Előfizetés

A Bartók-házaspár búcsúkoncertjét idézik meg a Zeneakadémián

Publikálás dátuma
2016.02.02. 18:22
Bartók Béla/Keystone/Getty Images
Várjon Dénes és Simon Izabella idézik meg a Bartók-házaspár, Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertjét a Zeneakadémia nagytermében csütörtökön a patinás intézmény 140. tanéve alkalmából indult, legendás koncerteket felelevenítő sorozat részeként.

"Október 8-án még búcsúhangversenyünk volt Budapesten: én Bach A-dúr koncertjét játszottam, feleségem Mozart gyönyörű (alig ismert) F-dúr koncertjét - ez volt első szóló fellépése, nagyon szépen játszott - azután Mozart 2 zongorára írt koncertjét játszottuk, végül én a Mikrokozmoszból adtam elő" - írta Bartók Genfből, úton az Egyesült Államok felé. A kitűnő zongorista házaspár, Simon Izabella és Várjon Dénes ennek a nevezetes búcsúhangversenynek a műsorát szólaltatja meg a Keller András vezette Concerto Budapest kíséretével.

Bartók Béla/Keystone/Getty Images

Bartók Béla/Keystone/Getty Images

"A két zongoraművész ugyanannak a - Végh Sándor, Kurtág György, Rados Ferenc, Schiff András nevével fémjelzett - iskolának a képviselője, hasonlóan gondolkodnak a zenéről. Ezért is sugárzik harmónia minden közös produkciójukból, amelyeket ennek köszönhetően tökéletes művészi együttműködés, ugyanakkor a személyiségjegyek nyílt felvállalása is jellemez" - fogalmaztak a Zeneakadémia ajánlójában. Kiemelték azt is, hogy munkásságukban főszerepet játszik a kamarazene, amely a műsorban szereplő versenyművek értő megszólaltatásának is az alapját képezi.

"A karmester Keller András szintén annak a zenei gondolkodásmódnak a kimagasló képviselője, amely a szimfonikus zenét is kamarazeneként, a művészek itt és most születő zenei párbeszédeként fogja fel - ezért is ígér rendkívüli élményt ez a hangverseny" - írták az ajánlóban.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Várjon Dénes, Simon Izabella, Keller András és Stachó László, valamint Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket.

El a kezekkel!

Amikor Kolontárt elöntötte a vörösiszap, Orbán Viktor odaállt a kamerák elé, és kijelentette: nem úszhatják meg a büntetést a vétkesek - írja holnapi jegyzetében Somfai Péter.

Ha Orbán tehette volna, már a szerencsétlenség másnapján aláíratta volna valamelyik ügyeletes bíróval az ítéletet. Mint Bacsó hallhatatlan filmjében, a Tanúban, nála már készen volt az ítélet.

Ahogyan a 2010-et követő politikai perek, „számonkérések” esetében sem szerepelt a Fidesz forgatókönyvében az „ártatlanság” lehetősége. Az ügyészek által sebtiben benyújtott, gyakran hiányos, koncepciókra épülő vádiratok alapján elvárnák a kormány politikusai a bíróságoktól a feltételen elmarasztaló ítéleteket. Azt gondolnánk, nincs ebben az országban egyetlen ember, egyetlen politikai erő sem, amely visszakívánná az ötvenes évek igazságszolgáltatási mechanizmusát. Negyed századdal a rendszerváltás után, két évtized demokráciát kóstolgató évei talán elegendők lehettek volna arra, hogy megtalálja a helyét a társadalomban a politikus, az ügyész, a bíró, s mindenki tegye a maga dolgát, becsülete és felelőssége szerint.

A HM is hosszabbított a Telekommal

A Honvédelmi Minisztérium (HM) meghosszabbította a Magyar Telekommal a mobilinternet-szolgáltatásra vonatkozó keretszerződését december végén, azután, hogy a kormány korábban közölte: minden szerződését felmondja a telekommunikációs céggel, amiért az felbontotta Kovács Ákos szponzori szerződését, miután az énekes az Echo TV-ben botrányos kijelentéseket tett a női nemi szerepekről.

Az Átlátszó szerint a tárca 3,5 millió forint értékben írt alá szerződést a Telekommal. Korábban a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság pont aznap hosszabbított meg egy 4,5 milliárd forintos keretszerződést a Telekommal, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette, hogy minden állami szerződést felbontanak a céggel. A kabinet utasítását egyébként csak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda tartotta be: a minisztérium havonta nagyjából 50 ezer forint értékű mobilnet-előfizetést mondott fel az Ákos-ügy miatt.