Előfizetés

Most mit bámulnak? - Medveárnyék-észlelés a Mackófesztiválon

Publikálás dátuma
2016.02.02. 16:12

A képen Tibor, a kamcsatkai barna medve látható, amint meglehetősen értetlenül (kissé bambán) konstatálja, hogy a Mackófesztivál utolsó napján megtartott hagyományos medveárnyék-észlelésen ő lett a főszereplő. Mint köztudott, a néphit szerint, ha a medve ezen a napon meglátja az árnyékát, vagyis napos idő van, elhúzódó télre kell számítani, ha viszont az idő borult, és nincs árnyéka a medvének, már nem kell sokáig várni a tavaszra. 

A Mackófesztivál egyébként ma fejeződött a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos program során medvékhez kapcsolódó programokkal, látványetetésekkel, mézkóstolóval is várták az érdeklődőket. 

Önkéntes békamentők kerestetnek

Publikálás dátuma
2016.02.02. 12:59

Annak ellenére, hogy megépült a 2. sz. főút Hont és Parassapuszta közötti részén az új kétéltűvédelmi terelőrendszer, az ott élő békák, gőték változatlanul nincsenek teljes biztonságban. 

Vannak szakaszok –elég sok-, ahol szükség lesz hálókihúzásra is, mert csak így tudják megvédeni őket. Ehhez várják önkéntesek jelentkezését. Az akció két egymást követő hétvégén zajlik: február 6,7 és 13,14.

Találkozó minden alkalommal: 9 óra 30 és 10 óra között a Hont határában található ifjúsági motel melletti parkolóban.
Jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségen: E-mail: scirpi@gmail.com

Medve nyitotta ki az ajtót, majd szállt be a kocsiba - Elképesztő videó!

Publikálás dátuma
2016.01.30. 16:56

Medve sétálgatott egy gatlinburgi parkolóban, kiszemelt magának egy autót, kinyitotta az ajtaját, majd szép nyugodtan beszállt a kocsiba. A jelenetet filmre is vették.

Először azt hitték, hogy egy nagy kutya sétálgat a parkolóban. Kíváncsiak voltak, hogy mit keres, ezért követték. A férfi akkor kezdett videózni, amikor látták, hogy nem kutya, hanem medve, és kinézett egy autót magának.

A fekete medve hátsó lábaira állt, és kinyitotta a kocsi ajtaját. "Odament, és kinyitotta, mintha az övé lenne – mondta a férfi, aki szerint olyan volt, mintha a medve tudatosan cselekedett volna.

Az eset nem egyedülálló. A The Guardian szerint Észak-Amerikában egyre több nemzeti parkban történnek hasonló esetek. A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban például 15 év alatt megsokszorozódott azoknak az eseteknek a száma, amikor medvék tettek kárt a látogatók autójában. 1997 óta mintegy 600 autót törtek fel. A medvék olyan sokszor találkoznak emberrel, annyira hozzászoktak jelenlétükhöz, hogy alkalmazkodtak - idézi a faktor.hu.