Előfizetés

Clinton és Cruz győzött Iowában

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2016.02.03. 06:31
Ted Cruz győzött Iowában, de Donald Trump hamarosan visszavághat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG
Donald Trump reményei nem teljesültek Iowában. Az amerikai elnökválasztás első megmérettetésén, az iowai caucuson Ted Cruz texasi szenátor végzett az élen, a milliárdos Trump csak a második helyet szerezte meg, alig lemaradva Marco Rubio lett a nevető harmadik. A demokratáknál hajnalig döntetlenre állt a verseny, végül hajszállal Hillary Clinton győzelmét hirdették ki. Ilyen szoros még soha nem volt a befutó, a jól szervezett Clinton-gépezet éppen csak helytállt Bernie Sanders növekvő rajongótáborával szemben. Az iowai szavazókat közömbösen hagyta, hogy a volt First Lady jobb eséllyel szállhat szembe a majdani republikánus elnökjelölttel novemberben.

Bár az utolsó felmérések Donald Trump győzelmét jósolták, Iowában végül a teapárti texasi szenátor, Ted Cruz végzett az élen 28 százalékkal. Cruz rengeteg pénzt, időt és szervezőmunkát fektetett Iowába, s ez meghozta az eredményt. A kukoricatermelő államban nagyon erős a vallásos konzervatív szavazótábor, s Cruz az ő szavazataikra biztosan számíthatott. Hiába özönlöttek sokan Trump rendezvényeire, végül csak második lett 24 százalékkal. A milliárdos azonban jóelőre megmondta, nem kell győznie Iowában ahhoz, hogy megszerezze a republikánus elnökjelöltséget.

Igaz, Iowával kapcsolatban azt is mondta korábban, hogy "a második helyezettre senki nem emlékszik", azaz, ő mindenképp nyerni akar. Trump szokatlanul visszafogott beszédében köszönetet mondott szavazatokért Iowának, gratulált Ted Cruznak, mindazonáltal meggyőződését fejezte ki, hogy legyőzi Hillary Clintont vagy Bernie Sanderst novemberben. Cruz győzelmi beszéde nem aratott nagy tetszést, túl hosszú és önismétlő volt, még a Fox News sem tudta kivárni a végét. Cruz a szenátus fenegyereke, a republikánus pártelit attól tartana leginkább, ha ő szerezné meg a republikánus elnökjelöltséget, még Trump győzelmét is könnyebben megemésztenék.

A zsúfolt republikánus mezőnyben legjobban örülhetett a harmadik helyezett, Marco Rubio floridai szenátor a voksok 23 százalékát kapta Iowában, meglepetésre majdnem behozta Trumpot, s így jó esélyekkel vághat neki az elkövetkező küzdelemnek. A 44 éves szenátor végzett az élen a republikánus politikai fősodorhoz közelebb álló jelöltek közül, s korábbi felmérések azt jelezték, neki lennének a legjobbak az esélyei Clintonnal szemben. Rubio beszédében elárulta, megpróbálták őt eltántorítani az indulástól, győzködték, hogy "várja ki a sorát". Egykori mentora, a valaha nagy esélyesnek kikiáltott Jeb Bush 2,8 százalékkal a vártnál is rosszabbul szerepelt. A volt floridai kormányzó, akinek apja is, bátyja is amerikai elnök volt, egyelőre még kitart, de lassan kénytelen lesz tudomásul venni az erőviszonyokat.

Alig 2 százalékkal várakozás alatt teljesített az egyetlen női jelölt, Carly Fiorina, a Hewlett Packard volt vezérigazgatója. Mike Huckabee, a 2008-as iowai győztes szintén 2 százalékot ért el, s máris bedobta a törülközőt, kiszáll a versenyből, hamarosan követheti a 2012-es iowai republikánus éllovas, Rick Santorum, aki sereghajtóként, 1 százalékkal végzett. Ben Carson idegsebész ugyan 9 százalékkal negyedik lett, de már nem nagy lelkesedéssel kampányol, a következő állomás, New Hampshire állam helyett Florida felé vette az irányt, hogy kipihenje a fáradalmakat.

Február 9-én New Hampshire államban az előrejelzések Donald Trump biztos győzelmét jósolják, a Real Clear Politics több felmérést átlagoló adatai szerint a milliárdos ingatlanbefektető 33 százalékon áll, Ted Cruznak a liberális keleti-parti államban ott nem terem majd olyan sok babér, 11 százalékra számíthat, John Kasich ohiói kormányzó, Jeb Bush és Marco Rubio is hasonló tartományban végezhet, már ha az iowai eredmény nyomán nem módosulnak az erőviszonyok. Az elemzők szerint a következő napokban nagy pénzek özönölhetnek az öntörvényű showman Trump két legesélyesebb ellenfele, Cruz és Rubio kampánykasszájába.

A demokrata választási gyűléseken hajnalig nem született egyértelmű döntés. Az előrejelzések eleve szoros küzdelmet jósoltak, de ennyire hajszálon még soha nem múlt a végeredmény az iowai caucuson. Hillary Clinton 49,9 százalékot ért el, Bernie Sanders 49,6 százalékot. A harmadik helyezett, Martin O’Malley volt marylandi kormányzó 0,57 százalékkal már búcsúzott is a versenytől, szintén bejelentette visszalépését. A döntetlen eredmény nagy győzelem a valószínűtlen demokrata jelölt, a 74 éves vermonti szenátor, Bernie Sanders számára, aki gyakorlatilag pénz és hivatalos támogatás nélkül indult neki a választási küzdelemnek, tavaly októberben még 40 ponttal maradt le Clinton mögött, azóta viszont hatalmas szavazótáborra tett szert.

