-forrásnövelést, illetve az ágazatban dolgozók itthon tartásához szükséges programokat szorgalmaz; nem pedig újabb kádertemetők létrehozását. Tiltakozom az ellen, hogy a Fidesz a kormányon belüli cicaharc áldozatává tegye a turizmust! Tiltakozom az ellen, hogy a kormánypárti vezetők központosítva és a lehetőségeket lenyúlva tegyék rá kezüket az ágazat forrásaira!

A turizmus az egyetlen gazdasági szektor, amely a válság ellenére is képes volt a növekedésre és amely Európában és Magyarországon is a GDP tíz százalékát biztosítja. Magyarországon több mint négyszázezer, Európában pedig közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál és majd kétmillió vállalkozásnak nyújt megélhetést. A turizmust segíteni, támogatni és ösztönözni kell, nem pedig rátelepedni - írta a képviselő közleményében.