A sztrájkok sem rendítik meg Ficót

A választások közeledtével a sztrájkok is szaporodnak Szlovákiában, ám Robert Fico miniszterelnök és pártja, a Smer népszerűségét egyelőre semmi sem rengette meg. Tegnaptól léptek érvénybe Szlovákiában az utóbbi hetekben bejelentett egészségügyi felmondások. Mintegy 600 nővér hagyta el munkahelyét. Amiatt tiltakoztak, hogy bár a bérüket szabályozó törvényt Andrej Kiska köztársasági elnök nem írta alá, az mégis hatályba lépett.

Az egészségügyi minisztérium próbálta nyugtatni a kedélyeket, biztosította az embereket arról, nincs nincs ok aggodalomra, nem fenyeget kritikus nővérhiány a felmondások által leginkább érintett zsolnai és eperjesi kórházakban sem. A sajtónak nyilatkozva azonban Iveta Lazarova, a nővérek szervezetének elnöke elmondta, az Egészségügyi Nővérek Kamarája máris számos ajánlatot kapott Csehországból, Ausztriából, Németországból, Svájcból és Máltáról.

Az oktatás területe sem viharmentesebb Szlovákiában. Folytatódott az egy hete tartó pedagógussztrájk, amelyet az oktatás színvonalának emelését lehetővé tevő tanügyi költségvetés megemelése érdekében indított a pedagógustársadalom egy része. Jelenleg a szlovákiai pedagógusok 11 százaléka sztrájkol, ami közel 130 ezer tanulót érint. A tiltakozások ellenére a Smer továbbra is vezet, 36 százalékot szerezne. Az országban márciusban rendeznek parlamenti választást.

Szerző

Állami szemetesholding szedi majd a pénzt

Publikálás dátuma
2016.02.02. 06:25
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Áprilistól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyeli országszerte a hulladékgazdálkodást a begyűjtéstől kezdve annak kezeléséig.

December közepén határozott a kormány arról, hogy átalakítja az egész hulladékgazdálkodási rendszert és ötmilliárd forint tőkével létrehozta a NHKV állami céget, amelynek irányítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) látja el. A lakosság egyelőre csak annyit vesz majd észre a változásból, hogy a számlákat már az új zrt. küldi ki, a szemét begyűjtését továbbra is az önkormányzatok által megbízott vállalkozások végzik.

Az NHKV maga nem végez közszolgáltatást, feladata a szemétdíjak kasszírozása, a szolgáltatók kifizetése és a munka koordinálása lesz. A holding egységes elvek mentén finanszírozza majd a közszolgáltatók tevékenységét, emiatt nyilvánvalóan lesz átszerveződés a gazdálkodó szervezetek eltérő hatékonysága miatt – mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Magyar Idők kormánylapnak. A cél az, hogy az átalakítást követően a lakosság terhei ne nőjenek, ugyanakkor a holding és a közszolgáltatás nonprofit jelleggel, legalább nullszaldósan működjön - tette hozzá az államtitkár. Egyelőre annyi tudható, hogy országosan kiterjesztenék a szelektív hulladékgyűjtést.

Az újrafeldolgozható anyagok kinyerését központi kérdésként kezeli majd a holding. Azon is gondolkodnak, hogy az időseknek, akik vélhetően kevesebb szemetet szállíttatnak el, kedvezményeket adjanak. Ugyancsak díjkedvezményben részesítenék a szelektív kukákat is használókat, ám ez esetben kérdés, hogy ezt miből vonnák le. A legtöbb helyen jelenleg – egy uniós projektnek köszönhetően - ingyenesen szállítják el a sárga és kék kukákban gyűjtött papírt, műanyagot és fémet. Kérdés, hogy később is marad-e az ingyenesség, vagy díjköteles lesz-e a szelektív kukák kiürítése, és ebből ad majd-e kedvezményt a holding, esetleg a jelenlegi, kommunális szemét elszállításáért fizetett díjat mérséklik? A hulladéklerakók terhelését csökkentenék azzal, hogy a zöldhulladékot komposztált formában a rossz minőségű szántóföldekre terítenék, a mezőgazdasági termelők pedig támogatást kapnának a kiszállításhoz.

A hulladékkezelés átszervezésének részleteiről ma ad bővebb tájékoztatást a minisztérium.

Szerző

Matolcsy elárulta a stabil növekedés titkát

Publikálás dátuma
2016.02.02. 06:23

A fenntartható gazdasági növekedés a pénzügyi stabilitással és a strukturális reformokkal együtt érhető el - mondta egy szakkonferencia megnyitóbeszédében Matolcsy György, a magyar jegybank elnöke.

Komoly kihívás az eurózónán kívüli tagok bevonzása a közös valutába, melynek előnyei egyértelműek még a közelmúltban lezajlott nehézségek ellenére is. Az eurózóna egyik nagy feladta az lenne, hogy a tőkepiacokat is egységesítse, ez azonban még komoly szabályozói munkát igényel. Lámfalussy Sándor meg volt győződve róla, hogy a közös valuta sokkal erősebb közös gazdaság- és pénzpolitikát is igényel, és abban bízott, hogy ezt menet közben megvalósítják a tagállamok. Egy komolyabb fiskális és politikai unióra gondolt, ami mostanában elég sok akadályba ütközik. Az elgondolása viszont továbbra is érvényes, és most a feladat az, hogy meggyőzzék a tagállamokat ennek szükségességéről – mondta Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök tegnap a tavaly elhunyt magyar származású Lámfalussy Sándor nemzetközi hírű közgazdász, az "euró atyja" munkásságának szentelt konferencián.

A fenntartható gazdasági növekedés a pénzügyi stabilitással és a strukturális reformokkal együtt érhető el - mondta a konferencia megnyitóbeszédében Matolcsy György, a magyar jegybank elnöke. Azt tanulhattuk meg Lámfalussy Sándortól, hogy a gazdasági instabilitás könnyen válsághoz vezethet - fűzte hozzá.

Lámfalussy egykor azt mondta: bármi is van, a világot az amerikai fogyasztó húzza ki a slamasztikából. Ez ma már nem egészen így van, Kína is lényeges, megosztottabb a világgazdaság.

Az elsőként Lámfalussy Sándor által javasolt intézkedések megfelelők arra, hogy stabilitást teremtsenek, ezekre ma is emlékezni kell - mondta Luiz Awazu Pereira da Silva, a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) vezérigazgató-helyettese. Szerinte az utóbbi évtizedekben sokat lépett előre a világ, ma már tudjuk, mi okozza a sérülékenységet bizonyos helyzetekben, ilyen lehet a túlzott hitelezés vagy a nem elég az áttekinthető (prudens) ellenőrzés. Azt is tudjuk, hogy a hitelből történő növekedés nehezíti a jegybankok helyzetét, főleg egy nyitott gazdaság esetében. Összességében a modellek segítségével ma már sokkal jobban tudjuk, hogyan lehet megelőzni egy válságot - hangsúlyozta.

Ezeknek a szavaknak a címzettje egyértelműen az MNB jelenlegi monetáris politikája volt - vélik az elemzők. Az idén kifutó növekedési hitelprogram - amint elnevezéséből is kitűnik - a hitelből történő növekedést van hivatva serkenteni. Pereira da Silva másik intelme a pénzügyi modellek mellett tette le a voksot, az unortodoxia ellenében.

Idén a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankja kapta a Magyar Nemzeti Bank által alapított Lámfalussy-díjat. Az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjat pedig Balog Ádámnak, az MKB Bank elnök-vezérigazgatójának, a jegybank korábbi alelnökének ítélték oda.

Szerző