Hillary Clinton beszédében nem hirdethetett győzelmet, s elismerte: „megkönnyebbülés” számára, hogy nem veszített Iowában. A volt First Ladyt, aki az Egyesült Államok első női elnöke szeretne lenni, 2008-ban hidegzuhanyként érte, hogy csak harmadik helyen végzett, de most sem lehet elégedett. A szoros befutó a demokrata pártvezetés favoritja számára majdhogynem vereséggel ér fel, ha győzelemre hozták is ki a végeredményt. Clintonnak azzal kell számolnia, hogy a kampány további része sem lesz számára diadalmenet, kemény versenyre készülhet fel a veterán szenátorral szemben.

Az exitpoll adatokból ítélve Hillary a női szavazók szolidaritására sem számíthat egyöntetűen, a fiatalok pedig egyértelműen az ingyenes felsőoktatást, általános, mindenki számára alanyi jogon járó egészségügyi ellátást, a kampányfinanszírozás rendezését ígérő Sanders mögé sorakoztak fel. Clinton ismertsége, eddigi pályafutása egyszerre előny és hátrány. Az előválasztási folyamat következő állomása, New Hampshire állam „hazai területnek” számít Bernie Sanders számára, aki a szomszédos Vermont szenátora, s így biztos győzelemre számít. Clinton szerencséjének mondják, hogy olyan, főként déli államokban folytatódnak az előválasztások, ahol Hillary pragmatikus, középutas demokrata vonalának nagyobb a támogatottsága.

Bernie Sanderst lelkes tömeg ünnepelte Iowában, a leggazdagabb egy százalékkal szemben a 99 százalék érdekeinek képviseletét ígérő, magát demokratikus szocialistának valló Sanders azonban nem tudott akkora tömeget megmozgatni, mint Barack Obama 2008-ban. Sanders beszédében is elmondta, büszke rá, hogy nem a nagytőke támogatja, több mint 3 millió dollár folyt be kampánykasszájába, kis összegű, átlagban 27 dolláros adományokból. Bernie Sanders fellépése azzal a következménnyel is jár, hogy Clinton, aki mindig fegyelmezetten középutas kampányt vívott, folytonosan balra tolódik, s ez nehézségeket okozhat majd a kampányfinisben.

Lapvélemények
The Guardian
Sanders sikere szinte megoldhatatlan probléma elé állítja a demokratákat – írta elemzésében a brit lap. Éllovasuk és a pártelit kedvence sokoldalúan felkészült, de sebezhető jelölt. Az iowai eredmény is azt mutatta, hogy messze a legtapasztaltabb, és a leginkább megválasztható. Csakhogy kétségbevonják szavahihetőségét, s messze nem találják vonzónak a személyiségét. A szocialista Sanders indítása viszont Trump győzelmét jelentené.
Politico
Donald Trump veresége megmutatja, hogy a csípőből lövöldöző milliárdos messze nem profi kampányt vív, többre kellene értékelni azokat a szakértőket, akik már végigcsináltak néhány ilyen menetet - tanácsolta a washingtoni lap. Trump legyőzhetetlenségének mítosza szertefoszlott, s kiderült, nem elég közvélemény-kutatásokat nyerni, az igazi voksok számítanak.
TIME
Barack Obama 2008-ban reményt és változást ígérő, inspiráló üzenetének köszönhette győzelmét, s közösségszervező háttere segítette, hogy eligazodjon a caucusok útvesztőjében. Clinton és Sanders is csupán ezen erények egyikével dicsekedhet, Sanders politikai forradalmat hirdet, Clinton pedig jól kiépített gépezetet mondhat magáénak - írta Clinton nyer, Sanders ünnepel című cikkében a hetilap online kiadása. A koronázás elmarad, Hillarynak meg kell küzdenie a jelöltségért.Feljelentik a túlárazott honlapot

Rendőrségi feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új honlapja miatt.

 A párt szerint ugyanis a 471 milliós informatikai fejlesztés, amire uniós pénzt is költöttek, tízszeresen túl lehet árazva, hiszen egy ingyenesen használható rendszerben készült. Az agrárkamara a múlt héten a Hír TV-nek nem árulta el, mire költötték pontosan a pénzt, csak hogy a honlap fejlesztése mellett a rendszer üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre is költöttek. Szerintük a munkát a közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb árat ajánló cég kapta.

Feljelentik a túlárazott honlapot

Rendőrségi feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új honlapja miatt.

 A párt szerint ugyanis a 471 milliós informatikai fejlesztés, amire uniós pénzt is költöttek, tízszeresen túl lehet árazva, hiszen egy ingyenesen használható rendszerben készült. Az agrárkamara a múlt héten a Hír TV-nek nem árulta el, mire költötték pontosan a pénzt, csak hogy a honlap fejlesztése mellett a rendszer üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre is költöttek. Szerintük a munkát a közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb árat ajánló cég kapta.